Film eller spel?

walkingdead.jpg

Jag har blivit riktigt splittrad nu under den senaste veckan. Jag som aldrig satt något annat än själva spelkänslan i första rummet, har nu spelat ett ”spel” där storyn varit det stora och spelkänslan kommit i andra hand. Men jag måste få precisera vad jag menar med spelkänsla först; det är den känslan man har i spel som Quake, att känna direkt att det man gör påverkar spelet utan någon som helst lagg. Som den perfekta rocketjumpen du har 100% kontroll över, eller det perfekta hoppet över ett stup med Mario för er som är lagda åt det hållet.

Spelet som jag har spelat heter The Walking Dead och jag har verkligen gillat allt med det. Jag har suttit som besatt under de fyra timmarna de två första episoderna har tagit. Det är verkligen ett vinnande koncept som Telltale har kommit på, det här med episoder. Att kunna spela ett spel i två timmar, därefter längta i en dryg månad innan man får spela igen. Bättre än så blir det inte (Valve?).

Och jag som var riktigt upprörd över Heavy Rain när det kom. Tänkte att så här kan inte spel få fungera, man spelar ju ingenting! Men The Walking Dead har fått mig att omvärdera mina tankar om spel i den här gengren. För visst liknar de ändå de gamla äventyrsspelen jag älskade på nittiotalet? Man spelar lite men får uppleva mycket. Nu anser jag dock fortfarande att det är ganska stor skillnad på The Walking Dead och just Heavy Rain. Skillnaden är fortfarande det som jag kallar spelkänsla. Men som sagt, det finns även grader på den mindre bra spelkänslosidan också.

Men för att jag ska klara av att erkänna det här måste jag skriva om vad jag anser spel är. Eller rättare sagt, vad som spelbranschen kallar spel och jag konsumerar som film. För det är fortfarande en sjukt stor skillnad på The Walking Dead och Quake. Det ena är för mig ett spel och det andra är numera den interaktiva filmen på 7 cd-skivor som spelbranschen försökte sälja på mig under nittiotalet.

Om jag bara kan acceptera den här skillnaden och inte kräva att allt jag konsumerar framför datorn ska vara rena spel, kommer jag att ha mycket roligare. Och hösten kommer att förgyllas av ett av de bästa äventyrsspelen på den här sidan 2000-talet.

  Kategorier: Åsikt

  Kommentarer

3 kommentarer to “Film eller spel?”

 1. dinosaurierobotninja den 5 augusti 2012 18:23

  Spel är ett så dåligt ord egentligen. Den hänvisar till en lek där man ska vinna. Det handlar inte bara om det längre, liksom. Interaktiv underhållning måste få ett bättre ord.

  /tommy håkansson

 2. Johan den 30 december 2012 11:01

  Jag brukar inte uppskatta historier utan spelmekanik/gameplay och blir oftast störd av dialog och mellansekvenser i spel. Men den nästan helt avsaknaden av spelmoment gjorde att jag kunde fokusera på historien och inte vänta på nästa "spel"upplevelse.

  Detta spel är motsatsen till vad jag gillar och jag älskar det 🙂

 3. Aftonstjaerna den 1 januari 2013 07:32

  Men precis så tycker ju jag också! Jag tror du satte ord på det jag vill ha sagt 😉