Hexen avklarat

Det har gått ett par veckor sedan jag klarade Heretic. Direkt efter sista bossen har lagt sig och somnat så startade jag upp Hexen. Det här är också, likt Heretic, som väcker starka minnen från tiden då det begav sig. Vi spelade det på gymnasiet likt Heretic men jag klarade det aldrig då. Jag klarade inte ens första delen av fem. Så när jag körde igenom det nu så var det som ett helt nytt spel. Fast bättre än ett nytt, eftersom de flesta nya suger 😛

Hexens motsvarighet till till Super Mario Bros första Goomba.

Hela spelet är ungefär som Heretic var fast med en ganska stor skillnad. Det är uppbyggt som ett metrovania. Med andra ord så är det en hel del backtracking i spelet. Detta är för mig som ogillar metrovania det absolut värsta med spelet. För hade det bara varit att jag kunde få spela spelet från bana 1 till 40 så hade jag varit jättenöjd.

Även Hexen har en isbana.

Men nu måste jag från en central bana(hubb) utforska en gäng banor, vanligvis 3-5 olika för att lösa det pussel som finns i hubbanan. Det kan vara att du måste hitta två nycklar i varje undernivå för att låsa upp bossen på just den här hubben. Och lite sådär håller det på i de 5 hubbar som finns genom spelet.

Tuff boss.

Nu låter jag kanske ganska negativ. Men det här förtar lite av tjusningen med Hexen tyvärr. Men samtidigt förstår jag att de som älskar metrovania antagligen kommer att älska det här momentet. Själv längtar jag bara tillbaka till Heretic där banorna var raka, hade en naturlig start och slut.

Stillbilden gör sig icke här. Bron rörs sig alltså hur coolt som helst här.

Men om vi bortser från metrovaniadelen i spelet så är det ett helt sjukt bra spel. Spelkänslan sitter givetvis där precis som den skall i ett ID Software(Raven)-spel. Grafiken är sjukt vacker som den också bör när motorn är signerad Carmack. Du har likt som i Heretic tre olika karaktärer att välja mellan. Alla med olika styrkor och svagheter samt olika vapen. Gemensamt är att du genom banorna samlar vapendelar till det ultimata vapnet. Hexens BFG10k om du så vill. Och detta är faktiskt riktigt roligt och belönande när du väl hittar en av de tre delarna till vapnet.

Slutbossen psykar en inför varje hubb.

Så som slutkläm här så får jag väl ändå rekommendera att man spelar igenom Hexen. Det är ändå ett av de där spelen som hela spelvärlden kan tacka för att den ser ut som den gör.

Nedan ser ni listan på spel som jag tänkt att spela under 2019. Den kommer att vara levande och uppdateras efter att jag klarat ett spel. Detta kommer att ske automatiskt på samtliga inlägg där den finns och är på så vis alltid uppdaterad.

 • Doom 1
 • Doom 2
 • Doom 3
 • Heretic
 • Hexen
 • Hexen 2
 • Quake 1
 • Quake 1 – Scourge of Armagon
 • Quake 1 – Dissolution of Eternity
 • Quake 2
 • Quake 2 – Ground Zero
 • Quake 2 – The Reckoning
 • Quake 4
 • F.E.A.R.
 • F.E.A.R. 2
 • F.E.A.R. 3
 • Dark Forces
 • Dark Forces 2
 • Jedi Knight – Jedi Academy
 • Jedi Knight 2 – Jedi Outcast
 • Unreal Gold
 • Daikatana
 • Project I.G.I.
 • Project I.G.I. 2
 • Thief Gold
 • Thief 2 – The Metal Age
 • Thief 3 – Deadly Shadows
  Kategorier: PC, Retro, Spelåret 2019

  Kommentarer