Cdon särskiljer pojk och flickspel

Nu är det snart jul och dags att köpa julklappar till släkt och vänner. Men hur skall man gå tillväga om man inte vet vad för spel man kan köpa till sin kusin Lotta 12 år? Det här problemet har Cdon lösningen på. De har nämligen delat in spel i kategorierna “till honom” och “till henne”. Så bra va?

cdon_greenplate_v2_cmyk_print

Tänkte dra en liten lista på exempel på spel som de föreslår att man köper till henne

 • Just Dance 2
 • SingStar Abba
 • Singstar Disney Svensk
 • High School Musical 3: Senior Year
 • Disney Sing It: Party Hits
 • Buzz! The Pop Quiz

Om vi tittar på vad Cdon föreslår att vi köper till honom så hittar vi spel som

 • Halo Reach
 • Red Dead Redemption
 • Grand Theft Auto 4 Classics
 • Star Wars: The Force Unleashed 2
 • Left 4 Dead 2
 • Medal of Honor Tier 1 Edition
 • Fifa 11

singstar

Jag försöker jämföra listorna så gott jag kan men jag hittar inte någonstans ett spel som finns till både honom och henne. Till henne finns det ett otaligt mängd SingStarspel medan till honom finns hela CoD-serien och andra FPS-spel.

Om vi nu funderar på vad en som inte kan det här kommer att köpa för spel till Lotta 12 år så är chansningen inte så svår att det kommer att bli något av alla Singstarspel. Pelle 12 år lär däremot säkerligen få Halo Reach.

Vad är problemet här kanske några av Er undrar? Jo, genom att en viss procent av alla julklappar ständigt kommer att vara de här “klassiska” flick- och pojkspelen så bibehåller vi i samhället den synen att flickor gärna sjunger och dansar medan pojkar kör bilar och skjuter folk i krigsspel. Cdon stödjer med andra ord den här förlegade indelningen av pojkar och flickor. Jag sjunger mer än gärna i Singstar ABBA även om jag samtidigt älskar att ”snajpra” folk i Bad Company 2. Det här är nog för mig att helt och hållet bojkotta Cdon från och med nu. Det finns så många andra aktörer på marknaden som inte har ett synsätt från 60-talet som jag kan stödja.

  Kategorier: Åsikt

  Kommentarer

25 kommentarer to “Cdon särskiljer pojk och flickspel”

 1. niklas (megastorm) den 22 november 2010 11:48

  CDON – det där gjorde ni riktigt illa! Fy på er!

 2. Aftonstjaerna den 22 november 2010 14:22

  Ja jag höll på att sätta hallon c-vitamin bruset i halsen när jag läste det!

 3. Holmberg den 22 november 2010 13:58

  Trodde det var ett skämt först men det var det visst inte. (var tvungen att gå in och kolla)

  Riktigt lågvattenmärke.

  Själv vill jag ju hellre har ett nytt Guitar Hero spel än Fifa 11 så nu börjar jag känna mig lite osäker på könstillhörigheten….

 4. Aftonstjaerna den 22 november 2010 14:25

  Ja om man skall gå efter de där listorna så är det nog många med mig som kommer att känna sig något vilsna…

  Det känns bara så onödigt av Cdon att göra på det här viset, man kan ju fundera på om de har bott i en grotta sedan 30-talet och missat hela debatten om lika rättigheter och hur man förebygger de felaktiga normer vi har i dag.

 5. Holmberg den 22 november 2010 15:15

  Riktigt skrämmande är ju att någon på CDON har suttit ett knippe arbetstimmar och sorterat spelen i högar och tänkt " Det här spelar tjejer och det här spelar killar" (och likadant med filmer musik med mera) och att den personen antagligen sitter högt nog upp för att intelligent folk (lär finnas på CDON med) inte vågat förklara för den att det är år 2010 och nya tider nu.

