Världens mest överskattade

Tänkte lista upp fyra spel här utan inbördes ordning vilka jag anser inte är så bra som den stora massan säger. Det är fyra spel som jag givetvis själv har spelat när det begav sig. Men så här i efterhand kan jag bara acceptera att det var väldigt bortslösad tid.

Golden Eye 007 (N64)

007-_Golden_Eye_-_1997_-_Nintendo

Mina kompisar skrek att världens bästa spel hade kommit. Det skulle vara revolutionerande och slå alla andra Doomkloner med hästlängder. Själv satt jag och spelade Quake som släpptes året innan och hade kanske börjat bli lite mätt på det, så det här var en god nyhet i väntan på nästa Quake.

Men när jag satte igång och spelade Golden Eye 007 så förstod jag verkligen ingenting. Vad var det för bra med det här? Ingen känsla, ful grafik (även på den här tiden) och hur stelt som helst. Det enda positiva med spelet var att det utspelade sig i Bonds värld. Jag har försökt spela om det på senare år också för att se om det kanske håller bättre i dag. Men jag står inte ut mer än ett par minuter innan jag drar i gång det 4 år äldre spelet Doom och njuter istället.

Zelda – Ocarina of time (N64)

windowslivewriterhowtoplaycellshadedocarinaoftimewithxbox-e6c8the-legend-of-zelda-2-2

Ännu ett Nintendo 64-spel som jag går på. Jag hade spelat A Link To The Past med stor inlevelse ett antal år innan. Jag älskade verkligen allt med det spelet och nu när det skulle komma en uppföljare i full 3D var jag eld och lågor. Att det sedan hyllades som världens bästa spel någonsin gjorde inte saken direkt sämre.

Men när man väl stod där i spelet så kände man ingenting. Man var låst i små korridorer som man såg på kartan. Jag tyckte det var fruktansvärt att illusionen av frihet var bruten. Jag var inklämd! Ville jag ha förutbestämda banor kunde jag ju spela Super Mario Bros istället. Nu ville jag ut på upptäcktsfärd, något Ocarina of Time aldrig erbjöd. Även detta har jag spelat på senare år men heller aldrig älskat igen. Hellre Zelda 2 än detta, varje dag i veckan!

Halo (Xbox, Xbox 360)

halo-3-video-game-1031

Här är nog ett av de allra värsta spelen någonsin. Spelet utan någon som helst verklighetsanknytning till god smal över huvudtaget. Spelet som en gång var en demonstration i underbar grafik till PC, blev istället ett antal år senare ett av Xboxens storsäljare. Den grafiken som jag en gång såg när det var till PC var som bortblåst. Kvar var endast kantig grafik och en bedrövligt ointressant story och spelkontroll från N64ans tid.

Spelet har hyllats oförtjänt mycket. Jag har spelat väldigt många FPS genom mina år som spelare. Det var en tid då jag spelade FPS-spel bara för att det var FPS och jag inte brydde mig om det var bra eller inte. Jag åt verkligen allt. Det här höll på i ganska många år. Men när Halo släpptes och jag gav mig på det så stoppade mitt FPS-sug helt och hållet. Det var sämre än vilket random dussin-FPS som helst som släpptes 94-01. Och inte har det blivit bättre med tiden. Halo 2 och 3 är likt föregångaren bara upprepningar med om möjligt än fulare tidsenlig grafik.

Mass Effect (Xbox, PS3, PC)

mass_effect_2_screenshot_09

Efter Star Wars Knights of the Old Republic kändes den här titeln som en klockren vidareutveckling av temat. Jag ska inte säga att jag höjde Kotor över alla skyar som rollspelens bästa inkarnation någonsin. Men det var ändå ett bra spel som jag gillade att spela.

Mass Effect tog bort allt som var bra med Kotor och ersatte det med allt som var sämre. Det enda som kvarstår är väl egentligen grafiken som trots åren emellan rimligtvis borde bli snyggare, men icke. Det intressanta Star Wars-universumet ersattes med någon banal historia som någon skrev i hop på ett antal toalettbesök i brist på annat. Musiken och spelkänslan försvann någonstans i stressen att ta fram spelet. All hype runt den här serien gör den heller inget gott. Det sägs att tvåan var årets spel bla bla bla, men historien upprepar sig när jag tänker på Halo. Vad för RPGn kommer vi spela om tio år? Inte är det Mass Effect i alla fall, men däremot ligger fortfarande spel som Baldurs Gate, Planescape Torment, Diablo väldigt bra till. Mass Effect kommer dock glömmas bort ganska snart.

