Årets rollspel

Det har kommit ett antal rollspel i år som är med att slåss om titeln årets rollspel. Det har samtidigt varit ett år av lite besvikelser. Det var längesedan det kom ett Planescape Tornment eller ens Baldurs Gate för den delen. Utvecklarna Bioware som är av väldigt många ansedda som en av världens bästa utvecklare har enligt mig inte levererat på många år och jag tycker faktiskt att dom lever på gamla meriter. Dom skapade Baldurs Gate, sedan det lite halvtaskiga men ändå spelbara Neverwinter Nights, och därefter kom Star Wars: Knights of the Old Republic. Men sen då?

ARETS16

Vinnaren av årets rollspel enligt mig kan med ovanstående inledning inte bli något annat än World of Warcraft: Cataclysm, även om jag hållit mig i från WoW i år ända fram till betan nu i oktober. Jag är med andra ord verkligen ingen WoWfanatiker. Jag spelar för mig själv för att det är kul. Jag spelar knappt några instancer alls och raider var flera år sedan jag spelade senast. Jag tycker det kan vara skoj att spela coop med vänner jag känner IRL i några mindre 5-manna instancer, men där slutar det roliga med instancer. Att hålla på att kämpa flera gånger för att få det där svärdet, det är inget för mig.

cata_water_2

I Cataclysm har Blizzard inte bara uppgraderat grafikmotorn rejält. Samtliga bilder jag lagt in i det här inlägget är från spelet och alltså inte några målningar. World of Warcraft är så här snyggt år 2010. Blizzard har också gjort om hela spelet från grunden. Ja, jag vågar säga det att Cataclysm som kommer att kosta runt 200 kronor lite drygt är lika stort och maffigt som World of Warcraft var när det släpptes. I princip alla zoner i originalspelet är omgjorda med ny grafik och nya områden samt nya quests.

cata_water_6

Så har du inte spelat World of Warcraft än skulle jag faktiskt våga föreslå för dig att börja nu. Man behöver inte alls fastna i spelet för att spela det. Jag spelar lite då och då, det kanske rör sig om 20-25 timmar i månaden och från vilket annat spel får du så många timmar för 100 kronor? World of Warcraft slår i år alla andra singleplayerrollspel som släppts eftersom det berättar en otroligt spännande historia samt att det har en spelkontroll som lätt slår Mass Effect 2 men även det bättre styrda Dragon Age som föll på att det blev upprepningar och ointressant till slut. Och när jag säger att Dragon Age föll på upprepningar så kanske Ni mumlar något om hur World of Warcraft lever på sina upprepningar. Men jag tycker att Blizzard gör upprepningarna intressanta och värda att genomföra. I Dragon Age tyckte jag tillslut att jag inte hade någon anledning att döda de där björnarna.

Det här inlägget är en del av den gemensamma satsningen ”Årets spel enligt svenska spelbloggar”, där varje dag, fram till julafton, deltagande spelbloggar var för sig utser en vinnare i en förutbestämd kategori. Idag har följande bloggar utsett vinnaren i kategorin ’Årets rollspel’: Aftonstjaerna, Ariez, BitGarden, EmmyZ, Familjenspel, Gaminggrannar, Kraid, Lunandrez, Megastorm, n00b schoolbus, Onlajn, Pixelviking, Savepunkt, Spel på allvar, Spel-Malmer, Spelografi, Spelvärldspareringar och Xboxflickan & Nikke.

  Kategorier: Årets spel, Bloggserie, PC

  Kommentarer

7 kommentarer to “Årets rollspel”

 1. Familjenspel den 16 december 2010 10:04

  World of Warcraft säger du? Jag tycker du ska sluta försöka locka in oskyldiga offer till det här spelet 😉

 2. Oskar Källner den 16 december 2010 10:12

  Precis! Jag är så tacksam att jag till slut tog mig ur träsket och återfick ett "vanligt" liv. Försöker du locka mig tillbaka i fördärvet? 😉

  Det är nästan så du lyckas. 🙂

 3. Aftonstjaerna den 16 december 2010 10:33

  Haha, det är bara att köra på! Man behöver inte spela 50 timmar i veckan för att ha skoj, jag kör på sin höjd 5-6 timmar i veckan 😉

 4. Ina den 16 december 2010 11:34

  Eller hur!
  Synd bara att man måste betala för det hur lite man än spelar 😛
  Cataclysm är verkligen fint. Jag var inte impoerad av originalet. Tyckte TBC var medelmåttigt, Wrath var bra men Cata är riktigt trevligt!
  Synd bara att folket i spelet fortfarande är 90% idioter :/

  Fint val, även om jag själv sätter det som max trea 🙂

 5. Holmberg den 16 december 2010 11:02

  Lägg av med det här.. jag håller verkligen på att kämpar emot lusten att köpa Cataclysm och dra igång mitt konto igen… Jag vill ju spela det.. och jag vet att det kommer vara kul.. och tråkigt…

  Men det som mest gör att jag inte vill spela WoW igen är att jag vill fortfarande spela andra spel… och det går inte ihop med den speltid jag har tillgänglig.

  Men visst är det sjukt välgjort…

 6. Pelles Reality den 16 december 2010 16:52

  Jag minns en lycklig tid med Baldurs Gate i slutsekvenserna när en eventuell fortsättning utlovades.Den kom aldrig till min stora besvikelse och kvarlämnad blev jag med då framtida Mass Effect och olika Halo upplagor.Det går länge mellan de riktigt bra spelen där nästan lyckat versionerna avlöser varandra.Allt var inte bättre för men i spelväg var mycket klart bättre.Så bråttom så bråttom idag att få ut spelen oavsett om de är färdiga eller ej för att olika investerare ska få in sitt kapital fortare.Vad har jag för glädje av min XBOX 360 och allt för många knas spel när jag spelade långt mer roande spel på min Sega Dreamcast som idag är bokhylle objekt för intresserade frågor.

 7. Lunandrez den 16 december 2010 20:02

  Hade jag bara spelat WoW fortfarande hade jag nog inte kunnat välja någonting annat heller, men har ju inte spelat det på två år nu och då är det ju rätt svårt att ha någon åsikt om det är så bra (eller dåligt, för det tycker väl vissa också) som andra säger. Men är övertygad om att det hade slaktat ME2 och FFXIII i så fall!