Att kunna spela svåra strategispel

När jag växte upp så hade jag alltid en vilja att sätta mig in i tunga strategispel. Nu snackar vi inte om spel som Civilization, Transport Tycoon eller liknande förenklade strategispel. Vi pratar om spel som var så obskyra att jag inte längre minns namnen på dem. Men jag vet att det var tegelstenstunga manualer samt att spelen mest såg ut som lite färgglada Excelark på sin höjd. Min dåvarande strategifavoritnörd Anders Reuterswärd pratade sig ofta varm i någon tidning om dessa tunga strategispel för PC. Motsvarigheten i dag borde rimligtvis vara Paradox många spel.

image

Jag införskaffade mig för ett tag sedan spelet Europa Universalis 3 för att det hade fått många bra recensioner samt att jag tror det var Boel Bermann som pratade så övertygande om den gemenskapen som fanns i deras forum under ett Spelradionavsnitt. Efter mycket tweakande för att få spelet att överhuvudtaget fungera på min nyinköpta i7a med allt lullull man kan önska sig så satt jag äntligen där i det tunga spelet jag önskat mig. Nu kanske många skrattar åt mig och säger att EU3 inte alls är något tungt spel och hänvisar till Paradox mindre kända alster som jag eller någon annan aldrig ens har hört talats om. Men det är tungt nog för mig, för jag förstår nämligen inte ett skit av vad som skall göras. Jag har flyttat runt lite pjäser mellan de olika regionerna. Hindrat några upprovsmän att ta över ett av mina landskap, men utan att kunnat döda dem så de tar bara nästa landskap och spelet utvecklar sig därefter till en katt och råttalek som var lika rolig som att sitta och vänta på att telefonen ska ringa trots man avbeställt telefonabbonemanget sedan årsskiftet.

image

Det hela slutar med att jag ger upp spelet och sitter och stirrar på det i min växande steamlista med spel som jag inte klarar av att spela. Jag blir bara surare och surare destu längre jag stirrar på dem. För det ser ju så roligt ut, och låter så roligt när alla pratar om det. Men inte sjutton är det skoj! Jag vill ha förenklade strategispel som Civilization och dess likar. Men jag är ändå sugen på Victoria 2…

  Kategorier: PC

  Kommentarer