Top 5 – 1991

Det känns ovant för mig att rada upp konsoltitel efter konsoltitel såhär på en topplista över bra spel. Men faktum är att förr i tiden var faktiskt konsoler riktigt bra, eftersom man spelade konsolspel på dem. Dagens konsoler(förutom Wii) vill vara PC-datorer och spela PC-spel. Det är en ekvation som inte går ihop och det blir pannkaka av det hela. Låt konsoler göra det dom är bäst på och låt datorer köra de spelen de är bäst på.

1. The Legend of Zelda: A Link to the Past (SNES)

zelda_link_to_the_past_walkthrough_cl_03112009

Det är inte bara årets bästa spel, utan ett av tidernas absolut bästa spel någonsin. Jag älskade både ettan och tvåan så när A Link To The Past skulle komma på Super Nintendo var jag riktigt taggad. Och givetvis var det allt som en liten tolvåring kunnat önska sig. Äventyrslusten att upptäcka hela världen var större än någonsin tidigare. Att inte Nintendo fortsatte på den här stilen istället för att förstöra världens bästa spelserie i och med Ocarina of Time är för mig ännu en gåta. Hoppas dock att de kommer att falla i retrotänk och skapa ett nytt A Link To The Past!

2. Lemmings (Amiga)

lemmings-1

Med en nyinköpt A1084S (14″ skärm) så släpptes det här spelet som alla snackade om det här året. Lemmings var ett sådant sjukt beroendeframkallande spel och det första spelet som jag kände bara-en-bana-till-känslan. Jag minns dock än fadäsen med Amigans strömknapp som sitter på AC-adaptern och hur den låg i min hylla där jag hade fötterna när jag brukade spela. Utan att ha skrivit upp lösenordet på ett helt gäng banor så råkade jag trycka av hela datorn och allt var borta. Jag var tvungen att starta om igen. Tänk nu att på den här tiden var internet fortfarande många år borta så några nya lösenordskoder fick jag allt själv fixa fram genom att spela om.

3. Speedball 2: Brutal Deluxe (Amiga)

ff1m27re2ftua03zsjf1

Det är som handboll, fast brutalare. Det här är spelet som alltid spelades när man hade kompisar över. Med hjälp av alla bonusar man fick genom att studsa bollen på rätt ställen på planen samlade man poäng. Mest poäng i slutet på matchen vann. Och det behövde inte vara den som gjorde mest mål. Därefter kunde man uppgradera sitt lag i bästa RPG-stil.

4. Super Mario World (SNES)

super-mario-world

Plattformsperfektion har aldrig varit bättre än så här. Minnena till det här spelet rör sig mer än till bara spelet själv. Mina föräldrar hade nyligen skilt sig och jag när jag spelar spelet i dag så fungerar det som en tidsmaskin. Helt plötsligt är jag tillbaka på mitt rum hos mamma, ett rum som jag älskade, men i ett område som jag vantrivdes i. Jag känner doften från palmolivtvålen som jag nyss tvättat händerna med innan jag sätter mig framför min Goldstar 20″ TV och spelar ett av världens bästa plattformsspel. Rysning!

5. Castles (Amiga)

castles2

Efter att ha funderat en stund så förstår jag först nu varför det här spelet var så sjukt beroendeframkallande. Det är ju tower defencens urfader. Fast så mycket bättre. Man byggde upp sitt slott med murar och torn. Därefter satte man ut bilbågeskyttar och andra soldater för att få ett så bra skydd som möjligt. När detta var gjort började fienden anfalla ens slott. Att jag aldrig har tänkt på liknelsen tidigare. Jag rekommenderar detta spelet starkt till alla som älskar tower defence.

Bubblare:
Vissa år berikas med så många spel att det är synd att de inte ens kan komma med i min topplista. Därför tänkte jag i alla fall nämna de titlarna som kom precis utanför topplistan.

