Årets spel 2012

xcommmBara för att jag inte skrivit här på ett bra tag innebär det per automatik inte att jag inte har spelat några spel. Tvärtom, jag har kunnat koncentrera mig än mer på själva spelandet. Jag kommer inte att rabbla upp en mängd olika spel i en mängd olika kategorier. Det gör andra bloggar så bra, och allvarligt talat börjar jag spy på alla dessa listor där alla ska bräcka varandra med lustiga kategorier. Därför bestämde jag mig för att köra en kategori, och i den, endast en vinnare. Kort och gott, här har ni mitt val av årets spel.

Xcom – Enemy Unknown är spelet som jag väntat på sedan mitten av nittiotalet. Att något liknande inte har gjorts, på ett vettigt sätt, är för mig ett mysterium. Fast det borde jag väl förstå att det måste till en gammal Microproseanställd för att få ordning på spelare och att försvara Xcom–namnet innan det köra i graven som ytterligare ”ett i längden FPS”.

Jag ska dock erkänna, jag har ännu inte klart av det här spelet. Efter 45 timmars spelande känns det som att det fortfarande är mycket att uppleva och jag lär mig fortfarande nya taktiker hela tiden. Så jag anser fortfarande att jag kan säga att detta är årets spel. Ta tex Dishonored som tog typ 7 timmar att spela igenom, hur stor glädje har jag av det idag?

Jag må vara en retronostalgiker av sällan skådad rang, men jag kan inte säga det för ofta, spel var bättre förr. Och med det sagt är det inte så konstigt att året har svämmat över av just gamla spel. Vi snackar bland annat Diablo 3 som ursprungligen är från nittiotalet. Vi ser även en storm av nygamla spel vakna tackvare Kickstarter. Där nämner jag bara spelet Godus och allt annat under 2013 är som bortblåst.

Det märks att jag inte har skrivit på ett bra tag för jag kommer lätt in på saker som inte alls har med årets spel att göra. Jag vill få ut så mycket men har så liten plats att skrika ut det. Det blir lite osammanhängande men ska jag vara helt ärlig så har korrekturläsning aldrig varit min starka sida. Jag får tillräckligt av den varan på jobbet.

Jag avslutar därmed mitt inlägg om årets spel med att skriva om något helt annat. Men har ni ännu inte spelat Xcom så köp det direkt. Och köp det till PC, att spela det med en gamepad är att krångla till det något kopiöst. Testa även OpenXcom som jag skrivit om här tidigare(använd sök), det är ännu under utveckling men fixar originalspelet så att det kan köras utan Dosbox. Helt fantastiskt även det.

  Kategorier: Årets spel, PC

  Kommentarer