Årets kontrovers

Dag tre i december och det är dags att kora årets kontrovers. Jag var inne och sniffade på det lite i gårdagens trend. Och det finns inget annat för mig som är större än nedanstående kontrovers. Det är även en viktig händelse som jag är väldigt glad att den hände och att så många blev engagerade och reagerade.

ARETS3

Vi snackar givetvis om valet att ha med playboy i marknadsföringen till Mafia 2. Eftersom jag och många andra har skrivit så mycket om det här redan så länkar jag er vidare till mitt inlägg i debatten här.

Det här hände i augusti då spelet släpptes och jag tänkte nu istället ta och reflektera lite igen nu när jag har lite avstånd till det inträffade. Jag blev helt förståeligt rent utsagt förbannad när jag läste att 2K Czech använde Playboybrudar i deras marknadsföring av spelet. Jag har och kommer aldrig att spela spelet i sig så jag kan inte säga så mycket om de samlarbilder på playboybrudar som de flesta andra har tagit upp i den här debatten. Det räcker nämligen för mig att tillverkarna av spelet i sig är riktiga svin för att jag skall få avsmak inför deras produkt. Det är precis samma sak som att jag inte skulle lyssna på musik skapade av ett gäng nazister eller andra men vidrig människosyn. Oavsett om musiken eller spelet i det här fallet skulle vara bra eller inte. Det hör absolut inte hit, det är inte bara ett spel!

mafia2_042408_7244

Ett litet utdrag från intervjun med Jack Scalici när han förklarar varför de valde att ha playboys i spelet.

So his apartment is where you spend a lot of your time, and we wanted to put stuff in his apartment that this guy would naturally have in there. So we had a phony girly magazine, and then we were like, “Wouldn’t this be cool if it was a Playboy?” So we got Playboy in there, and then we were like, “Why don’t we make the collectibles Playboys?” That solves our problem right there. One of our guys had a relationship with Playboy already, and we said, Okay what’s iconic to the ’50s?

Det som missades lite i marknadsföringen dock var att det var dagens playboymodeller som gjorde reklam för spelet och inte de tidsenliga playboybrudarna så som de såg ut på 50-talet. Dessutom utspelas början av spelet inte under den tiden då Playboy fanns utan närmar sig bara den eran i slutet av spelet.

Min tolkning av hans uttalande är helt enkelt att tillverkarna kände någon på Playboy och att de säkerligen har en prenumeration av tidningen på 2K Czech och tyckte det var roligt att ha in lite Playboy i spelet eftersom det skulle sälja mer spel. Jag tror och hoppas dock att det fick motsatts effekt då många gamers tog avstånd till de här förpubertala fasonerna. Och det är inte bara eventuella chefredaktörer som behöver växa upp utan även ett antal speltillverkare. Och anställ för tusan fler kvinnor!!!

Det här inlägget är en del av den gemensamma satsningen ”Årets spel enligt svenska spelbloggar”, där varje dag, fram till julafton, deltagande spelbloggar var för sig utser en vinnare i en förutbestämd kategori. Idag har följande bloggar utsett vinnaren i kategorin ’Årets kontrovers’: Aftonstjaerna, Ariez, BitGarden, EmmyZ, Familjenspel, Lunandrez, Megastorm, Munins skärvor, Pixelviking, Spel på allvar, Spel-Malmer, Spelgubben, Spelografi, Spelvärldspareringar, Victoria Saade och Xboxflickan & Nikke.

  Kategorier: Årets spel, Åsikt, Bloggserie, PC

  Kommentarer

18 kommentarer to “Årets kontrovers”

 1. Familjenspel den 3 december 2010 10:35

  Ah härligt att du tycker som jag 🙂 Det tycker jag om. Det var väldigt väldigt roligt att bloggsfären tog upp det här och lyckades få till lite medvetenhet.

 2. Aftonstjaerna den 3 december 2010 10:37

  Ja när det rör sig utanför vilka spel och plattformar vi spelar på så kan vi nog tycka samma i några ämnen iaf 😉

 3. Familjenspel den 3 december 2010 11:06

  Hahaha jag tycker om dig ska du veta!

 4. Lunandrez den 3 december 2010 10:50

  Förstås, det här med Mafia 2 dök aldrig ens upp i tankarna trots att det var något jag störde mig på tidigare i år också. Fantastiskt hur man glömmer bort saker för stunden trots att det inte var allt för länge sedan. Men då fick jag i alla fall utrymmet att belysa en, för mig, mindre kontrovers för året.

