Psygnosis, världens coolaste

Det fanns en gång i tiden ett företag i England som hette Psygnosis. Ta det namnet i gommen och rulla runt det med tungan ett par varv och njut hur det låter när du uttalar det. Psygnosis och deras logotype kändes sådär lagom coolt och inte mainstream för fem öre.

psygnosis

År 2000 så kom det sista spelet ut med Psygnosis som tillverkare. Numera går dom under det inte lika spännande namnet SCE Studio London. Jag menar seriöst, hur kan man välja bort ett sådant sjukt vacker namn och cool logotyp? För mig är det en gåta. Jag tänkte i alla fall uppmärksamma några av Psygnosis bästa spel (som jag har spelat måste jag tillägga) som både tillverkare och utgivare.

Lemmings

lemmings

En riktig klassiker som jag är lite rädd att dagens gamers inte känner till. Spelet har kommit i nya utgåvor som både blivit lyckade och totalt misslyckade. Men grundreceptet är lika genialt som det alltid varit. Att rädda dessa stackars IQ-badanka-lemmlar som inget annat kan än att bara gå rakt fram oavsett farorna som lurar när plattformen de går på tar slut.

Ett av de roligaste momenten i spelet var precis innan man blev game over och fick börja om igen. Nämligen knappen som ser ut som en atombomb och som ger varje lemmel en nedräkningssiffra innan de sprängs över skärmen. Det här skådespelet tyckte jag var så vackert att jag sprängde de stackarna om och om igen. Det var den här scenen som man visade upp för sina kompisar när man ville visa hur  snygg grafik det var på Amigan.

Bill’s Tomato Game

image

I dag skulle ett spel aldrig kunna heta något så fräckt som Bill’s Tomato Game. Nä, i dag skall de heta coola mörka saker som Black Ops, Modern Warfare och vidare. Det här spelet köpte jag enbart av den anledningen att jag ville ha den lådan med det coolaste spelnamnet jag någonsin hört då. Här är det lite blandade spelmoment men i screenshoten här ovan går det ut att placera ut fläktar över banan för att sedan trycka på startknappen. Sedan skall fläktarna ta tomaten över banan till slutet. Gör man fel får man testa igen att placera om fläktarna. Dock är det ett begränsat antal gånger man får testa. Spelet i sig håller än i dag, testa mer än gärna 😉

Microcosm

Microcosm_AmigaCD32

Ett spel jag själv aldrig ägde, men jag spelade det hos en kompis Amiga CD32 och det var bara så sjukt snyggt. Man var ett litet rymdskepp som åkte in i en människas blodådrar och lungor och annan skit som vi har i våra kroppar. På senare år skaffade jag det här på PC men det blev aldrig lika magiskt som det en gång var. Det som var snyggt då var redan för 10 år sedan fult. Nu vågar jag inte ens titta på screenshots på det så att jag får ha kvar mina minnen av ett sjukt snyggt spel som inte var så bra egentligen.

Novastorm

Novastorm [Disc1of2] [U] [SCUS-94404]-front

Ett spel som överraskade mig totalt när det kom. Jag fick med det i en stor samling av CD-skivor jag köpte för typ 400 kronor. Det var bara ett av mängden, men det hade allt som Microcosm hade i grafikväg samt att det faktiskt var ett riktigt roligt shoot-em-up-spel. Allt det egentligen gjorde var att sätta ett skepp ovanpå en film som gjorde att det verkligen kändes som att det var sjukt snygg grafik. Däremot så kom alltid fienderna på exakt samma ställe som de gjorde förra gången man spelade. Men detta höll mig ändå inte borta från att ha spelat igenom spelet minst 10 gånger. Håller antagligen inte idag.

Destruction Derby

6350-destruction-derby-6

Ett av mina favoritspel när det kommer till bilgenren. Här gick det inte bara ut på att åka runt banan så fort som möjligt. Nä, här skulle man förstöra motståndarnas bilar så mycket som möjligt för att plocka poäng. Det här släpptes 1995 och Ni kan tänka er hur sjukt det här var i multiplayer på den tiden. Jag tror nämligen aldrig att det hade gjorts tidigare ett deathmatchläge i ett bilspel. Men jag kan ha fel 😉

Det här spelet kan hålla om man spelar det på en netbook med såpass liten skärm. Annars är det antagligen en pärla som man får ha kvar i det minne som Psygnosis lämnade kvar i många gamerhjärtan världen över.

  Kategorier: Amiga, PC, Retro

  Kommentarer

7 kommentarer to “Psygnosis, världens coolaste”

 1. blutt den 8 september 2010 12:18

  Jag håller med dig! Den logan/namnet är så jäkla bra! Har faktist inte ens tänkt på att det är dom som är SCEE haha.

  Men dom har ju sååå många mer spel som är underbara! Discworld, Alundra och Wipeout för att nämna några! Dom var verkligen 90-talets kungar!

 2. Spjauer den 8 september 2010 12:42

  Du glömmer för sjutsingen Discworld, och Wipeout! 🙂

 3. Aftonstjaerna den 8 september 2010 13:27

  Glömde gjorde jag inte, jag spelade bara inte första Wipepout och hade för mig att 2097 var för sent i åren för att ha Psygnosis på sig, men ack så fel jag hade 😉

  Discworld har jag däremot inte spelat (förutom ett demo som jag inte fastnade för då) men Alundra glömde jag totalt bort 😉

 4. Johan den 8 september 2010 13:30

  Psygnosis, mina favorit spelutvecklare, så många bra spel det släpptes på den tiden. Från dom gamla pc/amiga tiden med Lemmings och Shadow of the Beast till min favorit konsoll Playstation med de underbara spelen Rollcage, Wipeout serien, DD1 och 2 och Colony Wars serien.

  Bra inlägg! Och ja deras logga är förbannat snygg! 🙂

 5. Vicachu den 8 september 2010 22:30

  Håller med om att Psygnosis var het skit när det begav sig. Men de står ju synonyma med Wipeout, och mig veterligen var det DMA (f.d. Rockstar) som gjorde Lemmings…

 6. Aftonstjaerna den 9 september 2010 12:08

  Japp det stämmer angående Lemmings, men Psygnosis står där som utgivare, därav tog jag med den ändå 😉 Psygnosis står därefter som utvecklare till Lemmings 2 som dock aldrig var lika bra tyvärr…

 7. Lakanman den 8 januari 2020 16:45

  Schysstaste namnet och definitivt snyggaste loggan ever.