PCn tystas på svenska spelsiter

De som läser mig blogg vet att jag har en liten förkärlek till att spela spel på min PC. Jag skall inte gå in på varför jag föredrar det utan alla har sina argument för vilken spelplattform de gillar allra mest. Men vi kan konstatera att bland de stora spelformaten så finns PC, 360, Ps3, Wii, Ds och Psp. Vi kunde läsa i går att PC växer som spelplattform på en del sidor. Dock inte på speciellt många svenska spelsidor. Jag har sökt igenom och jämfört de stora svenska spelsidorna Fz.se, Eurogamer.se, Skillpoint.se, Gameplayer.se, Loading.se och Gamereactor.se. Endast Fz.se hade med den här nyheten som får anses ganska stor inom PC-spelvärlden. Noterbart är att den brittiska huvudsiten för Eurogamer hade med den här nyheten men någonstans ansåg den svenska delen av Eurogamer att det inte var en tillräckligt stor nyhet. Men det är dom som sagt inte ensamma om.

First_PC

På Skillpoint släppte de en lista på kommande spel i mars. Trevligt tänkte jag och begav mig in och såg att inte ett enda PC-exklusivt spel var listat. Visst, de ursäktar sig med att listan inte är komplett men åtminstone tycker man att de kunde ha klämt in Darkspore som ändå är “efterföljaren” på Spore som var ett av de stora snackisarna för något år sedan.

Och min högst personliga åsikt är att många av de här siterna glömmer bort PCn som spelplattform trots att den bevisligen är en plattform att räkna med. Vi snackar 3 titlar på de 10 bästsäljande spelen som går till PCn varav PCn innehar de två översta placeringarna.

Med det här vill jag dock reservera mig för att jag eventuellt kan ha missat någon notis på någon av de nämnda sidorna. I så fall ber jag om ursäkt. I annat fall hoppas jag på att nämnda spelsiter kommer att bli mer Pc-vänliga så att vi som föredrar PCn inte enbart har nytta av Fz.se samt vissa engelska siter. Givetvis finns det övriga pcspelnyheter på många av dessa siter men min upplevda uppfattning är att PCn inte är speciellt prioriterad. Och den känslan får jag av inlägg som Skillpoints lista över kommande spel eller Eurogamers inlägg här som de dock verkar ha tagit bort men som kommentarerna finns kvar på.

Och tänk om det vore din favoritplattform som blev tystad? Om du går in på en sida och läser om ett spel som kommer till samtliga plattformar men just din nämns inte. Och inte bara en gång, utan om och om igen. Ja, visst det är ett I-landsproblem enligt definitionen, men det här är en spelblogg som är min personliga och jag skriver vad jag tycker är viktigt inom spelbranschen, inte om övriga nyheter i världen.

Läs även gärna min hyllning till Gone Gaming här med motiveringen att de tar PCn på allvar samt min kärleksförklaring till Pcn här.

  Kategorier: Åsikt, PC

  Kommentarer

13 kommentarer to “PCn tystas på svenska spelsiter”

 1. Henke (spelgubben) den 2 mars 2011 10:08

  Nu är inte jag så insatt i PC-biten eftersom jag i stort sett endast spelar på konsoll. Men det låter ju jäkligt märkligt att man inte tar upp nyheter angående PCn. Framförallt när det kommer till de "stora" spelsiterna. :/

 2. Aftonstjaerna den 2 mars 2011 17:19

  Ja det är lite trist faktiskt. Jag hoppas dock att i och med framgångarna för pcn föregående år och att priserna för en bra spelpc faktiskt minskar, att det kommer fler och fler skribenter till de här sidorna som älskar pcn lika mycket som jag själv 😉

 3. Familjenspel den 2 mars 2011 10:43

  Tycker själv att Gamereactor brukar ha hyfsat mkt PC nyheter ändå. Kan förstå din frustration över hur PC behandlas, vi får hoppas att alla spelsiter skärper sig!

