Nu börjar den här schlagern igen

Jag har nu som så många gånger tidigare börjat sätta mig in i schlagerna värld. Det här mest för att bevara husfriden så att säga. I dagens schlagerkoll har jag närmare studerat Finlands bidrag Työlki Ellää.

Bidraget är så långt du kan komma i från Lordi. Det är två vitklädda blondiner som står på scenen där den ena har ett dragspel i högsta hugg. Den andra står mest och rör armarna i konstiga rörelser. Bakom så står två coola killar utan något alls i händerna och det är dem inte till gagns. De vet inte riktigt var de skall ta vägen med händerna och det ser mest fånigt ut men helt plötsligt kommer situationen då det får klappa händerna och man ser riktigt hur glada de blir.

Därefter har vi det återkommande inslaget i schlagern. Nämligen ta det bästa från vinnaren förra året och lägg in det i vårat nummer så att vi kommer få en massa poäng. Den här gången är det fiolen som får vara med på ett hörn. Det gick ju bra för norrmännen i fjol (h-a h-a h-a, not) så då går det säkert bra för oss också. Det här beteendet har vi sett tidigare i schlagervärlden. Tidigare var det trummorna som skulle vara med överallt och som än i dag vi inte sett det sista av tyvärr. Det jag funderar lite över är hur länge fiolerna nu kommer hänga med. Och hur många bidrag det är som kommer att ha ryckts med från i fjol.

Finskorna har här valt att framföra sin låt på finska vilket jag är den förste att applådera. Det är nämligen så att i schlagervärlden vet man inte hur man skriver texter. Det kan tex se ut så här att de har en rad som “I dag gick jag på en väg” sedan skall de rimma på den och då kan det bli såhär “Jag har aldrig sett en sådan väg”. Nämen väg och väg rimmade ju bra, det kör vi på! Att rimma på samma ord igen är inte att rimma! Då är det bättre att låta bli, eller som i det här fallet, sjunga på sitt hemspråk så att ingen annan förstår vad de sjunger om. Pinsamt blir det då bara för den egna nationen som ändå inte kan rösta på sig själva.

Så vad anser jag nu om själva bidraget? Jo, om det går vidare från semifinalen i Oslo så är jag den första att bli chockad. Jag tippar på att de möjligen kan få en eller två poäng från de närmaste sörjande länderna.

  Kategorier: Schlager, Youtube

  Kommentarer

2 kommentarer to “Nu börjar den här schlagern igen”

  1. Lisa den 4 februari 2010 21:31

    och jag hade som vanligt ingen aning om att det ens var på gång…:P

  2. Roberth den 4 februari 2010 21:52

    Nu är det ofrånkomligt! Var glad att du inte är fast i det de kommande 3 månaderna 😛