Årets besvikelse och överraskning

Tillsammans med ett gäng svenska spelbloggar kommer jag under decembers 24 första dagar, dagligen publicera ett inlägg där jag i ett antal kategorier går igenom allt från årets besvikelse till årets bästa spel. Bakom initiativet till den här satsningen står Spelmalmer. Personligen tycker jag det är ett underbart initiativ som jag hoppas kommer åter igen. Meningen är att alla de bloggarna som är knutna till det här projektet varje dag under decembers 24 första dagar kommer att publicera ett inlägg baserat på samma kategori. I dag är det alltså Årets besvikelse och överraskning som kommer att diskuteras på samtliga anslutna bloggar. I slutet av det här inlägget och samtliga framtida inlägg i serien kommer det finnas länkar till alla andra bloggar som är med. Nog med introduktion, nu sätter vi tänderna i Årets besvikelse och överraskning!

ARETS1

Årets besvikelse

Antagligen kommer inte någon överhuvudtaget att hålla med mig om det här. Men låt mig förklara, spelet i fråga är långt ifrån det sämsta spelet i år. Det är inte det sämsta spelet jag skall skriva om här, utan det spelet som från sina förväntningar gjorde mig mest besviken. Det hade haussats upp rejält på både forum, spelbloggar och Twitter. Det var spelet som skulle ändra allt. För mig ändrade det ingenting, det föll pladask och när jag efter att ha genomlidit mig hela spelet kom slutbossen som totalt beskrev hela spelet. Spelet jag pratar om heter Mass Effect 2.

mass_effect

Jag spelade även ettan när det begav sig men kände väl att det var sådär. Inget direkt jag skulle lägga på någon topplista. Men inför Mass Effect 2 så av någon konstig anledning blev jag så övertygad av alla runt omkring mig att det här var något speciellt. Recensionerna började komma in och det fick riktigt bra betyg. Jag köpte det samma dag det släpptes och började spela. Det hände absolut ingenting. Jag läste på twitter om hur folk var alldeles tokiga i det. Jag förstod aldrig vad är det som är fel på mig, varför gillar jag inte det här spelet som alla andra verkar göra? Jag har försökt fundera på varför och den största enskilda anledningen till att Mass Effect 2 platsar på min plats över årets besvikelse är att spelkontrollen är lika sjukt dålig som den i Oblivion när man zoomar ut till tredjepersonsläget. Så oprecist och okänsligt som det bara går.

Årets överraskning

Det här är ett spel som för mig kom från ingenstans. Jag visste inte ens att det fanns även om jag efteråt har tagit reda på att det första spelet i serien släpptes redan 1990. Spelet i sig är Kings Bounty: Crossworlds och är en uppföljare till Kings Bounty: The Legend och Kings Bounty: Armored Princes. Spelet är en mer singleplayerinriktad klon av Heroes of Might and Magic. Men eftersom orginalspelet i serien släpptes 5 år före det första Heroes of Might and Magic så är ju frågan vilket som är klon av vilket Blinkar

1241525370_kings_bounty_w_d_10

Förutom de speltekniska aspekterna av spelet så är faktiskt grafiken en av spelet absolut största styrkor. Det är helt sjukt mysigt och gulligt att man inte kan låta bli att bara spela för att se alla miljöerna man hamnar på under sitt äventyr. Det är nog ett av de spelen som jag ägnat mest speltid åt under året så då anser jag också att den är väl värd min utnämning till årets överraskning.

I morgon fortsätter jag den här bloggserien, på återseende! Glöm inte att även besöka nedanstående bloggar för att se vilka spel de har utnämnt till årets besvikelse och överraskning. Jag har på känn att ingen av bloggarna kommer att nominera samma spel under samma kategori som mig!

Det här inlägget är en del av den gemensamma satsningen ”Årets spel enligt svenska spelbloggar”, där varje dag, fram till julafton, deltagande spelbloggar var för sig utser en vinnare i en förutbestämd kategori. Idag har följande bloggar utsett vinnaren i kategorin ’Årets överraskning och besvikelse’: Aftonstjaerna, Ariez, BitGarden, Bloggonoid, EmmyZ, Familjenspel, Gaminggrannar, Gamingmama, Kraid, Lunandrez, Megastorm, Munins skärvor, Onlajn, Pixelviking, Savepunkt, Spel på allvar, Spel-Malmer, Spelgubben, Spelografi, Spelvärldspareringar, Victoria Saade och Xboxflickan & Nikke.