 6. Aftonstjaerna den 22 november 2010 17:02

  Så sant som du säger. Det har ändå kostat Cdon pengar att sortera dessa spel/filmer och musikskivor i olika högar istället för att bara ha julklappstips för den bilspelssugne eller strategiräven? Istället för att sortera efter tycker och smak så sorterar dom efter vad man har mellan benen. Nä, jag blir mer och mer förbannad desto mer jag tänker på det…

 7. Miamat den 22 november 2010 19:35

  Jag blir så arg av sånt här. Och jag minns julaftnar med släkten när jag ständigt avundades pojkkusinernas julklappar. Typexempel: Pojkkusinerna får schweiziska arméknivar. Jag får en dyr duschkräm. Gaah! Problemet är inte att en kniv (eller Halo: Reach) är bättre än en duschkräm (eller Singstar), problemet är att känna hur man enbart blir definierad av sitt kön. Eller tillrättavisad liksom. Du ska tycka att detta spelet är bra för att du är tjej/kille.

 8. Aftonstjaerna den 22 november 2010 21:47

  Kunde inte ha sagt det bättre själv! Tack för att du bekräftar att min frustration och sätter så bra ord på den 😉

 9. Holmberg den 22 november 2010 21:39

  Aftonstjaerna: Såg på twitter att du mailat CDON. Om du får svar så posta gärna båda breven här 🙂 Förresten… ang Dungeon Defenders… gissa vilkas fel det är att det är försenat…. oh yes.. XBL och PSN…

  Miamat; Nej det är ju det som är grejen.. det ena är ju inte sämre än det andra men det är så märkligt att man hela försöker likställa kön med intressegrupp. Fattar inte varför dom tror att tjejer tex inte kan gilla Warhammerspelen eller varför man inte tycker att det lämpar sig att ge bort singstar till en kille. Knepigt.. och lite förvånande ändå att se att det är så inrutat i gammalt tänk.

 10. Aftonstjaerna den 22 november 2010 22:19

  Jag kommer hålla er uppdaterade om jag får något svar från dem.

  Angående Dungeon Defenders så blir jag bara så trött! Dom skall alltid förstöra! 😉

  Jag har arbetat i en butik med leksaker i där det är sjukt tydligt vad som hör till flickor och vad som hör till pojkar. Däremot vägrade jag bygga avdelningen som de som bestämde tyckte utan gjorde själv som jag ville i de fallen jag fick befogenhet att bygga om på den avdelningen. Jag tror att alla kan göra skillnad om bara så lite. Det behöver inte vara mer än så för att något barn skall upptäcka en ny leksak som de aldrig sett förut eftersom den har varit där dess köns leksaker inte står.

 11. Oskar Källner den 22 november 2010 22:38

  Varje gång jag (av misstag) lyckas förvirra mig in i BR-leksaker så mår jag snart illa. Chockrosa i ena hörnet, blått i det andra.

  Så är det tyvärr i allt för många butiker som riktar sig mot barn, oavsett om det är leksaker, kläder eller spel. Trist att CDON har sällat sig till denna inte speciellt framstående skara.

  Det blir bojkott framförövers. Hoppas CDON tar sitt förnuft till fånga.

 12. svensson den 23 november 2010 12:53

  Det är väl inte så svårt att fatta att anledningen till att cdon gjort såhär är för att majoriteten av pojkar och flickor väljer de spel som listas under respektive..

  Men men, många av er tillhör säkert den lilla grupp som alltid kommer att klaga oavsett.

 13. Aftonstjaerna den 23 november 2010 15:37

  Jag kan inte annat än citera Miamat från en ovanstående kommentar:

  "Typexempel: Pojkkusinerna får schweiziska arméknivar. Jag får en dyr duschkräm. Gaah! Problemet är inte att en kniv (eller Halo: Reach) är bättre än en duschkräm (eller Singstar), problemet är att känna hur man enbart blir definierad av sitt kön. Eller tillrättavisad liksom. Du ska tycka att detta spelet är bra för att du är tjej/kille."

