Varför allt hat?

Jag började tänka på det här direkt när jag gick utanför vår lägenhet i morse. Det stod två äldre farbröder och gnällde på att det är så fruktansvärt kallt ute. Det fick mig under min bilfärd till skolan att tänka på allt hat som verkar växa hos varje svensk medborgare. Nu är det givetvis en överdrift eftersom de som gnäller mest även hörs mest. Men hur som helst uppskattar jag siffran till betydligt mer än vad som är sunt.

Jag kommer ihåg när de första konceptbilderna till Diablo 3 släpptes och jag blev förtrollad och kanske lite kär i vad jag såg. Men eftersom jag även är nyfiken om vad andra vanliga människor tycker om spelet så läste jag vidare i den uppsjö av kommentarer som fanns under bilderna. Det var mycket missnöje med att färgerna för dem var för ljusa. Ja visst, det kan man ju tycka tänkte jag och fortsatte läsa. Lite längre ner var det några som hade tagit bilderna på Diablo 3 och redigerat dem mörkare så att det skulle passa dem. De hade alltså lagt ner tid och energi på att tycka att Diablo 3 ser skit ut. Jag läste bredvid deras bilder hur dumma Blizzard var, eller Bli$$ard som de givetvis blev kallade.

diablo-fan-05

Jag är även en flitig besökare på idg.se eftersom de tillhandahåller tekniknyheter på ett lite lättare sätt för mig som kanske inte vill nörda ner mig allt för mycket i tekniska termer. Under de flesta artiklar så blossar alltid ett krig mellan Apple/Microsoft/Linux upp oavsett om artikeln handlar om Sony Ericssontelefoner. Även här är det ett hat mot den andra sidan och man argumenterar tills fingrarna blöder. Det slutar oftast med att tråden är såpass modererad att man inte längre får någon röd tråd i kommentarerna.

Vad händer om jag går in på kisses.se? Där finns hatet så tydligt att man mår riktigt dåligt av att läsa dem. Flashback.se skall vi inte tala om. Där finns det inga gränser för vad man kan få läsa ibland. Hets mot folkgrupp verkar inte vara något som gäller flashbackmedlemmarna. Nu vet jag i och för sig inte i vilket land den servern står och vilka lagar som eventuellt gäller där, men lite sunt förnuft borde gälla oavsett.

Det här är bara lite få exempel och det finns givetvis massor fler att “gotta” ner sig i. Men vad är det som gör att människor hatar så mycket? Det som IRL är lite gnäll på vädret, lite gnäll på folk som inte blinkar när de skall ut ur rondeller, förvandlas på internet till rent hat. Jag tror att de människor som inte kan föra en hänsynsfull dialog med andra människor IRL inte heller klarar det på nätet. De flesta drar sig dock undan och kanske kan uppfattas som lite blyga IRL. Men på nätet växer de och kan argumentera för sin sak oavsett hur blyga de annars är. De får upprättelse, de gör sig ett namn. Även om namnet blir förknippat med forumtroll så känner andra människor till personen. De mår gott av den vetskapen att kanske flera hundra människor känner till mig och att de vet mina åsikter.

ilska

Jag tror inte människorna bakom de här hatåsikterna mår speciellt bra. Så att bara bemöta dem med argument för att trycka ner dem fungerar inte heller. Det kanske matar dem tillfälligt så att de kan fortsätta argumentera för sin sak. Men det vi egentligen gör är att bara laga rälsen framför ett skenande tåg. Det är varken effektivt eller speciellt bra för dem i tåget. Men vad kan vi vanliga människor då göra för att komma åt problemet med hatet? Jag själv lever med tanken att jag skall bemöta andra människor på det sätt som jag själv vill bli bemött. Jag tror nämligen att små enkla handlingar som ett leende mot sina grannar kan göra så mycket istället för att bara stirra i marken när man går förbi dem. Att få ett hej kanske inte gör så mycket för en människa med stort socialt kapital, men för den ensamma människan kan det värma rejält. Och blir jag någonsin den ensamma människan så vill jag åtminstone att mina medmänniskor skall kunna bemöda sig med att säga hej till mig.

I och med SD’s intåg i svensk politik känns det som att vi har tagit flashback till riksdagen. Det jag är väldigt nyfiken på är om hatet kommer vågas tas upp där eller om de 20 SD-riksdagsmännen kommer att bli de där blyga flashbackmedlemmarna som inte vågar säga vad han/hon tycker IRL. Det känns som att en kall vind har blåst in över vårt land, det är hatets vind och den verkar vara här för att stanna…

Jag lyssnar samtidigt på Brian Mays låt Too much love will kill you och funderar på om det ligger något i det?

  Kategorier: Åsikt, PC

  Kommentarer

7 kommentarer to “Varför allt hat?”

 1. Ina den 15 oktober 2010 17:02

  Jag har hängt väldigt mycket på Flashback senaste två veckorna. Innan dess såg jag sajten som ett tillhåll för hatare, idioter och liknande. Men efter att ha spenderat flera timmar i olika delar av forumet ser man att forumet bara är en återspegling av den verkliga världen, utan bomullen.

