Top 5 – 1992

1. Sensible Soccer (Amiga)

sensible-4

Det här är fotboll när det är som roligast. Jag spelade mycket fotbollspel redan på den här tiden, men det var inte många som kunde slå Sensible Soccer. Fifaserien hade ännu inte kommit (1994) och tog många många år innan den skulle bli bra. Men vad gjorde det när Sensible Soccer fanns? Det var verkligen ingen perfekt simulation av fotboll på något sätt, men det hade något helt annat. Det där som vi kallar spelglädje.

2. Wolfenstein 3D (PC)

wolfenstein-3d-wallpaper-2

Jag hade inte själv en PC på den här tiden, utan jag var hemma hos en kompis och spelade det här fantastiska labyrintspelet på hans 386:a. Förvisso var ljudbilden med PC-speakern helt värdelös, men det gjorde inget. Den fantastiska världen man fick uppleva i Wolfenstein 3D liknade inget jag tidigare hade spelat. Och det innebar början på mitt sug att gå över från Amiga och SNES till PC. Men det kom att dröja något år till innan spelet som tog mig hela vägen kom.

3. Teenage Mutant Ninja Turtles IV: Turtles in Time (SNES)

gfs_62686_2_7-2

Ett fantastiskt spel på många sätt. Det var det absolut roligaste coop-spel jag hade spelat sedan Snake Rattle ‘n Roll på NES. Kontrollen var perfekt, allt var perfekt. Och så var det ju så sjukt snyggt när man kunde kasta ut fienderna genom TV’n. Ett av de spelen på SNES som jag gjorde absolut flest omspelningar av. Vi snackar kanske 15-20 gånger. Lite stilla undrar jag, vilket spel slår de antalet omspelningar idag?

4. Dune II (Amiga)

Dune-2-2-3

Ännu ett spel som satte en ny standard för mig. RTS hade jag aldrig hört talats om tidigare. Men om det var så här roligt så visste jag att det skulle komma att bli en favoritgenre i framtiden. Dune 2 är på många sätt än i dag ett av de bättre RTS:en som släppts. De enda som har slagit det enligt mig är Red Alert 1 och Warcraft 2.

5. Pinball Fantasies (Amiga)

2893-0-2

Våra svenska hjältar i Digital Illusions (DICE) släppte i början av sin tid ett gäng flipperspel till Amigan. Fantasies var det bästa enligt mig och innehöll helt fantastisk musik. Alla som spelat det vet vad jag pratar om. Sådan musik görs inte längre idag. Jag lade många timmar i sträck på det här spelet när det släpptes. I dag har jag dock svårt att sitta så länge när jag återupplivar det, inte för att det är sämre, men mer för att det är flipper. Så kul är det inte längre.

Bubblare:

Desert Strike (Amiga)

desert-strike-25-2

Flyga helikopter tyckte jag bara var så coolt när jag var 12 år gammal. Som vanligt var musiken grym på Amigan. Man skulle utföra olika uppdrag i en ökenmiljö. Rädda ett gäng civilister från elaka människor. Det hade verkligen allt.

Flashback (Amiga)

Flashback-In-Game-1-2

Det gör mig nästan ont att jag var tvungen att lägga det här spelet utanför topp 5-listan. Det hör egentligen hemma där, men det släpptes helt enkelt för många bra spel under det här året. Flashback var en slags uppföljare på Another World, men enligt mig ännu bättre. Kanske för att Another World var, även i den tidens mått, fruktansvärt svårt. Flashback kunde man lätt klara ett par skärmar utan att dö.

  Kategorier: Amiga, Årets spel, Bloggserie, Nintendo, PC

  Kommentarer

7 kommentarer to “Top 5 – 1992”

 1. Henke (spelgubben) den 19 augusti 2011 12:45

  Aah, vilka minnen.

  Jag hade nog placerat bägge bubblarna på topp 5 jag istället för plats 2 och 3 🙂

 2. Aftonstjaerna den 20 augusti 2011 09:38

  Men det är sååå svårt att välja, jag hade ångest när jag valde 😉

 3. SpeLinnea den 19 augusti 2011 15:28

  Fin lista! Men kan du inte vända för extra spänning? Är ju inget roligt att se ettan först.

 4. Aftonstjaerna den 20 augusti 2011 09:39

  hmm, ja varför har jag inte tänkt på det? Bra förslag! Det ska jag köra på de återstående årtalen! Tack!

 5. Sebastian Åker den 20 augusti 2011 01:37

  Wolfenstein! Jag är lite i samma sits som du, att jag bara spelade det hos en kompis, men åh, ändå! 😀

  Annars har jag inte så mycket PC-minnen från början av 90-talet. Jag var en SEGA MegaDrive-spelare fram till någonstans kring det första Red Alert.

 6. Aftonstjaerna den 20 augusti 2011 09:42

  Red Alert är iofs ett ganska bra spel att börja sin PC-tid med! Jag köpte nog min egna PC året efter här, 93 måste det varit. Åh va många bra spel det kom till den maskinen under 90-talet 😉

 7. Oskar Källner den 26 augusti 2011 13:43

  Ojojoj.. Vilka minnen. Du har rätt. Det var bättre förr. 😉