Årets strategi

Den här kategorin känns som den lättaste att utnämna en vinnare i. Trots att jag personligen tycker att strategi borde vara en egen genre och RTS en egen. Det är såpass stora skillnader mellan dessa två att det är lite orättvist mot alla bra RTS som nu får stryka på foten för världens bästa strategispel någonsin.

ARETS11

Jag talar givetvis om Sid Meier’s Civilization 5. Det är ett riktigt mastodontspel som slår allt vad Command & Conquer 4, Starcraft 2 och Settlers 7 heter på fingrarna. Det är förvisso en liten förenkling mot vad Civilization 4 var men jag tycker inte det gör något. Så länge som djupet finns där så gör det inget att det är något förenklat så att även de ovana spelarna har en chans att komma in och spela det här underbara strategispelet.

civilization-V-4

Rent grafiskt ser det fantastiskt ut och med alla små fält. Det ser precis ut som när man zoomar ut i Google Earth. Men det viktigaste av allt är självklart omspelningsvärdet. När man köper valfritt spel så kostar det kanske 400 kronor till PC och 600 kronor till konsol. Kampanjen kanske kan vara mellan 5-20 timmar men sen är det slut. I Civilization kan en omgång vara mellan 5-20 timmar och man kan ju spela hur många omgångar som helst eftersom ingen är den andra lik. Därefter kan man gå ut i multiplayer såsom i andra spel också.

Nä, jag tycker inte det finns något annat strategispel som ens är i närheten av Civilization 5. Jag ger det samma betyg som Saga i sin recensionPress2Play, 58 av 50!

Det här inlägget är en del av den gemensamma satsningen ”Årets spel enligt svenska spelbloggar”, där varje dag, fram till julafton, deltagande spelbloggar var för sig utser en vinnare i en förutbestämd kategori. Idag har följande bloggar utsett vinnaren i kategorin ’Årets strategi’: Aftonstjaerna, BitGarden, Bloggonoid, EmmyZ, Familjenspel, Kraid, Lunandrez, n00b schoolbus, Pixelviking, Spel på allvar, Spelografi, Victoria Saade och Xboxflickan & Nikke.

  Kategorier: Årets spel, Bloggserie, PC

  Kommentarer

8 kommentarer to “Årets strategi”

 1. Lunandrez den 11 december 2010 11:56

  Har verkligen aldrig fastnat för Civilization av det jag har spelat. Vet inte riktigt varför, men jag antar att det inte riktigt är min grej, trots att det finns turbaserade strategispel jag gillar skarpt, t.ex. Advance Wars-spelen och Fire Emblem (som visserligen är strategi i mix med RPG)-spelen.

 2. NuYu den 11 december 2010 15:40

  Har aldrig spelat Civilization, och när du säger att en omgång kan ta flera timmar skrämmer du bort mig lite. Jag vill hellre ha kortare och mer koncentrerade upplevelser. Men man kan väl spara sitt spel och fortsätta en annan gång om skolarbetet kallar antar jag…

 3. Aftonstjaerna den 11 december 2010 19:31

  Det finns förvisso inställningar för hur långt spel man vill ha. Men i normalläget kan en omgång ta lika lång tid som ett normalt spel typ RDR 😉 Men det tycker jag bara är mervärde för pengarna. För 350 spänn får du ett spel som under en spelomgång är lika långt för ett spel för 600 spänn 😉

 4. Jonas Andreasson den 11 december 2010 16:02

  Jag tyckte att CIV5 var lite trasigt därför fick det en andra plats hos mig. Inget dåligt spel, men fyran var bättre tycker jag.

 5. Aftonstjaerna den 11 december 2010 19:33

  Jag tycker nog att både fyran och femman är lika bra egentligen. De är lite skillnad på dem men den ena är bättre på en sak och den andra på en annan sak 😉 Online har jag inte spelat något av så vet inte hur trasigt femman är online, har dock hört att det ska vara ganska illa?

 6. Holmberg den 12 december 2010 11:40

  Har inte spelat 5an men 4an är ju grym och har svårt att tro att 5an skulle vara mycket sämre så den är säkert en värdig vinnare. Stod väl mellan Civ5 o Starcraft 2 även om jag själv gärna hade sett lite tyngre titlar som tex Victoria 2 eller Lionheart:Kings Crusade här 🙂 Men så är det.. Paradox verkar bortglömda helt i blogg och podcast-världen 🙁

 7. Henrik den 12 december 2010 15:39

  Har följt Age of Empires i många år sedan det först kom på 90-talet och har sneglat på civilization många gånger utan att komma till skott. Finns det multiplayermode, och hur funkar det i sådana fall? Gillar just AoE:s multiplayervariant och har tillbringat otaliga kvällar och nätter både on-line och i lokala nätverk. Älskar bataljerna som pågår till sista blodsdroppen och kombinationen av taktik och strategi. Tänkte jag skulle testa Civ5, men hur är det med möjligheterna till multiplayerspel, helst online?

 8. Aftonstjaerna den 13 december 2010 08:16

  Det finns multiplayermode i Civ5 japp, men jag har inte testat det än så vet inte hur det är. Eftersom varje match tar ett antal timmar mer än en i AoE så är multiplayer i civ något jag genom tiderna endast spelat med kompisar och så över LAN där man kan prata med varann medans den andre gör sitt dra osv 😉 Det funkar dock online!