Fördelar med konsoler?

Som många av er som läser den här bloggen vet är att jag föredrar att spela på PC framför alla andra format. Men ändå äger jag samtliga stationära konsoler den här generationen. Jag tänkte här försöka förklara varför eftersom jag i de flesta inlägg alltid har en kritisk underton mot konsoler i allt jag skriver.

PC är något som alltid funnits hemma hos mig som spelmaskin. Men någongång under 2006 började jag bli intresserad av Nintendos konsol. Jag ville också stå och vifta i tennis och slänga iväg bowlingklot i bowling. Det var ju som om man spelade det på riktigt. Och som många andra så inhandlade jag mig ett Wii under vintern 2006. Min första konsol sedan Playstation 1.

Men tiden gick och jag började tröttna på att vifta över tennisbollar till andra sidan nätet. Jag började bli sugen på att spela fotbollsspel. Köpte ett Fifaspel till Wii men boev så besviken att jag ganska snart efteråt köpte ett ps3 så att jag kunde avnjuta Fifa som det skulle avnjutas.

Att valet föll på ps3 istället för en 360 var enbart för det kommande Final Fantasy 13 som skulle revolutionera allt jag visste. Jag var under den här tiden ganska inne i konsolsfären. Jag köpte till och med ett fps till den(Killzone 2). Men, det var nog någonstans här som jag började förstå atr alla spelgenrer gör sig inte lika bra på konsol som till PC.

Killzone 2 var på sin höjd nästan lika snyggt som det flera år gamla Doom 3. Spelkänslan var betydligt sämre och jag hatade att inte kunna sikta så snabbt som jag föreställer mig att man kan med ett gevär. Istället var man på konsol fast med en styrspak som gjorde att det kändes som att styra en byggkran istället för ett smidigt litet vapen.

Efter en personlig tragedi så köpte jag mig en 360 för att plåstra såren lite och komma på andra tankar. Spelet som lockade mest där var Fable 2 och Gears of War. Spel som jag gillade riktigt mycket och som funkade hur bra som helst med en gamepad.

Nu när jag sitter och tänker tillbaka på mina felsteg och analyserar lite omkring dem har jag lärt mig att var spelmaskin har sina fördelar och nackdelar. Givetvis finns de flesta fördelarna på PC eftersom man med en enkel Xboxkontroll kan göra om den till en 360 med snygg grafik. Men spelen är ofta exklusiva på konsolerna. Så för de glada stunderna med Mario och Zelda är ett Nintendo ett måste även i framtiden. Xboxen och Playstationet känns inte som att de har tillräckligt starka spelserier för att berättiga ett köp av båda konsoler i framtiden. Och det mesta av Xboxens spel verkar komma till PCn förr eller senare ändå. Intressant är det också om ryktet att spela 360-spel i Windows 8 blir verklighet. Då är steget lätt att dumpa hårdvaran Xbox helt och hållet ganska lätt.

Så vad är det egentligen jag vill ha sagt med det här inlägget? Egentligen kan jag väl sammanfatta det med att sportspel och tredjepersonsspel spelas utmärkt på konsol(men minst lika bra med PC och 360-kontroll) medan FPS och strategispel spelas bäst på PCn.

  Kategorier: Åsikt

  Kommentarer

8 kommentarer to “Fördelar med konsoler?”

 1. Familjenspel den 2 augusti 2011 13:29

  Att spela med PC och 360 kontroll är inte det som att spela på en 360? Visst du får bättre grafik men det är väl inte det viktigaste med spel?