  Jag blir själv tokig när min dotter får rosa kläder bara för att hon är en tjej. Min dotter passar inte i rosa för fem öre men bara på grund av hennes könstillbehörighet så får hon rosa. Än är hon inte så gammal att hon börjat få leksaker men kommer jag inte agera där är jag rätt att hon enbart får dessa typiska rosa leksakerna. Jag vill att hon skall få en mix av bilar, dockor, rosa, blått osv för att hon själv skall kunna få möjligheten att välja vad hon gillar. Samhället skall inte bestämma vad hon skall gilla, och Cdon är en del av det samhället när de lägger olika typer av spel/musik/film under kategorierna pojke/flicka.

  Cdon har faktiskt som alla medmänniskor har ett ansvar att behandla alla människor lika oavsett kön/ursprung/storlek osv.

 14. Peter den 23 november 2010 13:49

  CDon har kanske gått för långt, men det är ändå inget om man jämför med det trams som heter genusforskning. En "vetenskap" som erhåller hundratals miljoner i forskning och som mest verkar gå ut på att kön bara är en social konstruktion. Men självklart är genusforskning viktigare än att vi får bättre vård, omsorg och skola.

  Rekommenderar följande underhållande blogg:
  http://tanjabergkvist.wordpress.com/

  Till sist en liten betraktelse över tillståndet i landet Absurdistan:

  Genualiskt

  Visst är det oroväckande att Sverige har halkat efter inom forskning. Men en vändning kan vara på gång eftersom vårt land just nu leder den internationella utvecklingen i en vetenskap med framtiden för sig; genusforskning. Att döma av alla hundratals miljoner som beviljas i forskningsanslag räknar våra politiker med att Sverige blir ett föregångsland inom genusforskning.

  Eftersom ämnet är av största vikt vore det på sin plats att presentera några av de spännande forskningsprojekten, men jag insåg att denna artikel skulle bli på tok för lång.

  Men huvudsaken är att våra skattepengar går till viktiga projekt, till exempel de 19 miljoner som anslagits till ”Att Genusifiera EXcellens – GEXcel: Mot ett europeiskt excellenscentrum i transnationella och transdisciplinära studier av föränderliga köns-/genusrelationer, intersektionalitet och kroppsliggörande”. Det finns till och med planer på att bygga ett Europeiskt centrum för excellent transnationell genusforskning i Sverige, vilket kommer att sätta vårt land på världskartan igen.

  Det är av stor vikt att vi tillämpar ett rättvist genusperspektiv. Ett skräckexempel på hur det inte får fungera finner vi på våra sedlar. Som tur är har Esabelle Dingizian, riksdagsledamot och jämställdhetspolitisk talesperson för Miljöpartiet, upptäckt detta: ”Att vi har Selma på tjugan och Gustav Vasa på tusenlappen speglar hur män fortfarande värderas högre än kvinnor”, säger hon.

  Genusforskning börjar få fotfäste inom skolvärlden. Moira von Wright, som är rektor på Södertörns högskola, har nyligen föreslagit att en genusmedveten och genuskänslig fysik förutsätter en relationell infallsvinkel på fysiken samt att en hel del av det traditionella vetenskapliga kunskapsinnehållet i fysiken plockas bort. Hon menar att böckerna förmedlar budskapet att fysik handlar om det objektiva, det som höjer sig bortom känsla och mänskligt liv, vilket strider mot kraven på en jämställd text. Om vi börjar tillämpa hennes teorier på övriga högskolor så kan Sverige säkert vinna flera Nobelpris i fysik.

  Tack vare genusforskningen har vi också kunnat skriva om den svenska historien. På ett museum för SJ:s driftvärn kunde man se skyltdockor iförda uniformer. En av dem var en mörkhyad kvinna. När en förundrad besökare, som trott att driftvärnet bara bestod av män, frågade föreståndaren förklarade denne att för att få anslag till att bygga muséet krävdes det, på grund av genus- och jämställdhetsskäl, att en mörkhyad kvinna ingick.

