Ufo–Enemy unknown remakes

UFO – Enemy unknown är ett av de där klassikerna som alltid räknas in i min topp 10 spel någonsin. Jag har dock inte spelat det på ett par år nu. Jag har dock testat ett par demon av ett par icke officiella “nyutgåvor” där de har försökt att fånga den rätta känslan utan att jag tycker de har lyckats. Så jag satte mig ner och letade igenom internet för att se om det fanns några alternativ till originalet som fortfarande är det bästa enligt mig. Och här är en lista och en kort genomgång på vad jag hittade.

OpenXcom

copy_0_280910_interceptions

Den här versionen fungerar egentligen som en emulator av originalspelet. Det hela spelas för tillfället genom ett windowsfönster som är väldigt litet på min 1920×1080 skärm. Men det flyter på grymt bra och jag kom på mig själv att bara spela vidare trots att jag skulle gå igenom fler varianter av Ufospel här. Spelet kräver filer från originalspelet. Jag har köpt Steamversionen som fungerade utmärkt till detta. Det är i version 0.1 så fullskärmsläge får du ställa in manuellt genom att lägga till -fullscreen i körfältet när du startar spelet. Flyter på så mycket bättre än den versionen som följer med Steam som körs genom DosBox. Den här opensourcevarianten av spelet är den som är enligt med den absolut bästa, så tanka på!

http://openxcom.ninex.info/

Ufo – Alien Invasion

ufo 2011-01-02 15-16-19-36

Ett helt fristående projekt från originalspelet som är helt skrivet från scratch. Spelet innehåller riktigt trevlig grafik och bygger tro det eller ej på Quake 2 motorn (Tack än en gång ID Software för er kärlek till PCn). Spelet i sig innehåller även svensk text, något som jag inte rekommenderar någon att köra om de inte vill ha en massa felaktiga och annorlunda översättningar.

ufo 2011-01-02 15-18-00-10

Som spel överlag tycker jag faktiskt att det är originalet riktigt troget. Det flyter på fint överallt och hackar inte någonstans. Så det du får när du laddar ner det här 525 mb stora spelet är en modern version av det gamla spelet. Det är kanske inte alltid världens mest intuitiva gränssnitt men när man kommer överens med det så har du en spelupplevelse väl värd att uppleva. Och som vanligt med opensourceprojekt så finns spelet att tanka till både Windows, Linux och Mac. Det innehåller dessutom ett multiplayerläge som jag inte haft någon möjlighet att testa.

http://ufoai.ninex.info/wiki/index.php/News

Ufo 2000

UFO2000_1

Här är ett projekt som jag inte rekommenderar. Det är enligt mig väldigt buggigt och är enbart ett multiplayerspel. Det är dock inte omöjligt att det kommer att släppas en singleplayerkampanj så småningom. Men som det ser ut nu ser jag inte det roliga att ställa upp två lag med ett antal karaktärer på var sin sida av kartan och sedan anfalla. Men det kanske är skoj att testa i LAN någongång?

http://ufo2000.sourceforge.net/index.php

Ufo – The two sides

Ufo 2011-01-02 15-37-42-05

Ytterligare en bra klon av originalspelet. Det känns dock inte lika filat på som Alien Invasion men har helt klart potential att bli något. Alla delar som behövs för en bra singleplayerupplevelse finns där, det krävs bara lite polering till så har vi något att räkna med. Ett intressant läge är multiplayern (ej haft möjlighet att testa) där den ena spelaren spelar människorna och den andre spelar aliens som anfaller. Det här låter intressant och ska se om jag kan testa det någon gång i framtiden. Helt klart värt att tanka hem och testa, inget originalspel behövs.

http://ufotts.ninex.info/

Isochron

screen3-big

Ett spel som håller på att utvecklas till iPhone och iPad som helt klart är värt att hålla ögonen på. Informationen om spelet är ganska knapphändigt än så länge och jag har väl inga större förväntningar att det skall bli något att hänga i julgranen. I sådana fall hoppas jag hellre på att OpenXcom kommer konverteras till iPad.

http://isochron.jseuss.com/index.html

Laser Squad Nemesis

LSNClient 2011-01-02 16-05-30-19

Här har vi något som kunde bli den riktiga uppföljaren på Ufs-serien. Vi har nämligen Julian Gollop bakom spakarna. Julian är den brittiska speldesignern som grundade Mythos Games under 80-talet som senare skapade just Ufo – Enemy Unknown. Laser Squad Nemesis är inget opensourceprojekt utan det finns att köpa på deras hemsida för 17 dollar. Så innan du springer iväg och inhandlar detta så kan jag rekommendera att spela demot först. Det är nämligen ingen komplett Ufo upplevelse vi snackar om här. Utan enbart den taktiska döda aliensen delen utan strategierna på världskartan. Multiplayer finns det även möjlighet till i det här spelet. Jag anser väl annars att det här är väldigt välpolerat även om det missar den största biten av originalspelet.

http://www.lasersquadnemesis.com/

Project Xenocide

Xenocide 2011-01-02 16-23-05-43

Här har vi ytterligare ett fristående projekt som dock numera är nedlagt sedan ett par år sedan. Jag kan väl inte direkt säga att spelet är spelbart och rekommenderar det inte till någon mer än de som är lite nyfiken att se vad de hade på gång här.

http://www.projectxenocide.com/index.html

  Kategorier: PC

  Kommentarer

5 kommentarer to “Ufo–Enemy unknown remakes”

 1. Holmberg den 3 januari 2011 21:24

  Lite pinsamt att erkänna men har faktiskt aldrig spelat något av UFO-spelen. Får dra hem det alien invasion och testa tror jag..se om man gillar konceptet.

 2. Aftonstjaerna den 4 januari 2011 19:42

  Oj, ja lite pinsamt är det ju, men det är aldrig för sent! Själv spelade jag aldrig Donkey Kong Country när det begav sig 😉

 3. Daiky den 4 januari 2011 16:21

  As one of the contributors (I'm programming the battlescape) in name of the OpenXcom team we would like to thank you for the kind review.
  I hope we can make a lot of fans happy with OpenXcom , by sticking as close to the original as possible, but without all the annoying bits that sometimes made the original not so fun to play anymore.

  And because it is opensource we expect programmers to contribute all sorts of optional enhancements that only improve the game more and more, but always leave the option to play the traditional game too. (for the real fans)

  Even an improved user interface (tooltips?) and higher resolutions graphics could be enhancements that may come soon after the 1.0 release.

 4. Thomas den 11 januari 2011 17:24

  Vad det gäller Julian Gollops spel så är det kanske lite missvisande att presentera det som ett X-Com-spel och jämföra det med dessa. Snarare ska det jämföras med hans tidigare spel som hette just Laser Squad (Laser squad II var det som sedan växte till att bli X-com: enemy unknown.)

  Just nu verkar dock hans sajt ligga nere så jag kan inte titta närmare på det. Låter dock lovande då jag var ett fan redan på Laser squad-tiden. Och faktiskt är det just stridsdelen som jag gillade bäst med X-com när det begav sig. Men jag förstår också att det verkar torftigt om man bara spelat X-com.

 5. Aftonstjaerna den 11 januari 2011 20:25

  För mig som har missat allt vad Laser Squad heter så var jämförelsen ganska klar även om den självklart inte är helt rättvis. Men som sagt, sajten ligger nere, men jag har för mig att de gjorde en ganska stor sak att det var just UFO-Enemy Unknown som de utvecklat tidigare och jag som inte visste något om LS fick iaf den uppfattningen av ett nytt "xcom"-spel 😉 Så visst blev man lite besviken när man väl testade det…