 5. Aftonstjaerna den 3 december 2010 12:13

  Ja men visst är det så 😉 Året är så långt och det är lätt att glömma bort saker eller som jag flera gånger började skriva inlägg om årets någonting för att sedan komma på att det visst var under förra året 😉

 6. Matte den 3 december 2010 11:42

  Jag håller inte med.

  För det första, spelet har en 18 års gräns. Det noteras klart och tydligt på flertalet ställen vad som lett till en PEGI 18 rating. Violence, Nudity, Sexual References osv.

  Om man nu stör sig på sådant bör man undvika det. Det här är inget distributörer håller hemligt just för att du ska kunna gör ett aktivt val.

  För det andra, även om du nu skulle störa dig på det här och sedan välja att spela spelet ändå kan du undvika att plocka upp tidningarna. Stör du dig fortfarande är det nog ditt problem. Kan man inte ta playboy magasinen för det det faktiskt är bör man nog hålla sig borta. Spelet har en målgrupp, du tillhör uppenbarligen inte den.

  För det tredje, jag tror starkt på uttryckande frihet. Jag vill inte se en massa limitationer på innehåll i spel med en 18 års gräns. Det är absolut aldrig någon som klagar på huvuden som kapas och blod som sprutar, men en bild på en halvnaken kvinna är fruktansvärt. Fantastiskt.

  Är man vuxen är man mogen nog att göra ett eget val. Don't like it? Don't play it. Är du förälder, köp det inte till ditt barn. Ta lite eget ansvar.

 7. Ercarret den 3 december 2010 12:09

  Det framgår ju i inlägget att Aftonstjaerna inte spelat spelet och därför inte kritiserar innehållet (såsom tidningarna) i spelet; däremot, hur det marknadsfördes.

  Det intressanta med den här kontroversen är att jag – ända tills idag – inte sett spelet marknadsföras med hjälp av någon Playboy-brud. Jag har sett en bild av en tjej på 2K's hemsida, som skulle vara någon sorts "ambassadör" eller whatever, men jag har inte sett någon konkret reklam med vare sig henne eller någon annan Playboy-tjej. Det gör att jag har lite svårt att tolka kritiken. Jag vet att hon ambassadören skulle fotas i någon herrtidning (intressant nog en konkurrent till Playboy), men det är det. Den enda marknadsföring som jag faktiskt sett, har varit mer spelfokuserad.

  Däremot så har jag spelat spelet, och jag var ganska kritisk mot Playboy-tidningarna av flera olika anledningar. De passade helt enkelt inte in, på något sätt. Inte tidsmässigt, inte gameplaymässigt (spelet var inte byggt för att ha en massa collectibles), inte tonmässigt (det var fortfarande tabu med naket i det övriga spelet), inte alls.

 8. Holmberg den 3 december 2010 12:26

  ercarret:

  Här är ett exempel på playboyprofilerad Mafia2 marknadsföring:
  http://www.2kgames.com/blog/mafia-ii-at-e3-2010

  Ganska påklätt exempel iofs…

 9. Aftonstjaerna den 3 december 2010 12:11

  Vet inte om inlägget är slarvigt skrivet av mig eftersom det inte verkar framgå att det är marknadsföringen och attityden på medarbetarna hos 2K Czech som jag vänder mig emot. Inte att det finns lättklädda kvinnor eller män i spelet.

  Och angående ansvar så antar jag att jag tagit det när jag valt att bojkottat det samt skrivit en motivering till varför jag tycker så, det är iaf min definition på ansvar 😉

 10. Matte den 3 december 2010 13:37

  Jag förstod det, snarare mitt inlägg som var lite klantigt skrivet, inte ditt. Ber om ursäkt.

  Jag tror att folk gräver alldeles för djupt i hopp om att hitta anledningen till att 2K Czech valde att marknadsföra som dom gjorde.

  För dom (och jag skulle vilja säga dom flesta andra, men jag kan bara tala från mitt perspektiv) handlar det absolut inte om kvinnosyn på något sätt. Det är en grej för att göra marknadsföringen lite annorlunda än det gamla vanliga, en lite "roligare" marknadsföring med tema från Gangster Kulturen och faktiskt, 50 talet.

