Att förbeställa produkter

Jag har handlat på nätet nu i säkert 12-13 år och som alla andra som gör det så letar jag ofta efter bästa pris från företag som får höga betyg. En slags gyllene medelväg kan man säga. Jag har dock aldrig förbeställt någon produkt digitalt någonsin. För varför skall man göra det? En digital produkt kan väl aldrig ta slut? Faktum är att den visst kan det då serienumren oftast är begränsade. Men faktum är att om man förbeställer digitalt så kan man oftast få något extra och det är ju det som lockar. Jag förbeställde därför spelet Dungeons på Impulse Driven. Det är ett amerikanskt företag så releasedatumen man får där är de amerikanska. Så även med Dungeons där releasedatumet var den 10 februari(4 feb i Europa). Men jag förbeställde ändå därifrån för de var ungefär en hundralapp billigare än både Steam och Gamersgate.

78567_Dungeons-04

I går så såg jag mot min stora förfasan att de hade skjutit upp releasedatumet till den 15 februari. Det står att man inte kan få tillbaka pengarna på samma sida, och det kunde jag köpa om det var så att det andra som stod på raden efter när jag beställde stämde, nämligen att releasen skulle vara den 10 februari. Att de ändrar datumen bara sådär utan att skriva varför eller meddela oss som förbokat är riktigt dålig stil. Och om inte det som står när man beställer gäller så borde inte heller “no refunds” gälla heller. Jag har mailat dem och krävt pengarna tillbaka. Jag tror dock att chansen är väldigt liten för det finns säkert någon liten klausul som jag inte hittat där det står något fint. Det är ju ändå ett företag från stämningarnas förlovade land vi snackar om här. Jag återkommer i ärendet om jag hör något mer.

Men ytterligare en sak som jag hade förbeställt som skulle komma i dag är Roxettes nya album. Det här beställde jag i från Ginza eftersom de hade gratis frakt. I dag fick jag ett mail från Ginza där det stod att skivan var leveransklar nu. Seriöst, är det release i dag så skall skivan vara leveransklar så att den skickades i går och var framme i dag. Jag har verkligen inget gott alls att säga om Ginza. När jag förbeställde senast därifrån så var det Mass Effect 2. Det kom 10 arbetsdagar efter releasen. Helt oacceptabelt.

ginza_logo

Så vad har jag egentligen lärt mig av det här? Jo, dels kommer jag aldrig mer att förbeställa något från en digital distributör. Jag köper det på releasedagen istället när det verkligen är releasat och inga ändringar i datum kan göras. Jag har även lärt mig att aldrig mer beställa något ifrån Ginza. Ja, det var ett ganska stort klagoinlägg, men när 2 bra saker som jag sett framemot länge nu skiter sig på samma dag så blir det så. Tur är väl att den tredje bra saken, att min dotter fyller 5 månader i dag fortfarande finns kvar. Tack och grattis min lilla älskling!

  Kategorier: Åsikt

  Kommentarer

3 kommentarer to “Att förbeställa produkter”

 1. Holmberg den 10 februari 2011 13:00

  Ruttet det där med Dungeons. För min egen del får det vänta ändå. Har ju börjat på The Settlers 7 till slut. 🙂

  Har dom någon förklaring på impulse till varför dom skjuter upp releasen ännu mer? Verkar ju rätt märkligt när spelet oneklingen är klart och släppt redan.

 2. Aftonstjaerna den 10 februari 2011 16:36

  Angelica twittrade mig att det var för att USA-lanseringen i butik saknade de fysiska kopiorna och då blev den digitala releasen uppskjuten också… Hjälper ju mig föga, men jag ska kämpa för att få pengarna tillbaka så jag kan köpa det hos Gamersgate istället. Hädanefter är det tillsammans med Steam mitt förstahandsval 😉

  Nu när du säger Settlers ja, kom ju på att jag har 5 kampanjbanor kvar där sedan jag köpte det tredje dlc:et, hann knappt börja där tidigare 😉

 3. NuYu den 10 februari 2011 17:44

  Fan va ruttet. Jag förbeställer själv inte från Spelbutiken för att jag bara varit med om och hört om förseningar när det kommer till att få ut till releasen.