Årets bästa musik

vox-2011-11-02-21-02-18-39

Årets bästa musik är alltid en svår kategori. Personligen finns det inga spel i modern tid som har kommit upp till storheterna Pinball Fantasies och Lotus Turbo Challenge 2 bara för att nämna några få från Amigatiden. Jo, ett spel är det ju faktiskt som spelar i samma division, och det är givetvis Civilization 4 med dess titelmelodi Baba Yetu. Men, nog med nostalgi, dags för årets bästa musik!

I år utser jag spelet Voxatron till att ha årets bästa musik. Det motiverar jag med att spelet innehar en sådan härlig retrodoftande musikstil som endast fanns på den gamla goda tiden, men som börjar komma tillbaka mer och mer. Senast jag blev exalterad var när jag spelade spelet VvVVVvvvvVV (eller hur det nu stavas :P).

På något sätt ger den här musiken mig allt det jag förknippar med spel, nämligen spelglädje. Där många speltillverkare i dag försöker att bli mer och mer likt en interaktiv film är det fortfarande många som kämpar för att bevara spelglädjen i dess renaste form. Visst kan det vara storslaget med pampig stråkmusik när jag rider över bergen i till exempel Skyrim. Men, det ger mig bara samma känsla som när jag tittar på en film i liknande miljöer. Jag säger inte att Voxatrons musik skulle passa i Skyrim, för det gör den inte. Den passar enbart i spel som bara är spel och inte försöker vara något annat heller.

För er som vill lyssna lite på musiken kan göra det på följande länk: http://www.youtube.com/watch?v=_q-xqI8Cm5A

Jag har ingen runner-up till den här kategorin i år. Jag har även valt att inte nämna något spel för årets ljud. Ett pang-pang-gevär låter pang och så är det inte mycket mer med det anser jag. Det finns ingen som står ut över någon annan här direkt tycker jag. Alla gör det jobbet de behöver göra. Sedan finns det säkert bottennapp, men dom försöker jag undvika.

  Kategorier: Årets spel

  Kommentarer

6 kommentarer to “Årets bästa musik”

 1. slashdoublejump den 6 december 2011 13:27

  Ja, soundtracket för VVVVVVV är guld! Skönt att lite indiespel lyfts fram. Jag såg trailern för VVVVVVV utan ljud första gången och det var inte alls samma sak som med musiken på. Som du säger, man missar den där känslan av simpel glädje och röj.

 2. Aftonstjaerna den 6 december 2011 22:41

  Ja musiken i VVVVVVV är ju faktiskt halva spelet 😉 Och känns lite som att indiespelen är närmare den musiken som jag älskar, även fast det glänser till ibland hos de stora giganterna

 3. Holmberg den 6 december 2011 13:52

  Inte spelat voxatron men lyssnade på Youtubeklippet nu och det lät ju onekligen lite charmigt. Ibland kan jag låta Abandonia-radion stå och rulla på jobbet. Då får man musiken från alla gamla klassiker. Nostalgi till trots så tyckte jag ändå musiken i Bastion var bättre för den hängde tydligare samman med själva spelet.

 4. Aftonstjaerna den 6 december 2011 22:42

  Abandonia-radion?! Den låter ju helt sjuk underbar! Hur kan jag missat! Den måste jag kolla upp med en gång, tack för tipset!

 5. NuYu den 12 december 2011 19:12

  Köpte Voxatron för ett tag sedan, inte för musiken men utseendet och det charmiga gameplayet. Inte testat än dock. Men musiken var ju också bra så det är nog bara en tidsfråga.

 6. Aftonstjaerna den 13 december 2011 06:58

  Ja, själva spelet tycker jag är skoj, tyvärr är det dock ganska svårkontrollerat än så länge, hoppas de löser det bättre. Det går bara att skjuta åt det hållet gubben tittar åt, och man kan inte vända sig om utan att sluta skjuta typ. Ja, helt hundra är det inte än, men det är ju bara en beta än så länge 😉