  Inom bara några år kommer ”könsmaktsordning” att vara ett av de första ord som små barn lär sig på dagis. En annan fördel med genusforskningen, om än inte av monetär art, är att man kan kalla den ”typiskt svenskt” utan att någon tar illa upp.

 15. Holmberg den 23 november 2010 14:10

  Peter: Wow.. vilken inblick i genusforskningen och vilken smäktande utläggning om den.

  Nu gillar jag att CDON säger att killar gillar Starcraft och tjejer gillar singstar.

  Eller vad försökte du säga?

 16. Aftonstjaerna den 23 november 2010 15:29

  Motfråga: Anser du att killar genetiskt gillar Halo och att det inte har med dess uppväxt att göra eller missförstår jag dig? Samma med bilar osv? Är det också genetiskt från födseln?

 17. Anna den 24 november 2010 22:50

  Det behövs ingen genusforskning för att förstå att vad som räknas som manligt och kvinnligt är skapat av den kultur och tid vi lever i. Den som kan lite historia vet att små pojkar förr ofta hade klänning på sig (så kallad kolt) och att män kunde sminka sig mycket och höga klackar var jättemanligt då det var bra för männen att ha när de red, bara för att nämna några exempel.
  Dessutom är det manligt med kjol och klänning i tex Skottland och Saudiarabien.

  Genusforskningen behövs däremot för att just skapa en bättre skola, en bättre omsorg och bättre TV-spel. Till exempel för att barn i skolan ska bli erbjudna samma slags möjligheter oavsett kön när det gäller exempelvis slöjd. Tidigare delades man där in utifrån kön. Och eftersom det här är en spelsida, hur vore det om spelföretagen skapade lite fler intressanta kvinnliga spelkaraktärer utan djup urringning och pinnsmal midja.

 18. Ercarret den 25 november 2010 12:04

  Först: Jag såg att du fått svar från CDON och jag ska läsa det senare. Men jag kommenterar det här inlägget först. Det känns som att det blir kronologiskt rätt, och så hoppas jag att deras svar inte säger emot något som jag säger här.

  Jag tycker inte att det är särskilt farligt. Inte på den nivå som en del verkar tycka. Jag ser definitivt problematiken som du tar upp och håller med om själva grundproblemet med självreproducerade vanor. Samtidigt så tycker jag inte att CDON gör fel som marknadsför sina produkter till de personer som de antar köper dem mest (eller får dem mest köpta till sig). Det finns ett visst problem, ja, men jag har svårt att känna tillräckligt med agg mot just CDON för att bojkotta deras produkter. Problemet ligger *betydligt* djupare än så. Det är lite som att börja skrika åt föräldern som hjälper till med att reproducera mönstret genom att, faktiskt, köpa Halo: Reach till sin son eller Singstar: Abba till sin dotter. Pappan eller mamman köper förmodligen respektive spel för att respektive barn önskar sig det, och CDON marknadsför säkert respektive spel till respektive kön just för att de känner till den här tendensen. Vem som gör fel-diskussionen har en hel del likheter med hönan eller ägget-problemet,

  Sedan så kan det ju vara värt att påpeka att de även har andra, könsneutrala, kategorier för småbarn, barn och tonåringar. Jag tror inte att Till Honom/Henne-kategorierna är tänkt att rekommendera material alltför långt ned i åldrarna. Ser man på ESBR-stämpeln på en del av ”killspelen” så är de trots allt vuxenklassade, medan en del av litteraturen till tjejer handlar om ledarskap (funny thing: när såg man senast böcker om ledarskap rekommenderas till tjejer?).

  För att förändra det här krävs starka tag, men jag tycker inte att starka tag att bojkotta enskilda butiker eller företag och säga att de gör fel som marknadsför sina produkter utifrån hur (de tror att) marknaden ser ut. Inte i sådana här fall, i alla fall. Däremot så tycker jag att det du gjorde när du kontaktade dem, och förklarade problemet såsom du såg det, är det. Så kudos för det. Är det någonting som på sikt kan leda till förändring, från privatpersoner, så är det förmodligen någonting åt det hållet.

