Mafia 2 säljer dåligt ;) Dags att fira!

Det är med ett litet småleende på läpparna jag konstaterar att Mafia 2 säljer uselt. Nu hoppas jag att 2K Czech förstår att de valde fel målgrupp när de vände sig till pubertala tonårspojkar i de lägre åldrarna utan förmåga att tänka själva. Den målgruppen är inte direkt köpstark och det borde de redan ha förstått. Spelkonsumenter vill inte år 2010 ha en produkt där man letar efter Playboytidningar. Som när IGN skriver om spellängden på spelet efter att de konstaterat att den är kort, “but there are the Playboy centerfolds … to double back for.” Mycket att gå tillbaka till, eller hur?

På listan över bäst säljande TV-spel borta hos Amazon ligger spelet just nu på 44:de plats. Spel som ligger bättre till är bland annat titlar som Just Dance och Gold’s Gym Dance Workout. Och det tycker jag säger en hel del om uppföljaren till ett av de bästa spelen jag någonsin har spelat. Att spelet skulle vara buggigt när det släpptes och att det är därför det säljer dåligt tror jag inte ett dugg på.

mafia2_wallpaper_4

Jack Scalici, Director of Creative Production (2K Games) säger så här i en intervju borta på UGO. “-Anyone who plays this game better have seen boobs by age 18 or whatever. And you know, for those that haven’t, here you go.” Sedan fortsätter han att förklara att han känner massor av bögar som inte alls tar illa upp av nakna kvinnor utan tvärtemot uppskattar det. Kvinnorna verkar han dock inte känna (kors i taket?) men hänvisar till att det är mer nakenhet på MTV Spring Break eller vilket annat TV-program som helst.

Jag tror faktiskt att 2K Czech enbart består av ett gäng pubertala 25 åriga pojkar (män är en titel de knappast är värda) som fick för lite kärlek när de växte upp (tragiskt när det är taget ur dess kontext men med deras kvinnosyn är de knappast värda någon kärlek). De tror nu helt enkelt att det vore coolt att stoppa in lite Playboytidningar i deras spel så det kan sälja bättre. Då kanske dessa pojkar utan någon som helst verklighetsförankring till och med kan få träffa en riktig playboytjej när de hyr in henne till fotografering av sitt spel. Kanske de till och med kan få skymta ett par “riktiga” tuttar och inte bara de som de dagligen glor på vid datorskärmen.

Mafia_II_Playboy-thumb-550x328-35235

I bland när man för diskussioner mot män (för det är oftast män) angående att det vore bra att ha in mer kvinnor i olika företag så får man ofta kommentaren “-Det spelar väl ingen roll vilket kön de som jobbar har, det viktigaste är väl att de är duktiga?”. Problemet är att det spelar en väldigt stor roll. Jag tvivlar inte på att 2K Czech består av ett gäng duktiga grafiker, programmerare etc, men hade det funnits kvinnor ombord på företaget så hade ett sådant här pubertalt spel aldrig gått igenom till slutkonsumenten. Och det är enbart i egenskapen att de hade varit kvinnor, inget annat. Så visst tusan är det viktigt att det finns kvinnor i alla branscher av enbart den egenskapen att de är kvinnor. Lika viktigt är det att det finns män i branscher där kvinnor är överrepresenterade, och det också enbart av egenskapen att de är män.

  Kategorier: Åsikt, PC

  Kommentarer

9 kommentarer to “Mafia 2 säljer dåligt ;) Dags att fira!”

 1. Familjenspel den 31 augusti 2010 10:48

  Bra skrivet! Har inte spelat så långt och redan stött på två playboy tidningar. Visst dom jag hittar ännu har varit fullt påklädda så det har väll varit ok. Även om det känns som en jäkligt meningslös grej.

  Spelet i sig är rätt buggigt och det stör mig att man har hållit på så länge och det inte har blivit bättre än såhär….

  In med mer kvinnor i branschen så kommer det bli roligare spel, det är jag övertygad om!

 2. niklas den 31 augusti 2010 15:26

  Ett bra och viktigt inlägg i debatten. Jag tog inte upp ämnet lika mycket i min recension men jag berörde det i alla fall.

 3. Jonas Andreasson den 31 augusti 2010 15:28

  Jag tvivlar mer och mer på om jag ska köpa det här. Verkar ju inte värt pengarna direkt. Nej, ush och fy. Sparar pengarna till Civ5 istället 🙂

 4. Aftonstjaerna den 31 augusti 2010 15:50

  Japp, Civ 5 känns betydligt vettigare än det här dravlet 😉

 5. Ina (NG+) den 1 september 2010 18:29

  Det bästa jag läst om det här med tjejer i spelbranschen, för du har verkligen helt rätt.
  Även i övrigt ett väldigt bra inlägg!

 6. Aftonstjaerna den 1 september 2010 19:31

  Tackar, det värmer att höra 😉

 7. Porrens vara eller inte vara: Mafia 2 | EmmyZ den 2 september 2010 10:58

  […] med porrtidningarna i spelet skapat en del debatt, bland annat hos Gamereactor, hos Familjenspel, Aftonstjaerna och […]

 8. victoria den 3 september 2010 01:57

  Jätte bra skrivet! Jag har inte tänkt att invenstera Maffia 2 eftersom jag har fått för mig att det är en aning "omoget", och du fick mig att bli säker på att det är ett spel jag skippar i år.

 9. Årets kontrovers « Spelgubben den 3 december 2010 09:02

  […] som vill ta del av det som skrevs om Mafia 2 kan läsa inlägg hos bland annat: Svampriket, EmmyZ, Aftonstjaerna, Familjenspel och Megastorm. Det här inlägget är en del av den gemensamma satsningen […]