Årets spel–plats nr 1

1920x1200

Jag hade redan bestämt mig i april när jag fick möjlighet att spela en förhandsversion av spelet. Det jag hade framför mig var något helt unikt i spelväg. Det var som om Bioware aldrig hade funnits. Polska CD Project RED puttade hänsynslöst ner allt var Bioware, Bethesda och Obsidian hette från tronen. Och de gjorde det med ett rejält långt kast, för ingenstans i närheten finns de längre att finna. De får helt enkelt finna sig att synas någonstans i periferin av rollspelsgenren.

Spelet jag talar om är givetvis The Witcher 2 – Assassins of Kings. Det är inte bara ett sjukt bra spel, utan det visar verkligen vad en spelstudio kan göra med ett spel om de totalt skiter i begränsningarna som konsolerna, i deras sista timmar, sätter upp. Här krävs det en monsterdator utöver det vanliga för att få uppleva allt som erbjuds.

Men världens snyggaste spel både tekniskt och estetiskt har bara inte en vacker yta, utan ett djup och spelbarhet utöver det vanliga. Jag recenserade det här spelet på Eurogamer (klicka här för mer härlig läsning) i juni och jämförde det då med Dragon Age 2 som jag spelade samtidigt. Att växla mellan ett CD Project RED-spel och ett Bioware-spel är som att använda sig av funktionen ”retrolook” i Monkey Island. Med ett litet knäpp så forslas man 20 år tillbaka i tiden.

Men där det enbart gäller grafiken i Monkey Island, gäller det här i varje enstaka detalj. Så du står där inte bara med ett mycket fulare spel, utan med en spelkänsla som lite har blivit standard nu för tiden från Bioware. Visst, en fördel är ju att man vet lite vad man får. En påklistrad historia på styltiga karaktärer utan djup och med usel känsla.

The Witcher 2 innehåller en hel del naken hud och en hel del sexscener. Men där det i andra spel känns påklistrat och krystat, (jag tittar på dig Mass Effect) känns det här moget och vuxet. Och framför allt, det flashas inte totalt nakna kroppar här bara för att. Det flashas nakna kroppar här för att det förstärker känslan av spelet, det förstärker trovärdigheten i spelet. Jag skulle lätt kunna säga att det är i och med The Witcher 2 som spelmediet har vuxit upp. Det här är ett vuxet spel, ett moget spel.

När jag skriver de här avslutande raderna av årets bästa spel, kan jag konstatera att min lista inte bara innehåller årets fem bästa spel. Spelen de innehåller är totalt överlägsen i deras respektive genrar de senaste åren. Vi har i år fått se en kavalkad av underbart bra spel. Jag har blivit tvungen att utelämna spel som Minecraft och Terraria trots att dessa har varit helt överlägsen i dess spelglädje. Jag tror inte vi har haft ett sådant här spelår sedan 1998.

Året 2011 kommer att bli ihågkommet som vändpunkten där de bästa spelen återigen fanns på spelens hemmaplan PCn. Där det en gång startade, och där det en gång kommer att sluta. Den nuvarande ”generationens” konsoler står där orörda under min TV. De berörs endast en gång i veckan när jag dammar av dem, som en del av hushållets veckostädning. Hur var det nu igen, var konsoler bara en fluga?

  Kategorier: Årets spel, PC

  Kommentarer

13 kommentarer to “Årets spel–plats nr 1”

 1. slashdoublejump den 23 december 2011 10:46

  Skulle vilja prova Witcher 2 men har verkligen ingen dator som klarar det. Kanske om det släpps en konsolversion? 😉

 2. Aftonstjaerna den 23 december 2011 20:31

  Ja det skulle väl komma en konsolversion så småningom, även fast jag kan tänka mig det blir lite mer svårstyrt med en gamepad med all inventory och sånt bös 😉

 3. slashdoublejump den 23 december 2011 20:49

  Jag visste inte ens att det skulle komma en konsolversion, var mest sarkastisk. Kommer ju inte alls bli samma sak på konsol!

 4. Aftonstjaerna den 23 december 2011 21:10

  hehe, nä känns som det är bättre de koncentrerar sig på witcher 3 istället 😉

 5. Frances den 23 december 2011 11:24

  Nu har jag kommenterat med en VÄGG av text hos oss: http://www.spelkriget.se/2011/12/arets-basta-spel

  *kram*

 6. Aftonstjaerna den 23 december 2011 20:40

  Jag svarar dig här då jag inte kommer att skriva en wall of text 😉

  Du skriver så klokt och sant! Ja, nästan allt, förutom i mitten där du flummar ut med något om ett drakspel som tydligen skulle vara bra? :O Nä, DA2 är och förblir ett av Biowares absolut sämsta spel i min lista. Från BG2 och KOTOR1 har de inte släppt något vettigt fram till SWTOR, så jag har inte några stora förhoppningar på den speltillverkaren längre, tyvärr…

  Annars är det bara kärlek i din text, och det är synd och skam att det inte blivit mer fight mot de andra konsolnissarna på din sida. Dom kan ju sitta där och vifta i luften bäst dom vill med sina rörelsekänsliga kontroller medan du och jag spelar våra spel på den bästa spelmaskinen någonsin!

  Jag ser ditt inlägg som en försmak av vad som komma skall när du tar över spelkriget! God Jul Frances, och tack för ditt inlägg 😉

 7. Frances den 24 december 2011 09:09

  Bra rim! 😀

  God Jul! *kram*

 8. NuYu den 23 december 2011 11:42

  Skönt att fortsätta läsa om hur du sparkar på de som annars bara får klappar och sätter ribban för hur mediet mer och mer blir likriktat. Bossarna får en känga, skjutspelen, och nu BioWare. Härligt. Jag kommer nog aldrig uppleva The Witcher 2, men jag hoppas du får andra att göra det.

 9. Aftonstjaerna den 23 december 2011 20:32

  Tackar! Jag gör mig bästa för att kasta skit på de som är värda skit oavsett vad dom heter och hur många som älskar skiten 😉

  Och, man ska aldrig säga aldrig!

 10. Holmberg den 23 december 2011 12:16

  The Witcher 2 har varit en nagel i ögat på mig hela den här Bloggoty-säsongen. Vet inte hur många gånger jag tänkt att "den här kategorin kanske witcher 2 borde vunnit men eftersom jag inte spelat det än kan jag inte sätta det"..

  Får också bli ett 2012-projekt att spela igenom.. så mycket spel.. så lite tid…

  I övrigt håller jag med dig om att det varit ett grymt spelår… och nästa har potential att bli ännu bättre..

  Speciellt med tanke på att PCn kommer fortsätta dra ifrån konsollerna 🙂

 11. Aftonstjaerna den 23 december 2011 20:33

  Problemet är ju som du säger, det är för många bra spel nu för tiden!

  Ju längre det gå, ju mer drar PCn ifrån 😉

 12. Jonas Andreasson den 23 december 2011 15:54

  Spelet jag inte spelade pga av dålig dator. Nu har jag uppgraderat så när tiden finns (alltså aldrig) ska jag testa det här. Tröttnade på skyrim, så kanske det här är lite mer fyllt med grejer att göra ? Bra val!

 13. Aftonstjaerna den 23 december 2011 20:35

  Ja, det går inte riktigt att jämföra med Skyrim. Skyrim är ok, om man tycker spel som Mass Effect är djupa och roliga att spela. The Witcher 2 spelar lite i en egen liga. Det totalt krossar allt motstånd och förlöjligar det till den grad att allt annat blir 20 år äldre, ja nä! Vi hoppas att du får tid snart! 😉