  Kategorier: Årets spel, Bloggserie, PC

  Kommentarer

33 kommentarer to “Årets besvikelse och överraskning”

 1. Familjenspel den 1 december 2010 10:02

  Mass Effect 2? Det kan inte vara annat än att det är du som är felet 😉

 2. Aftonstjaerna den 1 december 2010 10:17

  Haha, verkligen inte 😉 Tyckte jag motiverade det väl och notera att årets besvikelse inte är samma sak som årets sämsta spel 😉

 3. pixelviking den 1 december 2010 10:17

  Åh vad skönt att höra från någon som heller inte riktigt förstått vad all uppståndelse runt Mass Effect 2 handar om!!

  Det är ett välgjort spel. Inget snack om saken. Bra story, detaljerade figurer, fantastiska miljör, röstskådisar, musik blablabla… men gameplay är ju toklinjärt och enformigt.

  Linjärt har jag personligen inte så mycket emot, men att skjuta ducka skjuta springa, hämta person och vinna deras lojalitet… om och om igen blir trist i längden.

 4. Aftonstjaerna den 1 december 2010 11:24

  Precis min mening, välgjort absolut men tråkigt. Det hade liksom inte "det" som spel behöver för att sticka ut ur mängden. Nu stack ju mass effect 2 ut ändå eftersom alla hypade det så sjukt mycket av, enligt mig, någon mycket konstig anledning. Men då blir det som oftast med överhypade spel, en rejäl besvikelse som kunde ha undvikits om man inte haft en massa förväntningar på det.

 5. Holmberg den 1 december 2010 10:43

  Jag hade inte riktigt så super-höga förväntningar på Mass Effect 2 så jag får nog säga att det levde upp till vad jag väntade mig iaf. Men ser man till all hyllning som fortfarande kommer om det spelet så känns ibland väl överdriven.

  Spelet är ju bra på många sätt som Pixelviking säger och visst är det så att det är främst storyn som är behållningen i spelet och inte spelandet i sig om man nu kan uttrycka sig så.

  KB: Crossworlds har jag inte spelat men 1:an Kings Bounty Legend är ju ruggigt kul så jag kan tänka mig att det är bra.

  Gamersgate kör ju 1C-adventskalender så misstänker att det komma dyka upp där. Får bli ett köp då.

 6. Aftonstjaerna den 1 december 2010 11:22

  Precis, själva spelandet är inte så kul och då faller allt annat lite för min del oavsett story 😉

  Ja legends har jag inte kört hela än men det verkar ju vara ganska samma sak de här spelen. Lite som super Mario bros 1 och uppföljaren i Japan. Exakt samma sak fast med andra banor 😉

 7. Oskar Källner den 1 december 2010 10:48

  Jag har inte ens kört Mass Effect 2 ännu, håller på och lirar ettan. Men än så länge är jag bara så där lagom imponerad. Hoppas tvåan är bättre.

  Vad gäller Kings Bounty har jag hört mycket positivt om den spelserien. Måste nästan testa det!

 8. Aftonstjaerna den 1 december 2010 11:20

  Tvåan är väl knappt bättre 😉 Men Kings bounty tycker jag absolut att du skall testa på, förståss 😉

 9. Mattias (@AnderssonX den 1 december 2010 11:06

  Mass Effect 2 som årets besvikelse, förvånande, ja. Men acceptabelt antar jag 😉
  Men det där med kontrollerna har jag svårare att ta till mig. Dock tror jag att du kanske spelar på PC? Vilket så klart kanske ger helt olika uppfattningar, som Xbox 360-spel så är kontrollerna allt annat än dåliga.

 10. Aftonstjaerna den 1 december 2010 11:18

  Stämmer bra att jag lirade det på pc med mus och tangentbord. Så det är klart att jag jämför med andra pcspel med perfekt kontroll. Hade jag lirat det på 360 så hade jämförelsen givitvis legat mot andra xboxspel 😉

 11. Ina den 1 december 2010 11:24

  Åh, intressant inlägg! Mass Effect 1 är ju årets Skämshögsbesvikelse för mig tyvärr. Som du säger är det inte synonymt med årets sämsta spel. Långt ifrån!
  Jag hade helt enkelt förväntat mig något bättre. Tvåan lär inte hamna på samma lista då jag vet vad jag har framför mig liksom ;D

  King's Bounty har jag knappt hört talas om innan! Sjukt kul att läsa om. Är det något jag som HoMM-fan bör kika på alltså?

 12. Aftonstjaerna den 1 december 2010 11:28

  Tack!

