World of Settlers

Det låter kanske som en dålig titelstöld av World of Warcraft men så är icke fallet. I morgon släpps Settlers 7 och i och med det släppet så tänkte jag uppmärksamma det som jag en gång i tiden gav Settlerscommunityt. Det hela började redan 1997 då Settlers 2 var sedan ett tag ute och vi alla väntade på Settlers 3. Då skapade jag grunden till vad som nästa år skulle bli webbsidan World of Settlers. Min tanke med sidan var att den skulle bli den största och mest innehållsrika sidan om hela spelserien Settlers. Jag behövde dock hjälp för att driva sidan och hjälpen kom i från min kusin som också var ett hängivet fan av Settlers. Vi samlade alla nyheter vi kunde hitta på nätet och packeterade alla kartor med bild och information.

wos1På den här tiden var dynamiska webbsidor ännu något som inte nått min medvetenhet och inte heller begreppet databaser. Sidan uppdaterade vi med ett program som hette Luckmans Webedit 3.1. En texteditor där vi uppdaterade index.html manuellt med nya nyheter och flyttade den sista nyheten till ett arkiv. På så sätt en manuell wordpressblogg 😉 Vi lade olika dagar efter när vem av oss skulle gå ut på nätet och leta efter nyheter. Det kostade ju pengar att surfa på den här tiden (förutom den fasta kostnaden alltså). Och att tanka hem kartor på någon mb var ett stort projekt, för att inte tala om att tanka upp den sedan på vår server.

imageSidan kom i ett antal olika utföranden med den sista och slutgiltliga layouten i bilden längst ner i inlägget. Sidan levde till september 1999 då den gick i graven på grund av att jag och min kusin var trött på att driva sidan på det här tidsödslande sättet. Sidan hade som bäst ungefär 1000 besökare om dagen vilket jag anser är väldigt mycket för att vara 1999 och att spelet i sig inte var Quake eller något annat storspel. Det var en smal sida med inte så jättemånga konkurrenter. Och när vår största konkurrent Settlers 3 Village gick i graven så hade jag nått mitt mål att bli den största Settlerssidan på nätet.

Och det är med ett stort leende som jag tittar tillbaka på koden och sidorna vi hade igång. Jag är glad att allt som gjordes då finns sparat på min hårddisk. Det är som att gå tillbaka och spela ett gammalt spel man spelade som ung när man går igenom alla texter och nyheter man har skrivit med åren.

image

Jag var väldigt stolt när vi kom med i en kortrecension i Internet World. Där fick vi betyget 7/10 vilket jag var väldigt nöjd med. Det som drog ner betyget var att språket på sidan var aningen mycket svengelska vilket jag personligen får ta på mig då jag verkligen är urusel på engelska. Jag hade dock en person i Australien som hade tagit kontakt med mig över ICQ och ville hjälpa mig med att “översätta” mina halvtaskiga texter. Han var ett Settlersfan i 50-årsåldern vilket får anses som ganska ovanligt på den tiden att 50-åringar spelade datorspel. Tyvärr gick han bort i cancer någongång under 1999 då jag fick beskedet av hans son som kontaktade mig över ICQ. Jag har fortfarande kvar ICQ-loggarna från vårt sista samtal och det ger mig rysningar att läsa igenom dem nu 11 år senare.

I morgon släpps som sagt Settlers 7 och efter att ha testat demot i ett par timmar så känner jag att de flörtar lite med Settlers 2. Dock känns det inte som att de når riktigt ända fram, men det känns som en klar förbättring sedan Settlers 5 som vi inte ens vill nämna. Så nu hoppas jag att spelet dyker upp i brevlådan i morgon.

  Kategorier: Skapande, Uppdatering

  Kommentarer