  Kategorier: Åsikt, Nintendo, Playstation, Xbox

  Kommentarer

9 kommentarer to “Världens mest överskattade”

 1. Simon den 28 april 2011 09:59

  Håller med på samtliga punkter utom Goldeneye. Halo känns det redan som folk ifrågasatt, så det skippar jag att kommentera. Zelda oot är bra, men bäst i serien är a link to the past eller wind waker.

  Men gud va gött att nån i speljournalistsverige/bloggosfären tycker olika om Mass Effect. Är så himla trött på att höra tjatet om denna serie i podcasts och bloggar. Spelat båda spelen, och tycker verkligen inte att de var så himla fantastiska som folk alltid vill ha det till. Storyn var väl inget vidare, och man sprang ju mest fram och tillbaka i stela miljöer större delen av spelet. Världen är ball, det kan jag ge spelet, men SÅ fantastiskt är det verkligen inte.

 2. Aftonstjaerna den 28 april 2011 18:52

  Nä jag vet verkligen inte vad det är med Mass Effect-serien som är så sjukt bra. Den blandar en massa genrer, men är inte bäst på något. Oftast är det till och med sämre än de allra flesta på vissa delar. Nä, jag är verkligen inte övertygad.

 3. Henke (spelgubben) den 28 april 2011 17:24

  Jag hade först tänkt att argumentera emot dig lite på Halo. Men jag tog mig en funderare om att du kanske har rätt 🙂

  Blev ett blogg inlägg om det istället.

 4. Aftonstjaerna den 28 april 2011 18:52

  hehe, skönt att kunna inspirera 😉

 5. Ercarret den 29 april 2011 11:56

  Goldeneye och Zelda: OoT har jag inte spelat, så de kan jag inte kommentera. Halo: CE och Mass Effect tycker jag dock förtjänar det beröm de får, även om kanske inte var rent spelmässiga kvalitéer utan mer för vad de gjorde för mediet.

  Jag gillade ungefär halva Halo som spel (att jag sedan älskade Halo 3 – som fick mig att återupptäcka hela FPS-genren – är lite beside the point), men som jag uppfattat det så var det tillsammans med Goldeneye ett av de första lyckade konsol-FPS:erna. Nu spelade jag visserligen PC-versionen av spelet och har aldrig rört Xbox-versionen, men jag vill minnas att den genren i stort sett helt existerade på PC i början på 2000-talet. Så som en banbrytare för konsol-FPS:er tycker jag att spelet förtjänar allt som den får; som spel, not so much. Andra halvan var ganska tråkig, vill jag minnas, och det fanns speciellt en nivå som jag fortfarande håller som bland det absolut sämsta jag spelat. Någonsin.

  Jag tycker att det är intressant att du lyfter fram Kotor, och kritiserar Mass Effect, eftersom jag i stort sett tycker tvärtom. Jag spelade Kotor 1 och 2 i snabb följd efter varandra, och tyckte att tvåan var överlägsen (ända fram tills slutet, då det blev plågsamt uppenbart att LucasArt stressat fram spelet, och allt föll samman). Mass Effect gillade jag däremot förbehållslöst när jag först spelade det. Det markerade en övergång som jag verkligen längtat efter – från den klumpiga, turbaserade system som utgjorde grunden åt de flesta rollspelen tills dess, till ett mer actionbetonat gameplay. Visserligen ett extremt klumpigt och ganska otillfredsställande sådant, när jag ser tillbaka på det, men ett stort steg i rätt riktning i alla fall. Det var ett genreöverskridande spel under en tid då genrerna kändes rätt stela. Sedan dess har vi fått Far Cry 2, Borderlands och Fallout 3/New Vegas, som har blandat skjut- med rollspel i olika stor mån, men Mass Effect var det första spelet som gjorde det. Åtminstone för mig.

  Att det sedan – fortfarande – har det bästa konversationssystemet i ett spel (undantaget uppföljaren) är bara grädde på moset. Likaså hela "föra över alla val till nästa spel"-mekaniken.