  Kings bounty tycker jag absolut du ska titta närmare på. Det är bara så där mysigt härligt som homm var en gång i tiden. Som man vill låsa in sig i lägenheten under mellandagarna och se ut i fönstret där det bara är kallt och snöigt utanför. Slå på brasan och bara njuta. 😉

 13. oskar den 1 december 2010 11:57

  Hej
  jag tänkte bara fråga vilket är spelet i din header här på sidan?
  det såg så roligt ut: )

 14. Aftonstjaerna den 1 december 2010 12:54

  Det är också riktigt kul 😉

  Det är DICE's bästa spel genom tiderna, Benefactor som enbart finns till Amiga, vilket jag rekommenderar mycket starkt och har skrivit om lite mer här –>

  http://www.aftonstjaerna.se/jag-spelar-benefactor

 15. Ercarret den 1 december 2010 12:11

  Lustigt det där med ME-spelen. Jag har inte hört någon specifik kritik gällande att det skulle ha sämre kontroller på PC än 360, men det verkar nästan vara fallet. På 360 var kontrollerna klockrena, och striderna var i min mening bland det roligaste i spelet. Kanske inte om man bara spelade som Soldier, eftersom det då blir mer av ett "vanligt" skjutspel, men när jag kört som antingen Biotic- eller Tech-varianter så har jag haft fruktansvärt kul med stridssystemet. Jag skulle kunna gå så långt som att säga att ME2 är ett av de bästa skjutspelen som släppts till konsolen under det gångna året.

  Vilket, givetvis, inte alls låter som din upplevelse. 😛

  Men, i vilket fall som helst, en intressant observation: du spelar på PC. De flesta som bloggar verkar spela på konsol, vilket gör ditt perspektiv ganska intressant. KB:C tror jag inte att någon annan skulle ha lyft fram, till exempel, och det är definitivt ett spel som jag ska kolla in senare. Jag diggade verkligen Heroes-spelen när det begav sig, så det här låter ju helt rätt för mig.

  För tillfället har jag dock inte återhämtat mig från en tidigare incident, där jag spillde kaffe på min dator och grillade dess inre komponenter – men när jag skaffat nytt så!

 16. Aftonstjaerna den 1 december 2010 13:00

  Ja jag känner mig verkligen lite ensam med att spela multiplattformspelen på PC. Finns några till men vi är absolut i minoritet 🙂

  Jag kanske på samma sätt som du hade upplevt ME2 som det bästa skjutspelet på konsol i år, men för mig säger det inte speciellt mycket eftersom de flesta skjutarna, enligt mig, är ganska dåliga på konsol. Tack vare kontrollen i första hand! Eftersom jag nu har en xboxkontroll kopplad till datorn kan jag testa de flesta spelen som om de vore både till pc och konsol vilket kan ge spännande jämförelser i framtiden. Vid den här tiden hade jag "bara" mus pch tangentbord. Men som jag skrev tidigare känns det inte som om xboxkontrollen skulle kunna rädda det här spelet från den besvikelsen son hypen byggde upp inför släpper och strax efter.

 17. Ercarret den 1 december 2010 16:19

  Nej, det låter som om din besvikelse är lite mer, tja, allmän än bara kontrollen.

  Personligen ser jag ME2 som ytterligare ett steg mot precis den typ av spel som jag gärna velat se under en längre tid: i grund och botten skjutspel, med ett annat djup. Alternativ rollspel med en bra actiongrund. Hur man nu vill definiera det. Jag saknade det innan första ME, och när det kom såg gick det rakt in i det hålet (vilket förmodligen är anledningen till att jag håller det skyhögt). Nu hade det spelet dålig kontroll – inte som nu, att vi kan diskutera om huruvida det hade det eller ej; även som ME-frälst kan jag medge bristerna där – men det var ändå ett steg i rätt riktning. ME2 gick ännu längre ditåt, även om det fanns en del andra brister (alldeles för kort huvudstory, till exempel). Förhoppningsvis kan del tre kombinera de två tidigare delarna respektive styrkor till en underbar helhet.

  Men vad som krävs för att du ska gilla del tre, hehe, det vet jag inte. 😛

 18. Micke den 1 december 2010 13:02

  Meh Kings Bounty: Armored Princes är lätt årets besvikelse för mig, kan de inte porta det till Mac så jag får spela det (vill så gärna) 😉

 19. Aftonstjaerna den 1 december 2010 13:05

  Hehe, fast armored princess släpptes väl förra hösten så det där köper jag inte 😛

  Finns det inget typ Wine till Mac? För så avancerat grafiskt är det ju inte så det skulle kunna fungera 😉

 20. Spel-Malmer den 1 december 2010 13:24

  Inte förvånad, och jag förstår din kritik som du motiverar väl. Håller inte med för fem öre dock. Mass Effect 2 kontrollen är fantastisk i min mening och spelet hade jag enorma förväntningar inför, och jag blev inte besviken. Ett av de absolut bästa spelen jag spelat.

