Xboxen förstörde spelen

Xbox_1

Jag har suttit ner och funderat riktigt länge på den här saken. Det har tagit mig ungefär en månad för att komma till skott och skriva ner mina tankar. Det hela började med när jag i november skulle fundera på vilka spel som var bäst under året. Jag hittade ett gäng som jag hade riktigt kul med och som jag kunde stolt visa upp på min lista. Men det var något som slog mig samtidigt. Något kändes väldigt fel. Det var först ganska svårt att sätta fingret på vad det hela handlade om. Enda tills Firaxis utannonserade deras version av Xcom. Då slog det mig att inget av spelen som kom under 2011 har levt upp till Xcoms kvaliteter. Jag drog det lite längre och funderade och funderade tills jag kom fram till.

Inget spel sedan den första Xboxen släpptes har kommit upp i den kvaliteten som Xcom hade 1994. Jag fortsatte och tänka och gjorde upp en liten lista på spel före och efter Xboxen. Jag tycker den talar ganska bra för sig själv.

Före Xboxen

 • Xcom/UFO – Enemy Unknown
 • Syndicate
 • Railroad Tycoon
 • Sid Meiers Pirates
 • Command & Conquer
 • Red Alert
 • Starcraft 1
 • Dune 2
 • Sensible Soccer
 • Sacrifice
 • Lemmings
 • Duke Nukem 3D
 • Descent 1, 2
 • Grand Theft Auto 1, 2, 3
 • Another World
 • Flashback
 • Little Big Adventure 1, 2
 • The Settlers 1, 2, 3, 4
 • Death Rally
 • Heroes of Might and magic 1, 2, 3, 4
 • Diablo 1, 2
 • Warcraft 2
 • Baldurs Gate 1, 2
 • Speedball 2
 • Super Mario Bros 1, 2, 3, World
 • Zelda – A link to the past
 • Kid Icarus
 • Sonic 1, 2
 • X-Wing vs Tie-fighter
 • Dark Forces
 • Doom 1, 2
 • Heretic 1, 2
 • Hexen
 • Quake 1, 2, 3
 • Delta Force 1, 2
 • Unreal/Unreal Tournament
 • Theme Park/Hospital
 • Dungeon Keeper
 • Day of the Tentacle/Monkey Island
 • Civilization 2
 • Final Fantasy 6, 7
 • Return to Castle Wolfenstein
 • Gamla Medal of Honor
 • Call of Duty 1
 • DRM i form av manualer som man skulle leta ord i

Efter Xboxen

 • Halo 1, 2, 3, Wars,
 • Civilization Revolution
 • Gears of War 1, 2, 3
 • God of War 1, 2, 3
 • Modern Warfare 1, 2, 3
 • Duke Nukem Forever
 • Grand Theft Auto 4
 • Nya Medal of Honor
 • The Settlers 5, 6, 7
 • Dragon Age 1, 2
 • Sonic and his friends * 15
 • Super Mario Sunshine, Galaxy
 • Zelda Windwaker
 • Portal
 • Command and conquer generals, 4
 • Red Alert 3
 • Wolfenstein
 • Final Fantasy 13
 • Warcraft 3
 • Heroes of might and magic 5, 6
 • Starcraft 2
 • The Witcher 2
 • Mass Effect 1, 2
 • Syndicate FPS
 • Xcom FPS
 • DRM i form av ständig onlineanslutning

Det är många spel som jag glömt i de här listorna. Men de här var de spelen jag kom på under de 5 minuter som jag la på att skapa dem. Visst hittar man ett och annat guldkorn i listan på spel som kom efter Xboxen lanserades. Men jag känner att ytterst få spel från den listan kan ersätta något av spelen på den tidigare listan.

Så av den här analysen kan jag med lite vilja dra min egen slutsats att det faktiskt var Xboxen som förstörde spelen. Beviset ligger framför er att läsa och begrunda, jämföra och testa.

  Kategorier: Åsikt, Xbox

  Kommentarer

3 kommentarer to “Xboxen förstörde spelen”

 1. Tommy Håkansson den 23 januari 2012 10:47

  Fast det där är ju lite utav ett post hoc-argument. Även om vi utgår från den högst subjektiva åsikten att spelen var bättre förr.

 2. Aftonstjaerna den 23 januari 2012 11:44

  Ja, det är nog svårt att härleda att det faktiskt är Xboxens fel att jag tycker spelen är sämre efter 2001-2002. Men faktum kvarstår dock, att jag personligen anser att spelen på den ena listan är betydligt större titlar än på den andra. Sedan kastar jag mer än gärna lite extra skit på just Xboxen direkt jag har den chansen 😉

 3. Sebastian den 5 februari 2012 19:01

  Eftersom vi redan diskuterat det här på Twitter så antar jag att du vet att jag tycker ungefär som dig, även om jag kanske inte direkt håller med om orsaken. Jag kan hålla med om att den första Xboxen förändrade spelscenen, speciellt i väst – plötsligt suddades den tidigare ganska så klara uppdelningen mellan västerländska PC-spel och japanska konsolspel ut när en västerländsk konsol dök upp på marknaden – men jag skulle nog inte värdera den förändringen som vare sig positiv eller negativ. Jag kan tycka att en negativ utveckling pågår inom vissa områden i spelbranschen, men anledningen till den är betydligt mer komplex än bara "Xbox".

  Samtidigt tycker jag att det går framåt också. Jag tycker att historieberättandet utvecklats, överlag, även om jag fortfarande tycker att flera av de intressantaste berättelserna berättades kring millennieskiftet. Jag tycker också om att många spel trimmas ned, från den många gånger helt överdrivna komplexitet som fanns på 90-talet. Sedan får det inte går till överdrift åt andra hållet (även om det ofta händer), men ett mellanting är en i mina ögon ganska trevlig utveckling.