Kravmärkta spel?

Jag köper alltid kravbananer eftersom att bananodlingarnas arbetare annars far illa ut med alla gifter som icke kravbananerna besprutas med. Rättvisemärkt är ännu ett steg åt rätt riktning för humanare arbetsförhållanden. Men då jag ser förhållandena mellan kravbananer och vanliga i butikerna så förstår jag att ekonomin i många familjer styr framför andra, helt okända människors arbetsförhållanden. Och det är något som gör mig ledsen. För det skulle inte behöva vara så att pengar är viktigare än människors liv.

Vad har då detta med spel att göra kanske du tänker nu? Självfallet har det med Rockstarpubliserade spelet L.A Noire att göra. I det fallet har det framkommit att utvecklarens personal har fått jobba häcken av sig under orimligt många timmar under dygnet (upp till 110 timmar per vecka!). Sedan när de tuppat av och lämnat företaget har deras insats för spelet helt strukits ur eftertexterna så att det dom gjort inte betydde vatten för ressigören Brendan McNamara.

Det jag funderar på, i jämförelse med kravbananerna, är hur många av spelarna som är beredda att visa sin avsky mot ett företag som behandlar sina anställda som vatten, och helt enkelt bojkotta spelet. Personligen tänker jag bojkotta spelet när det kommer till PC oavsett hur bra recensioner spelet än har fått.

Kanske borde man ta med en etisk aspekt i recensioner. Eller helt enkelt kravmärka spel, antingen på kartongen eller i recensionen. Visst är det svårt att veta allt om hur det står till bland speltillverkarna, men ett visst ansvar att ta reda på vad vi stödjer tycker jag ändå att man som konsument har.

Jag tycker att detta är en intressant fråga som ännu är ung i den här branschen. Men jag vet att det finns många som bryr sig i samhället. Frågan är bara om de är villiga att offra en liten del av sitt spelintresse för den goda sakens skull?

  Kategorier: Åsikt

  Kommentarer

5 kommentarer to “Kravmärkta spel?”

 1. Miamat den 5 juli 2011 12:12

  Hel klart intressant. För det mesta brukar jag tänka på etiska aspekter när jag lägger ut pengar på mat och kläder. Ibland orkar jag inte/har inte råd, men jag tänker att det är bättre att göra något än inget.

  Vad gäller spel så köper jag inte enskilda spel som marknadsförs på ett sexistiskt sätt. Tyvärr är det svårt att undvika spelföretag på samma grunder, som tex Activision och Nintendo. Det blir liksom inte mycket kvar att spela.

  Jag är rädd att samma problem uppstår när man ställer upp arbetsrätt som ett kriterium. EA har ju varit ökända för sitt sätt att behandla utvecklare och testare och de är knappast ensamma. Men jag skulle verkligen gilla att se etiska aspekter tas upp mycket mera i spelrecensioner. Så man kan göra ett välgrundat beslut.

 2. Aftonstjaerna den 7 juli 2011 12:48

  Ja det är intressant att hur man gör vissa val till vissa varor men inte till andra. Hoppas att med det här fallet att det blir mer uppmärksammat i spelbranschen. Det krävs ju nästan alltid något sånt här innan det händer något, oavsett bransch.

 3. Tommy Håkansso den 6 juli 2011 16:25

  Man börjar ju undra hur fackförhållandena ser ut i Australien. För det är väl där Team Bondi är lokaliserade?

 4. Aftonstjaerna den 7 juli 2011 12:50

  Det är i Australien japp, och de kan knappt vara anslutna till något fack alls känns det som, och då är det väl frågan vad arbetslagarna säger där.

 5. Internetblogg den 14 juli 2011 13:19

  Det är ju definitivt ett intressant koncept, problemet här är väl att informationen kom fram först i efterhand om hur arbetarna hade blivit behandlade. Om man hade regelbundna inspektioner (eller något dylikt) så skulle det kanske fungera.

  Men jag håller med om att det definitivt ska vara så att det ska finnas krav på speltillverkarna i deras behandling utav deras arbetare, och kravmärkta spel kan vara en bra bit på väg att göra det bättre.