  Precis som vilken annan riktad marknadsföring som helst. Det är nog lite det som är nyckelordet här, riktad.

  Jag är inte den som sitter och tycker att skev och gammaldags kvinnosyn på något sätt är bra, tvärtom är jag totalt emot det. Jag har däremot absolut inga problem med sådant i ett fiktivt scenario, lika lite som jag har problem med nakna män, blod, nazister, massmord och allt annat man kan tänka sig, något som också ofta förekommer i marknadsföring. Varför är det här annorlunda?

  Nu respekterar jag givetvis era allas åsikter och jag kan inte sitta här och hävda att ni har fel. Det jag kan tycka är märkligt är den (vad jag anser) oförståelse för att det inte handlar om kvinnosyn, lika lite som en trailer där man visar nazister i ett WW2 scenario betyder att man är främlingsfientlig.

 11. Aftonstjaerna den 3 december 2010 14:26

  Ja vi har ju alla olika saker som vi tänder till på och även det vid olika tillfällen. När det kommer till genusfrågor så är jag säkert lite arbetsskadad. Jag ser arbetsskadan som något positivt dock så misstolka mig inte 😉

  Och jag känner inte att just i det här fallet att jag skulle vilja leta efter fel. Mafia 1 var ett av mina favoritspel någonsin, eller var och var, det är. Så kanske ser jag saker som andra inte ser, för jag skulle verkligen inte vilja att dom var sanna eftersom jag gärna skulle vilja spela spelet i fråga. Men det skulle gå emot allt jag tror på och jag är en person somm står för vad jag säger. Säger jag att jag bojkottar något så gör jag det också

 12. Aftonstjaerna den 3 december 2010 14:28

  Oj nu hängde sig ipadden mitt i svaret. Aja, vad jag tänkte avsluta med var att alla har sina egna åsikter och det är det som är charmigt med bloggandet att man får se andras åsikter och kunna diskutera med dem bakom åsikterna 😉

  Tack för en annan syn på det väldebatterade Maria 2 😉

 13. Matte den 3 december 2010 14:41

  Det är fantastiskt med människor som kämpar för det dom tror på, verkligen.

  Man får vara försiktig bara så att man inte stirrar sig blind och börjar överanalysera situationer. 😉 Mitt val är att tro folk gör såna här kampanjer, marknadsföring och spel i all väl mening. Man vill helt enkelt berätta en historia och göra något kul av det hela kring det.

  Jag tror inte någon bakom allt sitter och gnider sina händer med ett brett leende och tänker "Hah, nu fick dom där feministerna!".

  Men jag vet ju inte säkert.

  Starkt att du står för det du säger, synd att du missar ett så pass bra (om än alldeles för kort) spel.

 14. Elin (Ariez) den 3 december 2010 11:52

  Välskrivet inlägg i debatten! Det känns väldigt roligt (så roligt det under omständigheterna kan vara i alla fall :)) att debatten väcks på så många olika håll och att så många engagerar sig och deltar. Det är positivt!

 15. Aftonstjaerna den 3 december 2010 12:15

  Tackar! Ja många bäckar små görs snart till en stor flod som snart inte längre går att negligera! 😉

 16. Holmberg den 3 december 2010 12:09

  Det är ju en del som hävdar att det ska vara upp till utvecklare och utgivare att ha med vad dom vill i sina spel och visst.. det kan jag ställa upp på.

  Men gillar man inte vad som är i ett spel tycker jag det är helt rätt att göra det kännt så som gjorts på bloggar och en del press.. Jag tycker det är bra att sånt här uppmärksammas så utvecklare och utgivare vet att dom förlorar kunder på att exkluder tjejer från den tänkta publiken. Speciellt när det är gjort på det här pubertala sättet.

 17. Aftonstjaerna den 3 december 2010 12:29

  Ja alltså, så länge det håller sig inom ramen för lagar och sånt så är det ju upp till tillverkare att ha med vad sjutton dom vill. Men jag tycker det skall kännas, om de har som i det här fallet, en förlegad kvinnosyn.

 18. niklas (megastorm) den 3 december 2010 12:45

  Funderade ett tag på om jag skulle ta upp det här jag också men kom fram till att jag tyckte att lekstugan i Medal of Honor störde mig mer.. men det här hade vart min tvåa (om jag hade haft nån)