Spela Doom som det vore nytt

Jag skall fortsätta lite i mitt kall att berätta för världen varför PC’n är överlägsen vilken konsol som helst. Formeln för det här är: gammalt spel + open source + kärlek

Den formeln kan nämligen förvandla nedanstående Doom från 1994 med orginalgrafik

screenshot2135-2

till den här högupplösta grafikfesten med riktig 3D! Att spela Doom 1 eller 2 i full HD-upplösning och alla dessa ljuseffekter är som att spela ett nytt spel. Att det går att titta både upp och ner gör att spelet känns lite mer 1997 och framåt 😉
doomsday2

Allt det här är möjligt tack vare att John Carmack släppte källkoden till Doom-motorn fri. Det projektet som utvecklat den bäst anser jag vara Doomsday. Den stödjer båda Doomspelen samt Heretic och Hexen. Så gå in på deras sida och tanka ner Doomsday och även de addons som finns på sidan. Där finns de olika hirespaketen och även omsamplingar på allt ljud och musik så att det låter riktigt riktigt bra. Du behöver inte orginalspelet utan det fungerar med sharewareversionerna. Med det sagt så föredrar man ju givetvis hela spelet och eftersom det varit på rea ett antal gånger på Steam så har säkert en hel del det.

Och skulle du vara en sådan där konsolnisse som spelade Doom första gången på din Nintendo 64 finns det även en lösning för dig. Även om den inte inkluderar allt gott från addonsen från Doom 1,2 så har du ändå mycket att vinna. På doom2.net kan du nämligen tanka ner ett projekt som har återskapat samtliga banor från Doom 64.

Eftersom Duke Nukem Forever är på tapeten just nu så skall jag även tipsa om det paketet som gör om Duke Nukem 3D till nedanstående grafikfest.

e1l4_03

De filerna du behöver till det här finns att hämta på duke4.net. Givetvis behöver du en kopia på orginalspelet också.

Jag tror säkert många skulle vilja återuppleva spel som Goldeneye och liknande stora fps-spel på konsol. Just i fallet med Goldeneye så kanske det var på gång dock, men man är beroende av utvecklarna och deras vilja och förmåga. På konsol fungerar alltså inte formeln jag gav er tidigare för det finns knappt något som heter open source och kärlek där. Något som finns är dock talesättet “money talks”…

  Kategorier: Doom, PC, Retro

  Kommentarer

5 kommentarer to “Spela Doom som det vore nytt”

 1. Johan den 10 september 2010 16:55

  Tack för tipset till Doomsday, håller på och laddar ner det nu. Det ser riktigt nice ut, jag köpte ID software paketet på Steam så jag skall testa det med doom där.

  Håller med om Hight Res packet till Duke Nukem, det blir ett otroligt lyft efter att man aktiverat det. Det roliga är att du när som helst under spelets gång kan switcha mellan original grafiken och den nya hi-res grafiken så man lätt kan se skillnaden.

  Passar på och tipsar om High Res packet till Quake som är under utveckling: http://quakeone.com/reforged/
  Det känns verkligen som ett helt nytt spel när man kollar på bilderna. Ser väldigt mycket läskigare ut 🙂

 2. Aftonstjaerna den 14 september 2010 18:02

  Tack för tipset om reforgepaketet, måste testat! Har tidigare testat Darkplaces till Q1 som jag skrev om här: http://www.aftonstjaerna.se/blogg/?p=144

 3. Oskar Källner den 14 september 2010 11:01

  Wow! Vilken skillnad! Det är verkligen otroligt vad lite kärlek (och många svettiga timmar framför datorn) kan göra.

  Spelade just Doom och Duke Nukem väldigt mycket "back in the days". Ska med glädje tanka ner och testa de här paketen.

  Tack för tipset!
  Och förresten, stort grattis till lilla bebisen! 😀

 4. Aftonstjaerna den 14 september 2010 18:03

  Tack så mycket 😉

  Och det bästa med de här gamla spelen är att de håller fortfarande eftersom de inte gör anspråk att vara något mer än pang-pang-spel 🙂

 5. Jesper aka @hadiraja den 18 november 2010 10:21

  Underbara tips till underbara spel som fortfarande funkar.
  Håller med om att sådana här saker är verkligen varför det är så underbart att spela på PC… man vet själv hur många timmar man lagt ned på på att modellera gubbar, skapa texturer och skapat nya banor i Doom, Duke och Quake..