Jag kör Cannon Fodder på Amigan

När jag skall försöka göra en lista över de absolut bästa Amigaspelen man inte får missa så hamnar alltid Cannon Fodder på den listan. Det är ett spel från tillverkarna Sensible Software som släpptes 1993 först och främst till Amigan, men som även konverterades till i princip samtliga plattformar som var aktuella under den tiden.

Spelet går ut på att man styr ett visst antal soldater på olika uppdrag där man alltid i princip skall döda alla fiender, kort och gott. Man styr spelet med musen och klickar helt enkelt med vänster musknapp var sina soldater skall gå någonstans. Därefter använder man höger musknapp för att skjuta ner fienderna. Svårare än så är det inte.

image

Inför varje uppdrag blev man tilldelad ett visst antal soldater. Dog någon av sina soldater så var dom döda för alltid och de fick en fin gravsten vid uppdragsskärmen. Vissa uppdrag var uppdelade i flera faser och hade man blivit av med en soldat i första fasen så var man en man kort under resten av det totala uppdraget. Det här gjorde att spelet blev en hel del mycket svårare efter den enkla inledningen.

image

En av funktionerna som jag roade mig mest med när det begav sig var att man kunde skjuta vidare på en redan död motståndare så att de skrek och hoppade undan. Det här kunde man hålla på med så länge som man orkade. Givetvis var det här hysteriskt roligt när man var 13 år, när jag däremot testade det nu så var det kul i ungefär 1 sekund innan jag gick vidare till att döda nästa fiende.

image

Cannon Fodder är ett spel som absolut har återspelningsvärde än i dag. Och eftersom det är konverterat till varenda format som finns (nästan) så är det ett spel som är lätt att få tag på. Givetvis är det att föredra att spela med mus, så ni som sitter där med SNES eller Mega Drive, Jaguar och så vidare. Glöm bort det, skaffa det på PC, Amiga eller Atari istället!

  Kategorier: Amiga, Retro

  Kommentarer

5 kommentarer to “Jag kör Cannon Fodder på Amigan”

 1. EmmyZ den 5 september 2010 13:55

  Det känns som om jag missat hur många bra spel som helst bara för att jag inte hade någon Amiga eller några konsoler när jag växte. Nej, jag satt på en PC som mamma hade för att kunna jobba hemma.

  Och det är ju så svårt att spela ikapp retrospel som man aldrig spelat tidigare. Man måste liksom ha någon anknytning till dem för att orka med pixelgrafiken :p

  Kul att du kan njuta av dem nu i efterhand dock 🙂

 2. Aftonstjaerna den 5 september 2010 15:48

  Trist att höra, men kan bara hålla med. Du har antagligen missat en massa bra spel 🙁

  Och det är faktiskt väldigt få spel som man kan gå tillbaka till som man inte har någon anknytning till, tyvärr. Men jag kommer fortsätta gå tillbaka till mina gamla Amigafavoriter här så du får hålla ögonen öppna, för helt plötsligt kanske det kommer ett sådant spel som du kan ha överseende med grafiken på 😉

 3. Henke (spelgubben) den 5 september 2010 15:48

  Som jag nämnde på Twitter förut så svider det i mitt Amigahjärta och se dig plocka fram klassiker efter klassiker. Sitter nu för fullt och letar en begagnad maskin. För här ska spelas Amiga igen 🙂

 4. Aftonstjaerna den 5 september 2010 15:50

  hehe, underbart att se att man kan påverka någons gamla Amigahjärta 😉 Jag lovar att jag kommer fortsätta blogga om guldkornen på Amigan tills Playstation 4 räknas till retro 😛

 5. Familjenspel den 6 september 2010 10:00

  Åhhh Cannon Fodder! DET var länge sedan! Ett fantastiskt spel som i sin enkelhet blev jäkligt personligt. Speciellt i och med att gubbarna gick upp i rang och man inte ville förlora dom bästa.