Företaget vill inte ha mina pengar

Vi lever i framtiden, i den tid då svävare och häftiga hemmarobotar skulle höra till vardagen. Nu när vi väl är i framtiden så har vi förstått att den inte riktigt ser ut på det viset vi trodde innan millenniumskiftet. Något som däremot har blivit verklighet är digital distribution av film, musik och spel. Det är väldigt bekvämt att kunna hyra film över nätet, streama senaste Kent-plattan över Spotify och köpa spel över Steam osv. Men här är det något som har slått snett på våra kära företag som mer än gärna vill ha pengar av oss för deras tjänster. Bor man nämligen i “fel” land eller i “fel” världsdel så vill de helt plötsligt inte ha några pengar även om i princip distributionen av varan är gratis i de fallen där de använder sig av torrentliknande teknik. Även i övrigt understiger kostnaden för distributionen ändå priset som försäljningen drar in.

I går twittrade Impulse Driven om att de sålde Command & Conquer 4 för 192 kronor. Det kände jag att det var såpass bra pris att jag kunde lägga mina sparade CSN-pengar på. På med datorn och loggar in på mitt konto enbart för att mötas av texten “Sorry, this item is not available in your region”. Seriöst! Vad är det som begränsar mig att köpa det här spelet för mina pengar? Varför är mina pengar mindre värda än amerikanska pengar? Jag vet att det inte är Impulse’s fel utan att ansvaret i det här fallet ligger på EA. Men om jag skulle jobba som försäljare av en digital vara som enbart kostade den servertrafik som det skulle kräva för mina kunder att tanka ner varan så skulle jag inte begränsa mig till att bara sälja den till 300 miljoner amerikaner. Det känns som ett stort tjänstefel att begränsa sig på det viset. Jag är inte tillräckligt tekniskt kunnig men jag antar att distributionen av 4.5 GB data inte kostar mer att distribuera över till Europa än det kostar att skicka från LA till New York, men jag kanske har fel?

#FAIL

  Kategorier: Åsikt, PC

  Kommentarer

2 kommentarer to “Företaget vill inte ha mina pengar”

 1. Holmberg den 17 augusti 2010 10:07

  Iofs kan det kosta mer att distibuera nättrafik mellan världsdelarna än lokalt beroende på vad man har för peering-avtal mellan ISPerna.. men det ska till stora mängder trafik innan det spelar någon roll och det lär aldrig överskugga priset för spelet.

  Problemet är att utgivarna har gått i säng med olika distributionskedjor och lovat vissa villkor åt vissa håll.

  Lite märkligt är det ju att det ofta är billigare att köpa spel på skiva än via tex steam eller impulse..

  Hur är impulse i övrigt tycker du? jag handlar bara från steam eller gamersgate i dagsläget.. tar emot lite att öppna ett bibliotek på ett ställe till.

 2. Aftonstjaerna den 17 augusti 2010 13:23

  Ja det är säkert massa skumma avtal som ligger till grund till de här besluten. Synd för oss konsumenter men men…

  Impulse är annars ett system som jag föredrar framför gamersgate av den enkla anledningen att det liksom steam håller spelen/programmen uppdaterade och det är enkelt att installera dem på en annan dator utan att man manuellt måste ladda ner.

  Sen är det ju inte alls i närheten av steam när det kommer till comunity och liknande funktioner, men där låter jag priset få tala när jag väljer butik. Kanske bara är jag, men det känns som att impulse översätter dollar direkt till SEK utan att göra några pålägg whatsoever. Bra för konsumenten i sverige 😉