Hårddiskbyte i Amigan

Tidigare i dag kom då äntligen ersättaren till min numera trasiga hårddisk som sitter i min Amiga 1200. Det hela består av en liten adapter från IDE-kabeln till CF-kortet. Det hela ser ut som på följande bild.

2012-12-28 19.02.46

Dags att vända upp och ned på Amigan för andra gången i mitt liv. Första gången var ju för ungefär en vecka sedan då jag var tvungen att se hur hårddisken ser ut då den hade börjat felat. Med det sagt är jag absolut ingen kunnig person när det gäller att gräva i Amigor. Det gör mig även lite ont i hjärtat att skala av skalet på den då den är så fin 😉

2012-12-28 19.03.36

Men efter att dragit av samtliga skruvar och vänt datorn åt rätt håll igen var det bara att lyfta höljet och därefter vinkla upp själva tangentbordet. Så här ser alltså världens genom tidernas bästa dator ut! Plastpåsen i mitten är alltså den gamla hårddisken som är invirad på detta viset av den föregående ägaren. Det sitter även ett extrakort insatt (det mörka nere till höger) vilket jag förstått är 2 mb extra RAM.

2012-12-28 19.07.45

Jag tog och drog bort den existerande hårddisken och lät IDE-kabeln vara kvar.

2012-12-28 19.08.49

Den satte jag rakt in i adaptern och därefter tryckte jag in kortet. Jag halvt som halvt bröt sönder en av piggarna i adaptern. Men jag lyckades räta upp det hela och räddade dagen.

2012-12-28 19.11.40

Eftersom det inte fanns några direkt skruvhål i adaptern fick jag ta till lite tejp som kunde hålla nere det hela. Jag fäste den i själva CF-kortet så att jag eventuellt inte skulle förstöra något känsligt.

2012-12-28 19.25.18

På kortet var ScalOS redan förinstallerat. Det är ett 100% kompatibelt AmigaOS-system som vid första anblicken fungerar riktigt bra. En sådan enkel sak som att när man tar tag i ett fönster så ändrar den fokus till det automatiskt är underbart.

2012-12-28 19.14.03

Till slut så körde jag igång ett gammalt härligt spel som jag har haft många roliga timmar till. Medan jag sitter och skriver det här går modulspelaren på fulla muggar och jag kör intron till spel som Lotus Turbo, Pinball Fantasier, The Settlers osv. Helt fantastiskt vilken maskin jag har här hemma 😉

2012-12-28 19.16.36

Så kan jag då rekommendera att man installerar en CF-hårddisk i sin Amiga? Japp, lätt. Men förvänta er inte några jätteökningar i prestanda. Jag känner nog faktiskt ingen skillnad alls. Men en sak som är stor skillnad är ljudnivån. Jag hör inte längre hårddisken och det är riktigt grymt. Jag sitter numera vid en helt tyst dator. Av någon anledning har diskettstationen slutat att knäppa också då den letar efter diskar. Dock fungerar den fortfarande som den ska och drar igång läsningen när en diskett sätts in. Har antagligen med ScalOS att göra. Fantastiskt i vilket fall som helst!

  Kategorier: Amiga, Retro

  Kommentarer

2 kommentarer to “Hårddiskbyte i Amigan”

  1. Johan den 30 december 2012 10:51

    Tack! Ser riktigt intressant ut. Jag blir sugen på att köpa och modda en amiga nu.

  2. Aftonstjaerna den 1 januari 2013 07:34

    Do it! Ska iväg och hämta min andra Amiga här om några timmar, blir nog inget moddande på just den men 1200an kan få sig en minnesuppgradering åtminstone snart och möjligen en flicker installerad också. Fast då tar man lite udden ur det roliga genom att få typ SVGA-upplösning på plattskärm, då kan man snart lika gärna köra via WinUAE, och det vill man ju inte 😉