 19. Aftonstjaerna den 25 november 2010 14:27

  Jag hoppas iaf att de fått en liten fundering på varför de gör som de gör inför nästa år som de även skriver i svaret. Det viktigaste är ändå att man agerar, om än i liten skala, så att man faktiskt gör något åt sådant man tycker är fel. Mina hundralappar som jag tänker lägga på typ spel och sånt i julklappar i år spelar ingen större roll ekonomiskt för cdon men många bäckar små och jag gör något som jag tror på och känner är rätt.

  Jag tycker inte det är fel att köpa halo till en pojke såvida att man inte köper det bara för att han är en pojke utan istället för att han gillar spel som halo. Där ligger en stor skillnad enligt mig.

 20. Ercarret den 28 november 2010 22:48

  Gällande bojkottningen av CDON, låt mig förtydliga: jag menar inte att säga åt någon hur de bör eller inte bör använda sina pengar. Det är upp till var och en att avgöra, och jag har absolut ingenting med det att göra. Däremot så tycker jag att det är en ganska tandlös aktion om man inte uppmärksammar aktören som man bojkottar om varför man bojkottar dem. Det leder inte till någon förändring.

  Uppmärksammar man däremot aktören om problemet, ja, då är det fritt fram för vem som helst att göra hur man vill. Jag kan tycka att det är överdrivet, men som du sade, många bäckar små. Själv handlar jag dock inte från dem, så jag kan nog inte bojkotta dem även om jag velat. Det hade känts än mer tandlöst. 🙂

  Gällande pojken och Halo: jag likställer lite inköpandet av Halo till en pojke som vill ha spelet, med marknadsförandet av Halo till pojkar om det är målgruppen som ens statistik säger köper/får spelet mest köpt till sig. Det behöver inte betyda att handlingen är RÄTT – missförstå mig inte – men jag kan tycka att det är fel att peka finger på och ta sig en anklagande ton när man påpekar det.

 21. Aftonstjaerna den 28 november 2010 23:10

  Du har givetvis rätt angående att det är två olika saker med marknadsförandet av halo och själva inköpandet. Och jag tycker att om man uppmärksammar dem, om än bara med en fråga om varför de gör som de gör, så kommer de förhoppningsvis ha det i bakhuvudet nästa gång. Och desto fler som uppmärksammar desto större blir medvetenheten om vad kunderna vill ha.

  Sen har alla olika fighter som de vill ta, det här är något som jag brinner för och tycker är väldigt viktigt därför engagerar jag mer här än i någon annan fråga som antagligen är viktigare för någon annan.

  Oj vad osammanhängande det här svaret blir, jag får skylla på att jag jobbat och därefter haft namngivningscermoni för dottern. Sånt tär på en 😉

 22. Ercarret den 29 november 2010 01:57

  Osammanhängande? Jag tror att jag förstod dig rätt bra, och det känns som att vi förstår varandra rätt bra. Om något så var jag rädd att MIN förra kommentar skulle vara det, eftersom jag flängt runt en massa mellan Stockholms alla hörn tack vare en uppsats jag skriver. 🙂

 23. Ett steg framåt, två steg bakåt | Xboxflickan & Nikke den 28 november 2010 22:09

  […] Var är ansvaret Spelbutiken? Läs gärna fler tankar om Spelbutiken hos Discordia och om CDON hos Aftonstjaerna. Kategorier Spel Etiketter CDON, gamertjejer, julklappstips, könsroller, […]

 24. Tips till CDON och Spelbutiken | megastorm.se den 29 november 2010 01:04

  […] världen kanske kunna vara om butikerna fick bestämma. Men nu är det inte så och det har både Aftonstjaerna och Xboxflickan reagerat på. Med all rätta kan jag […]

 25. Tips till CDON och Spelbutiken | 6D.se den 4 december 2010 18:54

  […] världen kanske kunna vara om butikerna fick bestämma. Men nu är det inte så och det har både Aftonstjaerna och Xboxflickan reagerat på. Med all rätta kan jag […]