Gratis Settlersklon

Jag kände att när jag utnämnde The Settlers 7 som förra årets bästa spel så var det väldigt få som faktiskt hade spelat något av de sju spelen i serien. Så därför tänkte jag bara kort och gott tipsa om en klon till The Settlers som heter Widelands. Det är öppen källkod och helt gratis att tanka hem och spela. Och det är inget krävande spel alls, det skall fungera med de flesta av datorerna som aktivt används ute i stugorna i dag. Det finns givetvis både till Windows, Mac och Linux som sig bör. Du tankar hem det här.

image

Själva spelet är nästan en skamlös kopia på första The Settlers. Det är givetvis en positiv sak för oss som gillar serien. Förutom allt som är med i det första spelet så finns det vissa förbättringar, bland annat sättet man drar vägar på. Nu slipper man nämligen att dra vägen steg för steg utan kan klicka direkt dit man vill att vägen skall dras så sköter spelet det själv. Det är en liten förbättring, men ack så välkommen. I övrigt så känner den som spelat Settlers 1 igen sig direkt. Spelet är översatt till svenska men jag kan inte rekommendera att använda det förutom till de som inte behärskar engelska. Förvisso är det en ypperlig chans att träna upp sin engelska. För min del var det dock klurigt att lista ut vad som var vad när man är van vid standardnamnen på byggnaderna.

Spelet innehåller även ett multiplayerläge som jag tyvärr inte har haft möjligheten att testa. Men jag antar att det är på det viset man vill uppleva Settlers. Så förutom kampanjläget så finns den självklara favoriten skirmish där man får ställa in allt man vill själv. Och det finns en mängd banor att välja ifrån. Men vill man ha mer så finns det fler att tanka hem från Widelands hemsida. Och orkar man så kan man skapa egna kartor i den medföljande editorn. Förvänta Er dock inget grafiskt mästerverk, men förvänta er äkta spelglädje som doftar tidigt 90-tal.

  Kategorier: PC, Retro

  Kommentarer