Beviset, PC är billigare än konsol!

Jag som i det närmaste skulle kunna beskrivas som en rabiat PC-kramare skall här försöka ge en rättvis bild på varför konsolspelare är lurade när/om de säger att de spelar konsol eftersom det är mycket billigare än PC. Men jag måste få tillägga att jag äger både Wii, PS3 och 360 med ett tjugotal spel till vardera. För att vi skall kunna räkna rättvist på det här så måste vi sätta upp ett antal regler. Nämligen följande:

 • Allt vi köper är nytt oavsett konsol eller spel (fullprisspel)
 • Vi skall kunna spela multiplayer online
 • Vi räknar på en livscykel på 5 år

Jag väljer att köpa följande dator/konsol

Datorpaketet:
Inet Taurus Experienced Gamer 9499:-
BenQ TFT 21.5" G2220HD 1390:-
Logitech MX518 Optical Gaming Mouse 299:-
Saitek Cyborg Keyboard V1 275:-
Edifier E1100 Plus 449:-
Microsoft Xbox 360 Gamepad Wired PC/XBOX360 302:-

Totalt 12214:-

Konsolpaketet:
Xbox 360 Basenhet – 250GB 2339:-
Deltaco HDMI-Kabel 19-Pin 2m v1.3 65:-

Totalt 2404:-

Än så länge så är datorpaketet rejält mycket dyrare. I det här inlägget skall jag inte gå in på hur mycket mer man kan göra med en PC utan nu är det enbart spelfunktionen vi är ute efter. Notera även här att vi förutsätter att konsolspelaren redan har en skärm att spela på.

Nu vill vi även kunna spela online och då tillkommer Xbox Live guldmedlemskap under 5 år.

5x Xbox Live 360 Guldkort i 12 månader 499:-
Totalt 2495:-

Nu är det dags att samla på sig spel. Och eftersom jag redan nu har satt upp regeln att vi enbart köper nya fullprisspel så är det här magin händer. Visst kan man köpa spel på REA också, men det gäller både konsol och PC. Jag använder Webhallen här för att jämföra spel. Och för ett nytt Xbox 360spel så verkar standardpriset vara 599:-. När det gäller ett nytt PC-spel är det lite svårare att få en uppfattning. Duke Nukem Forever, Mafia 2, Civilization 5 tar dom 399:- för medans CoD – Black Ops, Medal of Honor tar dom 449:- för. Så jag drar ett snittpris på 425:- för ett nytt PC-spel så är vi nog ganska rätt ute.

Nu gäller det att ta reda på vart gränsen går för att börja tjäna pengar på PCn. Och den går när vi köpt det 43:e spelet. Nu kanske ni anser att det är väldigt många spel. Och visst är det så, men nu snackar vi över en period på 5 år vilket ger ett köp av 8.6 spel per år. Det är något som jag personligen lätt köper själv.

Slutsats
Är man en någorlunda seriös gamer så har man pengar att tjäna på att köpa PC. Och då har vi givetvis inte tagit upp fördelarna med bättre grafik och kontroll. Att inte få spela sina spel i 1080p och 60fps är något man får leva med om man väljer det dyrare alternativet konsol medans de som väljer PC både får en billigare lösning samt bättre upplevelse.

Att det finns pengar att tjäna på alla onlinereor på PC är heller inget vi har nämnt. Ingen reaback i världen hos Mediamarkt kan slå tex Steam julrea eller liknande onlinereor. Men nu skulle jag ju inte ta upp det, i min bedömning, men kände ändå att jag var tvungen att nämna det.

Så, i väg och fynda PC-utrustning nu! Och är Ni kunnig att bygga ihop datorn själv så finns det några hundralappar till att tjäna, men då förlorar du den 2-års garantin som finns på den färdiga datorn. Så det är nog antingen eller 😉

  Kategorier: PC

  Kommentarer

12 kommentarer to “Beviset, PC är billigare än konsol!”

 1. Familjenspel den 6 september 2010 11:52

  Bra uträkning, du missade väll dock att man måste under dom 5åren uppgradera sin dator, vilket man inte behöver på sin 360 🙂

 2. Aftonstjaerna den 6 september 2010 11:56

  Jag missade inte det. Jag tänkte så att om man är nöjd med grafiken som man får i början av 360ns tid så får man i min uträkning vara nöjd med den grafiken PCn ger också. Så att gå ner från high till medium är ett måste, men eftersom man spelar på low med dålig upplösning på konsol redan från början så är det nog något man kan ha överseende med 😉

 3. Spjauer den 6 september 2010 11:53

  Jaja, om jag endå hade haft 12 tusen att lägga bort på en dator hade jag ju lätt gjort det, men i dagsläget sitter jag nog hellre kvar på mina konsoller och häckar. Även om Shogun 2, Old Republic och Civ V ruvar runt hörnet.