  Det finns en massa hat, rasism, idioti och troll på flashback. Det finns många som lever sitt internetliv där, och som lever det i elakhet.

  Men du ska bara veta vilka fina människor det finns på flashback också, de som stöttar folk som har det jobbigt i Relations/Problem-delarna av forumet, de som ordnar skallgång efter försvunna personer, jag kan fortsätta men det spelar ingen roll.

  Hat finns överallt. På flashback får hatet synas, det modereras inte bort. Folk får tycka vad de vill där och uttrycka det eftersom flashback bygger på yttrandefrihet.
  F.ö. är forumet under Storbritanniens lag, och har 18-årsgräns.

  Jag vill mest försvara Flashback som forum, inte hatet.

  Hatet, allt det du tar upp, det tycker jag att vi kan slänga åt skogen.

  Jag får inga hej. Ingen hälsar eller nickar eller ens ler åt mig IRL. Folk fnyser, stirrar och gör en grimas oftare än de inte gör det. Så är det att vara fet i dagens sverige. Det finns hat överrallt 🙁

 2. Aftonstjaerna den 15 oktober 2010 18:04

  Jag tror absolut att du har en poäng när du säger att flashbacks forum är en återspegling av den verkliga världen. Ja utom modereringen då eftersom jag tror att folk IRL har någon slags spärr som på nätet är som bortsprunget.

  Sedan är det en helt annan diskussion om yttrandefrihetens negativa och positiva sidor. Vad jag förstår så modereras inte hets mot folkgrupp bort där eftersom jag läst sådant flera gånger där och även läst moderatorer kommenterat efter de aktuella inläggen. För mycket frihet kommer alltid missbrukas och det är väl det som hänt på flashback.

  Jag är inte så bevandrad i flashbacks bättre sidor men det verkar ju verkligen underbart det du beskriver om det. Det är ju så det skall vara, att vi tar hand om våra medmänniskor.

  Ditt sista stycke gör att jag får ont i hjärtat och önskar att jag kunde möta dig på stan och säga hej med ett leende till dig.

 3. niklas (megastorm) den 15 oktober 2010 18:48

  Ett riktigt bra inlägg – ja, har är läskigt men jag tror inte det är större idag – eller, jo, det tror jag – att folk har lättare att ta sig till hatet eftersom missförhållanden, fattigdom, utanförskap och misär skapar hat – hat till dem som har, som är rikare, har mer vänner, är snyggare etc

  jag tror att man får det samhälle man förtjänar – bygger man in folk i klasser, områden, misstänktligör grupper så blir det oftast så

  sen så tror jag att man inte tror på framtiden gör det lättare att hata – om man inte tror på sig själv…

  ja du fattar min poäng

 4. Aftonstjaerna den 15 oktober 2010 23:42

  Tack så mycket! Det ligger mycket i det du säger, man skapar hat genom att sära på människor och på det viset skapar man rädsla för de människorna som bor på "andra sidan" oavsett om det har med klass eller annat att göra. Och eftersom det är en demokrati vi lever i så är det faktiskt oss själva vi har att skylla.

  Det gäller att vi alla drar vårt lilla strå till stacken för en tryggare framtid för våra barn.

 5. niklas (megastorm) den 19 oktober 2010 15:40

  Ja det är väl därför jag aldrig kan påstå att jag är opolitisk när jag vet hur mycket politik det är i allt – även i spel 😉

 6. Mattias den 15 oktober 2010 20:30

  Intressant inlägg och välskrivet. Jag sitter också ofta mållös framför dator över saker som folk har skrivit. Det är precis som deras spärrar släpper för de sitter skyddade bakom sin dator. Det känns mer anonymt att uttrycka sina åsikter på internet, men roten till att dessa åsikter kommer fram måste ändå bottna i deras egna situation i livet/samhället. Vi lever i tid där öppenhet och empati helt verkar ha gått förlorat.

  Och appropå tvspel och allt gnäll på internet man kan läsa om det. Oj, vad trött i huvudet man blir. Det spelar ju ingen roll vilken artikel eller skrift man läser på t.ex. FZ.se, så blir majoriteten av kommentarena negativa. Jag förundras verkligen. Kan man kalla något för ett intresse om det enda man har att säga här hur dåligt allting är!? Det känns nästan som att man gnäller bara för att man skall gör det. Skittrist.

 7. Aftonstjaerna den 15 oktober 2010 23:47

  Tackar 😉

  Jag tror också att deras åsikter speglar väldigt väl hur de här människorna egentligen mår. De mår inte bra och det visar det på nätet. Deras åsikter finns även IRL men där finns det sociala spelet de måste spela med i för att bli accepterade. Det är lättare att byta forum än att byta arbetskamrater.

  Och jag håller med om att det är skittrist att se många kommentarer på vissa sidor där det enbart går ut på att gnälla på tex skribenten om denne har skrivit något fel, "tycker fel", rubriken är felsatt osv… Usch