Moonstone: A Hard Days Knight (Amiga)

image_thumb_3

Ett sjukt svårt spel som jag dog och dog och dog på hur många gånger som helst. Dock ett riktigt roligt spel när man är ett gäng som spelar. Har för mig att man kunde spela fyra personer samtidigt, men då jag bara hade två stycken tac-2 så har jag aldrig kunnat testa det.

Lotus Turbo Challenge 2 (Amiga)

Lotus_Turbo_Challenge2-2

En kompis till mig visade mig det här spelet när det var nytt. Han sa att i det här spelet håller inte bilarna på och fjanta sig med att ta skada och sånt löjligt. Här var det bara till att köra på. Och han hade rätt, det var bara att köra! Soundtracket till spelet är numera legendariskt, så trots att det känns mer som att banan rör sig mot bilen istället för tvärtom är det helt klart värt att spela det igen.

Another World (Amiga)

another-world

Jag vet inte riktigt vad det är med mig och dessa sjukt svåra spel. Redan i andra skärmbilden i denna klassiker dog man av en mask som sprätte sönder benet på en. Och det hände säkert 30-40 gånger innan man fick in tajmingen att komma förbi den. Och då var det dags för nästa svåra fiende att ha ihjäl en. Och så fortsatte det. Jag har aldrig klarat det här spelet, men det förtjänar ändå en plats här.

  Kategorier: Amiga, Årets spel, Bloggserie, Nintendo

  Kommentarer

2 kommentarer to “Top 5 – 1991”

 1. SpeLinnea den 2 juli 2011 23:42

  Kan du utveckla vad du menar med att konsoler vill vara PC-datorer?

 2. Aftonstjaerna den 3 juli 2011 12:26

  Mitt favoritämne, så mer än gärna 😉

  Jag delar upp det i två delar, dels hårdvaran och dels mjukvaran. När det kommer till hårdvaran och vi jämför tex en SNES/Megadrive med 360/PS3 så ser man ganska tydligt att de senare inte bara är till för att spela spel på. De är på väg att bli fullfjädrade ersättningar till PC-datorer där man kan twittra/facebooka. Men även hyra film, surfa fritt(ps3) osv. SNES/Megadrive koncentrerade sig endast på en sak, att spela spel. Det menar jag när jag skrev att dagens konsoler vill egentligen vara datorer, och är egentligen datorer förutom mus och tangentbord. Resten är identiskt. PS3an var riktigt nära när den fortfarande gick att installera Linux på utan att man jailbreakade den.

  När det kommer till mjukvaran så ser det likadant ut där. Spel som tidigare var typiska datorspel(fps/strategi och några till) har tagit sig till konsolerna(C&C, Halo) och de typiska konsolspelen(tex Mario) har blivit färre, och sämre enligt mig. Så som jag ser det tar datorspelen ut de gamla klassiska konsolspelen som jag en gång i tiden älskade. Vill jag spela PC-spel så gjorde jag ju det på min dator. Se tex på Fifa 11 som är sjukt dåligt på PC, det är ett konsolspel enligt mig, och det gör sig bäst med handkontroller spelandes i en soffa. Jazz Jackrabbit är ännu ett exempel på konsolspel som hade gjort sig bäst på konsol.

  Wii däremot är ett föredöme för de övriga konsolerna. De koncentrerar sig endast på en sak, och gör den saken bäst av de tre konsolerna. Visst finns det ett och annat datorspel på Wii också (CoD3 tex) men det ve vi ju hur bra det är 😉

  Sen är det ju bra att de som endast har antingen en konsol eller en pc får chansen att spela samtliga spel som kommer ut. Men, kostnaden för detta är att vi får se sämre spetsspel på de bägge sidorna. Sämre och färre PC-spel med den kvaliten de höll förut, och sämre konsolspel då de försöker efterlikna avancerade PC-spel, utan att direkt lyckas.

  Detta är givetvis min egna åsikt och ingen universell sanning 😉