 2. Aftonstjaerna den 2 augusti 2011 13:42

  Ja! Det är ju det jag säger och att det gör 360ns existensberättigande nästan lika med noll. Speciellt om det med Win8 går igenom. De två övriga erbjuder, nja iaf Wiin exklusiva spel som aldrig kommer släppas på PCn. Halo o Killzone räknar jag inte som tillräckligt unika i sammanhanget som Mario och Zelda 😉

 3. Mike den 2 augusti 2011 15:04

  Det där med att sikta reagerade jag lite på.. Tror nog att gamepaden med två spakar är en mer verklighetstrogen mekanik när man håller i ett gevär. Mus kanske ger snabbhet (en overklig sådan?).. men ett gevär är beroende av koordination mellan två armar, och därför borde styrspakar vara mer verklighetstroget? 🙂

 4. Aftonstjaerna den 2 augusti 2011 15:10

  Det beror på hur man tänker, båda är ju rätt iofs 😉

  Jag tänker att om det är en fiende typ en meter till höger och lite upp så i verkligheten flyttar jag bara vapnet åt det hållet och det tar in många microsekunder innan jag är där. Med gamepad går det inte lika snabbt, även om mekaniken i sig kanske är mer verklighetstroget, så är inte tidsaspekten det 😉

 5. Johan den 2 augusti 2011 15:44

  Som jag ser på det.

  PC fördelar:
  *Billigare spel.
  *Mus, Tangentbord, Rattar, Joysticks, Handkontroller, Headtracking, 3D-stöd, Motionkontroller osv.
  *Bättre exklusiva spel.
  *Större utbud av spel.
  *Bättre kompabilitet med äldre spel.
  *MOD och personlig anpassning av spel.
  *Bättre online-funktioner.
  *Trevligare och mer hängiven community.

  PC nackdelar:
  *Dyrt att bygga en bra maskin från grunden.
  *Tar oftast mer plats än en konsol.

  Nu tog jag inte med att det i princip alltid går att få högre upplösning, högre framerate och mer tekniskt avancerad grafik än på motsvarande konsolspel för det är upp till vilken dator du har.

  Konsoler är bra om man inte vill lägga så mycket pengar på sitt spelande. Men tycker man som jag att spel är en seriös hobby och är beredd att betala för sin upplevelse så finns det inget alternativ till att ha en bra dator i mitt tycke.

 6. Aftonstjaerna den 3 augusti 2011 07:58

  Tycker du sammanfattar det kanon i punktform, precis så jag känner också! Även fast jag tror jag plöjt ner mer pengar i konsolerna med alla dess svindyra spel till, men det beror ju på hur man handlar 🙂 Oftast köper jag nytt och då är det skillnad på 300 spänn på PC och 5-600 på konsol 😉

 7. SpeLinnea den 3 augusti 2011 22:22

  Konsolers fördelar väger i dagsläget över för min del.

  – Du kan med lätthet spela flera personer lokalt på konsolspel.
  – Du pluppar i skivan i en konsol och kör direkt (förutom med ps3 där du måste installera också.)
  – Du vet att ett spel till konsolen kommer fungera. Datorers prestanda är inte konstant, och det har ju sina nackdelar likväl som fördelar.
  – Soffa vinner över alla datorstolar any day för min del.
  – Använda konsolen som mediastation, se på film etc.

  PC-fördelar
  – Mus + rts = win för alltid. Jag kan förstå att du känner samma seghet och omständighet att köra fps på konsol, då jag känner det med rts såklart.
  – Tangentbord. Överlägset kommunikationsmöjligheter.

 8. Aftonstjaerna den 3 augusti 2011 22:40

  Jo det är ju som sagt så personligt det här hur man ser på fördelar och nackdelarna.

  Men fördelen med att ploppa i en skiva och sen bara köra ser jag som en nackdel, jag orkar nämligen oftast inte ens spela spel som ligger på en skiva utan finns de inte på Steam så att jag bara kan klicka på spelen så hoppar jag helst över det, så lat har jag blivit 😛

  Sedan spelar jag ju både ps3 och 360 på kontorsstolen med de kopplade till datorskärmen eftersom jag tycker man har bäst kontroll på läget då, om man säger så. I soffan kan jag ju givetvis också sitta, men då får det inte vara några som helst precisionsmoment i spelet jag spelar 😉