 4. Aftonstjaerna den 6 september 2010 11:58

  Jo det är ju den variabeln att man faktiskt måste ha pengarna på dag 1 också om man inte har lust att dra på sig massa "räntekostnader" i form av AVI-avgift och uppläggningsavgift 😉

 5. Jonas Andreasson den 6 september 2010 15:27

  Bra inlägg, jag har alltid dessa diskussioner med mina kompisar, som tycker det är billigare med konsol. Får visa din undersökning för dem, så kanske de håller tyst sen 🙂

 6. Adam den 6 september 2010 18:26

  "Bevis" är ett ord man inte ska använda med lättsamhet. Det här är faktiskt ingen undersökning utan bara rationaliseringar och åsikter.

  Jag menar, har man ingen TV så måste man ju köpa en sån för några tusen om man ska vara med i svängarna, vilket gör konsoll till ett vansinnigt val jämfört med ditt datorpaket. Om man är en seriös gamer borde man ha koll på att typ elgiganten och media markt säljer nya storspel svinbilligt vid release för att få alla kunder. Många PC-spel tar avgifter för onlinespelande och hur väger man in DLC?

  PC ger enligt många bättre precesion i spel (dock inte för mig då jag inte kan använda mus vettigt) men konsoll ger åtminstone mig en mer laid-back spelstil och gärna med några kompisar brevid mig i soffan. Jag skulle nog inte heller spela Guitar Hero på en stol framför datorn.

  1080p finns inte till konsoll?

  Allt handlar ju bara om hur man hanterar sina pengar. Inget är bevisligen billigare än det andra.

 7. Aftonstjaerna den 6 september 2010 19:45

  Ja hade jag lagt in TV i bilden så hade "beviset" givetvis varit ännu mer givande för min "sida" så att säga. Varför jag räknar bort rabatterna var givetvis för att de även existerar på PC och på det viset tar ut varandra så att säga.

  Många PC-spel tar avgifter skriver du. Jag har bara spelat ett sådant på mina 17 år som PC-spelare och det är World of Warcraft. Så förutom MMORPGn vet jag inga som tar betalt.

  Sedan lade jag in en Xbox 360 kontroll i beräkningen för PC just för dem som föredrar gamepad att kontrollera sina spel med. Och vill du spela med datorn i soffan så gör du som mig, ha de bredvid TV'n istället för vid en kontorsstol och en "liten" skärm 😉

  1080p har jag bara sett 1 spel som haft och det är Wipeout till PS3, finns säkert något enstaka till men de är nog ganska lätta att räkna på en hand.

  Sedan eftersom jag själv nästan aldrig köper nya spel utan enbart digitala reor på steam så "tjänar" jag ju ännu mer pengar på att köra PC, men då blir det väldigt svårt att jämföra för man vet ju inte vad Görans Konsolspelsbutik har för priser i sin budgetlåda 😉

 8. niklas den 7 september 2010 01:52

  Du glömde kostnaden för Windows också
  för det måste man ju ha om man nu ska spela på PC då linuxspelen inte är mycket att hänga i gran

 9. Aftonstjaerna den 7 september 2010 05:55

  Windows är inte glömt utan det ingår Windows 7 Home premium 64-bitars i det paketet jag har valt. Så du kan lugnt shoppa loss utan att behöva lägga ut 1100:- till för Windows 😉

 10. Samura1Jack den 19 september 2010 01:57

  Annars finns det ju guden av grafikspel KILLZONE som faktiskt utnyttjar grafiken… Mycket intressant reflektion av priser och tänkande mellan konsol och PC. Förtjänar en guldstjärna och en sticky om detta hade varit ett forum 😉

 11. Anton den 14 oktober 2010 20:02

  Du kan omöjligt säga att PC är billigare. Efter 5 år så finns det inte en chans att din dator klarar spelen som din 360 kommer att klara!

 12. Aftonstjaerna den 14 oktober 2010 21:20

  Eftersom uträkningen är på en femårsperiod så menar jag att man köper ny dator/konsol efter 5 år. Och min 4 års gamla dator idag spelar jag fortfarande spel som är snyggare än de som kommer på konsol i dag. Visst jag får dra ner inställningarna, men nu jämför jag med konsoler och deras redan neddragna grafik inte med nya PC-maskiner med allt på max. Så, jo, PC är billigare över en femårsperiod.