Årets shooter

Den här utmärkelsen är riktigt intressant. Vi snackar om FPS-spel som antagligen är den absolut största genren när det kommer till dator/tv-spel. Det är även den genre som delar mest spelare i två läger när det kommer till om de skall spelas på dator eller konsol. Personligen är det bara PC som gäller när det kommer till FPS. Inte bara för grafikens skull utan för kontrollens skull. Att spela FPS med mus ger en överlägsen exakthet när det kommer till att sikta. Då har jag ändå plöjt igenom ett antal FPS-titlar till konsol så någorlunda bra känsla har jag ändå i spakarna. Men det är långt i från känslan man får med mus och tangentbord.

ARETS18

Under ett år där det egentligen inte har kommit några jättebra shooters så står ändå Battlefield Bad Company 2 ut såpass mycket att det räcker för att ta segern i den här kategorin. I en genre som kontrollen är så viktig tycker jag ändå att det finns ett visst inputlagg i musrörelserna. Det är inte den där exaktheten som man är van vid från andra PC-spel. Men eftersom spelet är såpass bra i övrigt och att jag inte på något sätt är en proffsspelare så har jag överseende med detta. DICE har gjort ett gediget hantverk när de byggt upp det här spelet. Ljudet har vi redan gått igenom i ett tidigare inlägg här så det tar vi inte upp igen. Men allt i det här spelet bygger upp en sådan helhet att man bara vill spela mer och mer igen. Jag älskar verkligen de olika spellägena man kan spela och banorna, även om de är för få.

battlefield-bad-company-2_onslaugt1-1

Jag har egentligen aldrig gillat att spela spel som en ångvält. Jag brukar gilla smyga mig runt och taktiskt ta mig fram över banan. Så även i det här spelet där min favoritklass är sniper. Det tar ett tag att bli bra på det men när man väl lärt sig så är det riktigt skoj att sätta ett headshoot på någon som springer kors och tvärs för att undvika just snipers. Inget annat FPS-spel har jag lagt ner så många timmar på detta året som Bad Company 2.

Nu kanske Ni undrar vart Halo och Blackops är någonstans? Halo är en serie som aldrig har imponerat på mig och då har jag av någon konstig anledning ändå tagit mig igenom ettan, tvåan och trean. Men därefter började jag fundera på varför jag spelade den här skiten, och det enda jag kom på var hypen. Så därför finns inte Halo med på den här listan överhuvudtaget. De har haft sin chans att imponera men misslyckats gång efter gång. När det kommer till Blackops så har jag faktiskt spelat det hos en kompis, men då bara singleplayerläget. Så här kan jag faktiskt uttala mig lite mer. Och med det sagt så känner jag för en totalsågning av det. Blackops är inte något direkt bra spel. De har med allt man kan tänka sig i ett spel, men det blir bara för mycket. Det är för mycket av samma sak så som Call of Duty sett ut sedan första spelet kom. Och första spelet var bara en dålig kopia av Medal of Honor så det fanns inget direkt att bygga på ens då.
Det här inlägget är en del av den gemensamma satsningen ”Årets spel enligt svenska spelbloggar”, där varje dag, fram till julafton, deltagande spelbloggar var för sig utser en vinnare i en förutbestämd kategori. Idag har följande bloggar utsett vinnaren i kategorin ’Årets shooter’: Aftonstjaerna, Ariez, BitGarden, Bloggonoid, EmmyZ, Familjenspel, Kraid, Lunandrez, Megastorm, Munins skärvor, n00b schoolbus, Onlajn, Pixelviking, Savepunkt, Spel på allvar, Spel-Malmer, Spelgubben, Spelografi, Spelvärldspareringar, Victoria Saade och Xboxflickan & Nikke.

  Kategorier: Årets spel, Bloggserie, PC

  Kommentarer

8 kommentarer to “Årets shooter”

 1. Henke (spelgubben) den 18 december 2010 10:28

  Jag tror det är lite vart man kommer ifrån när det gäller kontrollen 🙂

  Jag kan inte för mitt liv spela med mus och tangentbord och tycker precis tvärtom mot dig. Handkontrollen är överlägsen 😉 I mitt fall iallafall. I verkligheten är det väl som så att man har mer precision i en mus än en analogsticka på en HK.

 2. Aftonstjaerna den 18 december 2010 19:45

  Självklart är det ju en fråga om vad man är van vid även om jag inte förstår hur man inte kan spela med mus och t-bord när man behärskar det svårare gamepad 😉

 3. Lunandrez den 18 december 2010 10:35

  Skulle nog också placerat Bad Company 2 framför Black Ops om det nu var som så att det stod mellan dessa två huvudsakligen i kategorin. BC2 har jag lagt ner mycket tid på i multiplayern under året, medan jag köpte Black Ops, körde igenom enspelarläget och satt några kvällar med multiplayern, sedan har det bara stått i hyllan och väntat. Kan ju vara för att jag har haft mycket mer att spela nu vid andra halvan av året jämfört med tiden då BC2 släpptes, men ändå. MW2 spelade jag ju rätt så intensivt under en lång tid, medan intresset dog ut rätt fort för Black Ops, även om det knappast är ett dåligt spel.

 4. Aftonstjaerna den 18 december 2010 19:50

  Håller med dig angående Blackops att intresset aldrig fanns där, det var mycket meh i det spelet tyvärr

 5. Johan Larsson den 18 december 2010 10:35

  Håller med om Att BFBC2 är årets shooter och tom årets spel för min del, självklart på PC.

  Har lagt ner över 200 timmar på det men har ännu inte spelat igenom Kampanjen. Multiplayer är överlägset.

 6. Aftonstjaerna den 18 december 2010 19:51

  Så sant så, kampanjen var ok men inte mer 😉 Har inte lirat BFBC2 nu på ett par månader dock men det blev väldigt många timmar efter det släpptes, underbart spel!

 7. Familjenspel den 18 december 2010 11:40

  Kul med svenskt i en kategori och speciellt kul eftersom det verkar vara ett riktigt bra spel. Har dock inte spelet det efter att ha tyckt att ettan var rätt medioker…

 8. Aftonstjaerna den 18 december 2010 19:52

  Själv har jag inte lirat ettan men kan knappast tänka mig att tvåan skulle räknas som medioker, inte ens av dig 😛 Så det här är ett tips från mig till dig att plocka upp i någon reakorg någonstans. Jag kan dock inte lova att xboxversionen är lika bra som PC-verren 😛