 6. Aftonstjaerna den 29 april 2011 19:56

  Ja här är vi i helt silda. Först så tycker jag inte att Halo o GoldenEye får beröm för vad de gjorde för mediet, utan att det faktiskt skulle vara två riktigt bra spel, vilket jag verkligen inte kan se. Att de gjorde något för konsol-fps går ju inte att blunda för dock.

  Kotor 2 tycker jag är helt klart den svagare av de två kotor-spelen. Ettan är en dröm! Njutning rakt igenom, kanske var kotor 2 en bit på väg att bli mass effect? Vet inte, har inte analyserat det så mycket.

  Jag är nog inte speciellt mycket för rpg/fps-blandning nu när jag tänker efter. Det jag gillar mest av de du radar upp är Borderlands, men det är för att jag anser det vara ett bra fps med pyttelite rpg-inslag. Farcry 2 var väl egentligen bra som fps, men efter gta4 är jag verkligen allergisk mot för öppna världar 😉 De andra är halvtaskiga rpgn och halvtaskiga fps. Alltså, inte bra på något område utan bara max ok.

  Jag kommer antagligen spela Mass Effect 3 också, för med vilken rätt annars har jag att klanka ner på det? 😛 Eller så överaskar det mig 😉

 7. Ercarret den 29 april 2011 22:07

  Jag gillade som sagt första delen av Halo: CE, och specifikt öppenheten i miljöerna där. Plus att jag gillar Warthogen. Jag älskade att cruisa runt i miljöerna i en Warthog och bara plocka fiender. Det var så skönt att slippa korridorer. 🙂

  Men sedan föll det, och det är definitivt inte ett fullt igenom fantastiskt spel. Ganska långt ifrån det. Däremot tycker jag att Halo 3 (spelade aldrig tvåan) tagit de bästa elementen och skippat mycket av det jag ogillade i ettan.

  Kotor 2: Jag är lite allergisk mot Star Wars oerhört svartvita jedi/sith-uppdelning. Det var en uppdelning som såväl första Kotor som de flesta andra Star Wars-historier jag sett omfamnade helt, medan Kotor 2 nyanserade det ganska mycket. Det är värt att påpeka, eftersom det gör att jag tycker att Kotor 2 är ett av de bästa inläggen i hela den expanderade Star Wars-mytologin. Det är överlag någonting som jag tycker att Obsidian, som gjorde spelet (inte Bioware!), gör bra i sina spel; och det var precis en sådan story jag ville ha i Star Wars-settingen.

  Biowares spel var (som det brukar vara) det mer polerade, medan Obsidian var det mest intressanta. En av de saker jag sörjer mest genom hela mitt gamerliv, är att Obsidian inte fick möjligheten att faktiskt göra klart spelet. Det är ett av de allra hemskaste sluten jag sett i ett spel, och det är SÅÅÅ synd eftersom jag fram tills sista fjärdedelen av spelet var helt betagen av vad som skedde i Star Wars-universumet.

  Gällande Mass Effect: vi har helt enkelt olika önskemål. För mig var en roll- och skjutspelshybrid precis vad jag ville ha, precis som ett FPS i en öppen miljö var det. 🙂

 8. Internetblogg den 3 maj 2011 13:29

  Måste helt och hållet hålla med om att Goldeneye och Halo har fått alldeles för mycket beröm. När det gäller OoT så står jag någonstans mitt emellan, det är ett bra spel men lite för linjärt. Mass Effect har för många döda punkter, alltså att du bara springer i korridorer och väntar på att någonting ska hända.
  Vid närmare efteranke, det verkar som att jag mer eller mindre håller med dig.

 9. Holmberg den 3 maj 2011 21:25

  Zelda och Goldeneye har jag inte spelat… är först på senare år jag besvärat mig att skaffa konsol. Så dem låter jag bli att kommentera.

  Halo däremot håller jag fullständigt med om. 12-åringen här är stort halofan och har bara så svårt att förstå det.. det är ett mediokert FPS som bäst.
  Miljöerna är tråkiga och vapnen är rent fruktansvärt tråkiga. Även fienderna är såklart tråkiga. Sjukt överskattad serie.

  Mass Effect… tja.. jag vet inte.. överskattad är ju serien helt klart… men de spelen är iaf helt ok till skillnad från Halo. Nu har jag ju iofs inte tagit mig igenom något helt Mass Effect spel så jag kanske har missat storheten i sluten eller nåt 🙂