 21. Aftonstjaerna den 1 december 2010 18:24

  Jag är heller inte förvånad 😉

 22. Jonas Andreasson den 1 december 2010 15:46

  Nej, inte Mass Effect 2? Tycker tvärtom och håller med herr Malmer. Tråkigt att du tycker så, då det är ett av de bästa. Smaken är som baken 🙂

 23. Aftonstjaerna den 1 december 2010 18:24

  Jag hade också hoppats att det skulle vara bland de bästa, nu är det inte bland de sämsta heller, bara ett mjäh för mig 😉

 24. Lunandrez den 1 december 2010 17:07

  Kanske den mest oväntade besvikelsen, fast då har jag å andra sidan inte hunnit kolla igenom alla bloggarna än så länge. Jag är inte alls lika hajpad kring spelet som jag vet att många andra är, men det var ett mycket bra spel och jag hade ju inte direkt några förväntningar på det heller i och med att jag var "ganska sen till festen" med ettan, tvåan spelade jag nästan direkt därpå.

  Överraskningen var inte direkt väntad heller. Så det blir väl spännande att se om du lyckas sticka ut i alla kategorierna. 😉

 25. Aftonstjaerna den 1 december 2010 18:27

  Oj vilken press jag fick på mig nu! 😛 Det kommer nog vara både lite väntade och fler oväntade spel som jag presenterar, tror jag. Allt beror på hur mycket man vet om mig från twitter och bloggen. De flesta spelen har jag ju skrivit om tidigare 😉

 26. Karcy den 27 februari 2014 09:32

  Thanks for cobtirnuting. It’s helped me understand the issues.

 27. NuYu den 1 december 2010 17:38

  Mass Effect 2 var min tredjeplacering på besvikelselistan. Som redan nämnt, gameplayet är linjärt och tråkigt, den största behållningen är just att universumet är så genomarbetat. All bakgrundsinformation och suktandet efter att få reda på mer om Geth och de andra raserna var nästan det enda som fick mig att fortsätta. Dialogerna och också välgjorda, men stela.

 28. Aftonstjaerna den 1 december 2010 18:28

  Precis som du säger så tror jag också att behållningen i ME2 var dialogerna och storyn. Men eftersom jag sätter story i spel absolut lägst i vad som är viktigt för ett bra spel så spelade det ingen roll. Och nu undras det förstås om jag kommer att ställa upp i årets story kategori 😉

 29. Micke den 1 december 2010 18:11

  Den som sa att det bara skulle nomineras samma spel på varje blogg hade ju helt klart fel! =)

  Jag är faktiskt inne på samma spår som du. Jag vill nog inte säga att Mass Effect 2 är årets besvikelse, men jag har faktiskt aldrig riktigt fattat what the fuzz is all about.

  Kings bounty har jag varken spelat eller ens hört talas om, men om det hamnar i samma fack som HOMM så är det definitivt intressant! =)

 30. Aftonstjaerna den 1 december 2010 18:30

  Kan absolut rekommendera hela Kings Bountyserien, ja de nya delarna iaf, de gamla har jag som sagt missat 😉

  Och det är ju det som är så roligt att många skriver om spel som man helt har missat. Det blir så personligt att läsa det på bloggar såhär istället för random spelmagasins årliga topplista. Känns inte lika hett. Tack @spelmalmer för detta! 😉

 31. blutt den 1 december 2010 18:34

  Coolt att du valde Mass Effect 2 som årets besvikelse! Jag orkade inte med ME1 ens 🙂 Jag tror jag är fel person för Bioware-spel!

  Kings Bounty: Crossworlds verkar ju sjukt intressant, är en STORT fan utan Heroes of might and magic 3! Ska kolla uppet direkt!

 32. Aftonstjaerna den 1 december 2010 18:57

  Jag var rätt person för Biowarespel en gång i tiden, men inte sedan de väljer att gå mer och mer åt Gears of War-hållet fast med taskig spelkontroll. 😉 Men jag kommer ändå hålla ögonen på ME3, fast egentligen vet jag inte varför? Hypen kanske? 😛

 33. blutt den 1 december 2010 21:15

  Jasså? Har dom casualiserat tvåan?? Då kanske man orkar med det 😀