Årets spel: 4:e plats

I dag har vi kommit till det fjärde bästa spelet år 2010. Med det menar jag att det bara finns 3 spel som har varit bättre än det här. I går var det Cataclysm som knep femte platsen och är egentligen en expansion mer än ett helt spel. Men var drar man gränsen? Jag funderade på det och kom fram till att ännu en expansion skulle klämma sig in som kombattant för årets bästa spel. Här har vi det fjärde bästa spelet i år!

ARETS21

Och spelet är givetvis som bilden avslöjar, Anno 1404 – Venice. Efter att ha konstaterat så sent som i augusti att jag inte skulle köpa uppföljaren kom jag på andra tankar och gick ändå och köpte det. Jag var ju sugen på mer av det här underbara spelet och visst var det värt att ändra åsikt. För er som har dålig koll på vad Anno 1404 är för något spel så är det i korta drag ett strategispel där det gäller att bygga ett litet samhälle. Det är micromanagement på så vis att man måste se till att såga ner skog för att få virke och fixa mat så arbetarna orkar jobba och så vidare. Allt det där som vi är vana vid från strategispel från Tyskland.

anno-1404--venice-wallpapers_18750_1600x1200

Men hur var det nu jag resonerade för att kalla en expansion för ett helt spel. Jo, tillför spelet såpass mycket att jag lika gärna kunde betala fullpris för det så anser jag det vara ett helt spel. Det är min definition på det hela. Venice tillför originalspelet hela 15 nya singleplayeruppdrag som ger dig betydligt mer speltimmar än andra fullprisspel ger dig. Den tillför även något som borde ha varit med första spelet, nämligen multiplayer.

civilization-v-oxcgn-4

Multiplayer är dock något som jag aldrig har tid att spela längre. Sedan min dotter föddes i september så måsta jag kunna sluta spela precis när det krävs. Så ärligt talat vet jag inte så mycket om multiplayern i den här expansionen så mitt beslut att lägga det här spelet som det fjärde bästa baserar sig enbart på singleplayerdelen.

Det här inlägget är en del av den gemensamma satsningen ”Årets spel enligt svenska spelbloggar”, där varje dag, fram till julafton, deltagande spelbloggar var för sig utser en vinnare i en förutbestämd kategori. Idag har följande bloggar utsett vinnaren i kategorin ’Årets spel. 4:e plats’: Aftonstjaerna, Ariez, BitGarden, Bloggonoid, EmmyZ, Familjenspel, Kraid, Lunandrez, Megastorm, n00b schoolbus, Onlajn, Pixelviking, Savepunkt, Spel på allvar, Spel-Malmer, Spelgubben, Spelografi, Spelvärldspareringar och Victoria Saade.

  Kategorier: Årets spel, Bloggserie, PC

  Kommentarer

13 kommentarer to “Årets spel: 4:e plats”

 1. Familjenspel den 21 december 2010 10:10

  Du har alltid en udda smak 🙂 Men jag gillar det! Kul val!

 2. Oskar Källner den 21 december 2010 10:22

  Kul val! Helt oväntat. Men det är bara roligt när någon bryter mallen så här och plockar in något annat.

 3. Lunandrez den 21 december 2010 10:33

  Trodde först att det kanske var artwork ifrån Assassin's Creed men det visade ju sig vara någonting helt annat. 😉 Som nämnt ovan så är det skoj att udda titlar (för mig i alla fall) som exempelvis denna letar sig in också, många verkar ju annars vara överens om en hel del titlar som hamnar högt. 🙂

 4. Aftonstjaerna den 21 december 2010 11:01

  Familjenspel, Oskar, Lunandrez: Jag tror det lätt blir så eftersom de flesta bloggarna ändå har samma spelmaskin som förstaval, själv står konsolerna under TV'n hos mig som andraval och då blir det nog lätt så att det blir andra titlar än vad de erbjuder. Iofs så väljer väl man manskin på grund av spelutbud och i så fall har jag inget försvar till varför inte de "förutspådda" vinnartitlarna finns med på min lista, än!… 🙂

 5. Familjenspel den 21 december 2010 13:20

  Ska vi våga gissa på Civ V, Starcraft 2 de sista två dagarna 😉

 6. Aftonstjaerna den 21 december 2010 17:01

  Chansa kan du göra men jag kan inte lova något 😛

 7. Ercarret den 21 december 2010 14:44

  Jag tycker inte att det här valet är särskilt udda. Kanske i den bemärkelsen att det är en expansion, men det är ju å andra sidan Cataclysm också. Jag gillade verkligen originalspelet, men har inte provat Venice än. Det krånglade till sig lite för mig och så slutade jag spela, men jag gillar verkligen den här sortens spel. Spelade dem mest när jag var yngre (Ceasar, Pharaoh, Emperor – jag var en Impression Games-nörd), så det kändes lite smått nostalgiskt.

 8. Aftonstjaerna den 21 december 2010 17:01

  Ceasar ja 😉 Underbart spel!

 9. Jonas Andreasson den 21 december 2010 15:17

  Älskade Anno 1404, ett av de bästa förra året. Vet inte hur många timmar jag pumpade in i det. Men att Venice var så fantastiskt bra, det trodde jag inte. Jag får ta och prova det och se. Ett udda val – men bra!

 10. Aftonstjaerna den 21 december 2010 17:03

  Nä det har givit valuta för pengarna om man säger så 😉 Om det är bättre än originalet är jag dock inte säker på, men det har som sagt slått många spel som är släppta i år 😉

 11. NuYu den 21 december 2010 15:23

  Haha, trodde också det var Assassins Creed vid första bilden. Men en expansion, jag ser inget konstigt med att ta med det. Mitt val för dagen är ett gratisspel som spelas ut på runt en halvtimme. Det är ju upplevelsen som räknas. Låter därför som ett bra val. Jag gillar att läsa om sånt som annars inte nämns så mycket.

 12. Aftonstjaerna den 21 december 2010 17:05

  Nä, jag har kommit fram till det också att en expansion i den bemärkelse som finns på PC måste räknas som ett spel 😉 Finns expansioner på konsol förresten eller är det bara DLC?

 13. NuYu den 21 december 2010 20:27

  Det skulle jag nog vilja påstå, Undead Nightmare till RDR finns ju att köpa i butik bland annat. Men oftast går de nog via DLC till att börja med.