Ny hårddisk till Amigan

amigaVid varje julledighet tar jag mig ofta an någon gammal retromaskin. Det må vara ett NES, Snes eller Amigan. Oftast är det Amigan som ligger mig närmast om hjärtat. Men när jag i mitten av december slog på mig gamla trotjänare fick jag till min stora fasa se ett gäng felmeddelanden om att hårddisken inte mådde så bra som den borde. Jag hade aldrig tidigare öppnat upp en Amiga så det var med lite darriga händer jag tog mig an uppgiften.

Jag skruvade upp den utan några egentliga problem. Det jag ville se var hur hårddisken satt så att jag kunde införskaffa mig en ny. Det var en standard IDE 2.5 tumsdisk. Problemet är ju att sådana har jag inte liggandes på lagret, trots mitt ganska stora reservdelslager. Men så fick jag av en slump se på Tradera en liten fantastisk sak. Det är en compact flashkortsadapter till IDE.

Det innebär med andra ord att jag kan ta ett vanligt CF-kort och sätta in som hårddisk i Amigan. Coolt, typ en SSD i min gamla Amiga 1200! Men inte nog med det, för att göra det ännu lättare för mig är den redan förinstallerad med ScalOS. Det är ett operativsystem som är, ska vara, helt kompatibelt med Amigans originalsystem Amiga OS/Workbench. Samt att det från grunden ser mycket bättre ut.

Hårddisken bör dyka upp nu någon gång i mellandagarna så att jag kan sätta igång att leka igen redan till helgen. Jag får återkomma i ärendet när jag vet mer. Men jullovet ser ut att bli ett av de mest spännande på mycket länge!

 

  Kategorier: Amiga, Retro

  Kommentarer

4 kommentarer to “Ny hårddisk till Amigan”

 1. Johan Larsson den 27 december 2012 10:54

  Tufft. Vill gärna se lite bilder när du monterar den.

 2. Aftonstjaerna den 27 december 2012 12:56

  Bra idé! Hade jag inte tänkt på men det får jag ju ordna 😉

 3. Anders Carlsson den 27 december 2012 18:52

  Angående 2,5" CF-adaptrar finns de i minst två smaker: honkontakt som man trycker direkt på moderkortet eller hankontakt så man får använda kabeln som på den gamla hårddisken. Jag har varianten med honkontakt på min ena 1200 men måste i efterhand erkänna att den andra nog hade varit att föredra. Däremot har jag ingen erfarenhet av ScalOS, har bara testat att lägga in vanliga WB 3.0.

  När du ändå är i farten, om du saknar metod att överföra filer från PC kan jag tipsa om CF-läsare för PCMCIA och att man lägger in cf.device och FAT95 filsystem. Då kan man mycket lätt flytta ett externt CF-minne fullt av filer mellan PC och Amiga. Möjligen är det något du redan gjort eller har annat sätt att göra det på.

 4. Aftonstjaerna den 28 december 2012 21:30

  Jag körde den med kabeln från gamla hårddisken. Har nu satt fast den och tycker det var enkelt.

  Jag har en sådan PCMIA-adapter japp, är fantastisk. Fast just nu har jag glömt bort hur man får den att starta 😉 Får kika lite på nätet igen, för uppenbarligen så har jag ju fått det att funka tidigare 😉