Dator och speltidningar jag saknar

Det är något speciellt med att läsa en riktigt bra tidning. Än så länge har ingen teknisk pryl riktigt kunnat ersätta en riktigt bra papperstidning. Hur framtiden ser ut låter jag dock vara osagt då det antagligen blir mer och mer vanligt med läsplattor. Och visst är det både väldigt praktiskt och sparsamt för miljön. Men nu glömmer vi det som kommer och gottar ner oss i ett par tidningar jag har i min samling och som jag saknar.

Nintendomagasinet

Mobile Photo 26 aug 2010 13 06 39

Jag som prenumererade på Nintendomagasinet fick den “riktiga” utgåvan med Powerplayerbilagan medskickad. Det var i den man kunde läsa recensioner om alla tuffa kassetter som var på gång. Man kunde läsa om månadens powerplayer som oftast var en kille i 12-årsåldern som räknade upp en lång lista på vilka spel han hade klarat. Recensionerna av spelen var ibland i form av totala genomgångar på alla nivåer i spelet. Jag minns väldigt väl recensionen av Duck Tales där dom hade screenshots över hela banan och jag satt med pappas “lupp” (lupp är ett förstorningsglas som man använder när man väljer ut negativ för framkallning) och gick igenom skärmbild för skärmbild, drömmandes bort att jag spelade genom hela banan själv. Så när man väl fick spelet så kunde man redan banorna utantill. Jag kommer inte ihåg att jag blev upprörd över den här totala spoilern som det faktiskt var. Jag tycker bara det var häftigt att man kunde få en förspel av spelet. Den tidens demo kanske?

DMZ

Mobile Photo 26 aug 2010 13 07 16

Datormagazin av den generationen som inte är äldst och inte är nyast utan den i mitten. Den allra äldsta utgåvan borde vara med här också men i ett svagt tillfälle i mitt liv sålde jag av samtliga sådana för 100 kronor till min kusin. Något jag ångrar nästan mer än när jag sålde min Amiga 500+ med skärm i samma omgång. De här tidningarna är de enda jag har kvar som handlar om Amiga. Och då handlar bara halva tidningen om Amiga medans andra halvan handlar om PC. En väldigt spännande följetång var den på insändarsidorna om kriget mellan Amigan och PCn. Det var orda hård från bägge lägren som tillslut inte kunde enas om att läsa bara halva tidningen så den fick läggas ned på grund av det. Själv hade jag stor behållning av både Amigadelarna och PC-delarna då jag under den här tidsperioden bytte från Amiga till PC.

Tekno

Mobile Photo 26 aug 2010 13 07 51

Ett riktigt guldkorn i samlingen är Tekno. Den här tidningen var totalt annorlunda alla andra. Det var en sådan tidning man läste från “pärm” till “pärm”. Och än i dag finns det ingen tidning som slår den här. Den kändes väldigt underground och jag kände mig väldigt cool när jag läste den. Den var tidigt med att tipsa om det här nya internet och vad man kunde göra med det förutom mainstreamsurfa som alla andra gjorde. Även CD-skivan som medföljde kändes väldigt underground med många småprogram som man kunde tweaka allt i sin dator med. Det här var ingen typisk CD som följde med de andra tidningarna som hade WinZip och liknande program på sig. Dom hade även musiktävlingar där vinsten blev att man fick komma med på en tryckt CD som följde med tidningen. Min personliga mod-idol Jogeir Liljedahl (Banana Boat och Guitar Slinger) hade med låtar på skivan men även ett känt namn som Bjørn Lynne var med. Jag vet egentligen inte hur jag skall kunna beskriva den så att de som inte läst den förstår. Ni får helt enkelt lita på mig eller försöka få tag i den via Tradera/Blocket. Den är läsvärd än i dag.

PCG Special

Mobile Photo 26 aug 2010 13 08 38

En tidning från gänget bakom PC Gamer. Enligt mig var den här bättre än vad huvudtidningen någonsin varit eller kom att bli. Den hade samma härliga retrodoftande morgontidningsformat och papper som den tidiga Datormagazintidningen hade. Det fanns inget bättre än att lägga upp tidningen och se hur den svalde större delen av bordet. Jag läste allt i den, och det stod mycket. Det kändes som att det som inte fick plats i PC Gamer hamnade här. Egentligen borde det varit en ganska dålig tidning under de premisserna, men så var alltså inte fallet. Det kändes mer som en fördjupning och lite annorlunda artiklar. En av de mest lästa artiklarna från min sida var den om hur man gjorde banor till Counter-Strike. Kan ju faktiskt försöka gräva fram den banan jag är mest nöjd med och skriva ett inlägg om den. Vet ju inte om det är någon som bryr sig att testa den och så, men ska jag skriva ett inlägg måste jag ändå leta fram den så jag kan ta lite screenshots inifrån den. Lovar inget, så vi får se 😉

High Score

Mobile Photo 26 aug 2010 13 26 13

Nu snackar vi riktig speltidning här. Och då menar jag inte den High Score som på ålderns höst blev en porrtidning. Här snackar vi om ren och skär kärlek. Jag minns att de första High Score som kom ut var som en bilaga i Datormagazin men att den senare stod på egna ben. Jag blev däremot lite upprörd nu när jag ser att betyget på Syndicate “bara” var 4 av 5. Skandal Marcus Dahlberg! Sedan kan vi faktiskt också slå död på myten att spelen är dyra nu. Det här numret är från 1994 och Syndicate kostar alltså 490 kronor. Tänk vad en Kalle Anka-tidning kostade då och nu och fundera lite 😉 Det var längesedan jag köpte ett PC-spel som kostade över 500 kronor. Tror det var Links LS 97, och det var ett tag sedan som sagt.

  Kategorier: Tidningar

  Kommentarer

2 kommentarer to “Dator och speltidningar jag saknar”

  1. Jonas Andreasson den 30 augusti 2010 16:06

    Härlig artikel, minns med glädje dessa tidningar. Tekno var riktigt fräck, som du säger lite underground. Köpte nog bara något nummer av den.

    Jag lästa mycket "Amiga Info" under Amigans sista dagar. Skrev en insändare som kom med i ett nummer, tänk vad glad man blev 🙂

    Nu blev jag sugen på att gå ut i förrådet och rota fram alla mina tidningar… 🙂 Är nog 3-4 kartonger med div speltidningar 🙂

  2. Nikke den 31 augusti 2010 19:42

    DatorMagazin vet jag att farsan prenumererade på under 91-93 nån gång, var alltid lika kul att få hem en tidning och direkt kolla upp fusksidan för att se vilka av sina Amiga-spel man kunde fuska i ;D