 4. Aftonstjaerna den 2 mars 2011 17:29

  Ja, Gameplayer har även de skräpt sig på sistone även om jag tycker det är en skam att de lagt PC'n under kategorin konsoler istället för spelmaskiner eller något annat mer neutralt 😛

 5. Caymot den 2 mars 2011 11:56

  Med tanke på hur stor PC faktiskt är som spelplattform är det synnerligen mystiskt att det skrivs så lite om den. I synnerhet som formatet monopoliserar på så magnifika genrer som simulatorer, mmorpg och rts. Det sistnämnda är ju det enda som får genomslag på bred front i spelmedia i form av SC2. Utöver det känner jag knappt till några moderna pc-exklusiva titlar.

 6. Aftonstjaerna den 2 mars 2011 17:34

  Ja PCn har mycket att tacka Blizzard för. Det är oftast deras spel som uppmärksammas över gränserna. Men andra stora exklusiva titlar är för att nämna några Civilization (jag räknar inte b-versionen som släpptes på konsol), The Settlers, Heroes of Might and magic, total war-serien osv osv, men visst är det mest rts, sim och mmorpg som är exklusiva. Fast det innebär samtidigt inte att CoD:Blops säljer så mycket sämre på PC, eller andra multititlar som jag personligen själv helst spelar på pc. Men men, vi hoppas på bättring 😉

 7. Jonas Andreasson den 2 mars 2011 20:03

  PC är en underbar plattform och jag förstår inte hur spelsiter inte tar den på allvar ibland. Givetvis spelar jag på alla plattformar, men PCn har några enormt stora exklusiva titlar som Starcraft och WorldofWarcraft. Dessa giganter borde väl visa hur bra det faktiskt kan blir. Piratkopieringen är ett stort problem som det pratas om så fort PCn dissas, något som jag tror är överdrivet. Online spel är framtiden, och online spel är bäst på PC, punkt.

 8. Oskar Källner den 2 mars 2011 23:51

  Oh!! Du har en IBM XT på bilden ovan! 😀

  Det var min första dator. Min pappa tog med den hem från jobbet runt 1987 och jag minns så väl mina första stapplande steg in i spelens förlovade värld. Kings Quest 1, flipper, PacMan, Digger & Co, Stugan osv.

  PC har varit en otrolig spelplattform. Jag var själv aldrig konsolnörd när jag växte upp. Tvärt om var ju PCn överlägsen på alla sätt, med grafik, ljud och kontroll som konsolerna bara kunde drömma om.

  Jag vet inte riktigt vad det är som har hänt under senare år. Kanske har folk blivit mer bekväma, det är ju ändå skönare att sitta i soffan och att inte behöva installera spelen, samtidigt som konsolerna har fått både mycket bättre grafik och allmänt tuffare spel. Man kunde liksom inte spela FPS på Sega Mastersystem. 🙂 De tuffa spelen som DOOM och Ultima Underworld var förbehållet oss PC-spelare.

  Trist dock att det gått så långt att PC nästan glöms bort inom spelmedia. Det är ju som sagt ändå nästan helt dominerande inom simulatorer, mmorpg och RTS. Och överlägset bäst kontroll för FPS: Där finns också en helt annan experimentlusta och lekfullhet än på konsolmarknaden, av den enkla orsaken att det är fritt..

  PC FTW!

 9. Aftonstjaerna den 3 mars 2011 19:27

  Kunde inte ha sagt det mycket bättre själv! PC FTW! 😉

 10. gabeish den 3 mars 2011 18:23

  Well, Eurogamer.se hade denna nyhet igår…: http://www.eurogamer.se/articles/2011-03-02-pc-sp

 11. Aftonstjaerna den 3 mars 2011 19:26

  Japp, den kom upp där någon timme efter jag hade publicerat mitt inlägg här. Så det är bra! 😉

 12. Oskar Källner den 5 mars 2011 01:08

  Det måste vara tack vare dig. De tänkte "Oj! Aftonstjaerna är oss på spåren! Bäst att göra något!" och så satte de ihop det där för att blidga bloggosfären, innan stormen hann bryta ut.

  Eller vad tror du?

 13. Aftonstjaerna den 6 mars 2011 00:30

  Klockren analys! Ja för mig vill man inte bråka med! 😛