Det här är Dragon Age!

När Dragon Age 1 utannonserades så var jag väldigt glad över att äntligen få en värdig uppföljare på Baldurs Gate 2. Efter att ha blivit ganska besviken på Neverwinter Nights så hade jag dock en liten reservation om att det här kunde bli en lika stor besvikelse. Dragon Age utlovade dock att vara en andlig uppföljare till Baldurs Gate så jag köpte det tillsvidare. När det väl släpptes så var det ändå inte helt 100. Jag gillade det taktiska översiktsläget som jag missat på många andra RPG-spel jag spelat under åren från Baldurs Gates storhetsdagar. Men jag fastnade aldrig riktigt i spelet, det hade inte det där välkända det för att hålla kvar mig.

nws_DragonAge_6

I går släpptes demot på Dragon Age 2 och nu hade Bioware varnat oss om att det här inte skulle bli något Dragon Age alls. Först tänkte jag att de kanske hade fixat de saker som gjorde spelet lite smått ointressant. Men det som de verkar ha gjort är att tagit samma Dragon Age och gjort om det till random action-rpg i tredjeperson. Det kändes som om jag spelade ett fult God of War med musen. För speciellt snyggt är det inte ens på PC så jag vågar inte ens tänka på de stackars konsolägarna som får stå ut med ett fult lågupplöst Dragon Age 2. Nu kommer vissa av er skrika er hesa om att det endast är ett demo. Men då säger jag bara det att ett demo är en reklampelare som skall sälja spelet. Det är som ett smakprov man får ta på ICA. Smakar den nya osten dåligt då så kan man inte bara säga att det bara var ett smakprov och att den riktiga osten smakar underbart när du väl köpt den.

bg2k003_640w

Nä, skall man sälja ett spel med ett demo så måste demot vara det bästa de har att erbjuda. Tycker man demot är fult och med tråkig gameplay så lär inte det ändras till den fulla versionen, oavsett vad alla Biowarefans säger. Det släpps så många andra bra spel i mars så det här kan få svårt att kvalificera sig in på min lista över spel som måste köpas. Tyvärr Bioware, det har nu gått 10 år utan att Ni släppt något riktigt bra så det verkar som om Ni ännu en gång drar en nitlott hos mig.

  Kategorier: PC

  Kommentarer

8 kommentarer to “Det här är Dragon Age!”

 1. Familjenspel den 23 februari 2011 09:48

  10 år av dåliga spel? Gissar att Mass Effect gått dig förbi? 😉

  Demot var inte lyckat, det håller jag med om! Tyvärr… men ettan var så pass bra att jag tror på det här ändå. Hur lätt är det att göra ett demo av ett 20-30h RPG?

 2. Aftonstjaerna den 23 februari 2011 09:53

  Vad hette det sa du? 😛 Nä, jag har allt spelat igenom både Mass Effect 1 och 2 utan att bli imponerad.

  Men du måste ändå hålla med om att grafiken och gameplayet inte lär ändras från ett demo som kommer 1 mån innan release? Storyn hoppade jag över totalt i demot nu eftersom den ändå inte kommer till sin rättvisa på en timme.

 3. Spel-Malmer den 23 februari 2011 09:52

  Jag tyckte det var helt fantastiskt. Ville bara fortsätta när första delen var klar. Och det var inte fullt alls på konsol. Såg riktigt bra ut. Och trots att demot inte hade så många förmågor kunde man äntligen spela mycket mer taktiskt på konsol.

 4. Aftonstjaerna den 23 februari 2011 10:00

  Okey, för det såg helt bedrövligt ut på PC. Som typ ett spel från 2005 eller något åt det hållet (iofs släpptes väl 360 då så det ligger nog något i det). Men det är väl bara att acceptera att Bioware inte gör några bra PC-spel längre. Sorligt men sant, känns ändå att taktiska rpgn är något som tillhör PCn tillsammans med strategispel såsom Civilization och liknande. Hoppas aldrig att Firaxis går över till endast konsolspel utan håller isär serierna riktiga Civ och Revolution-civ…

 5. Holmberg den 23 februari 2011 10:24

  Jag tyckte rätt bra om 1an och tror säkert att 2an kan vara ett bra spel även om det garanterat är vissa saker man kommer bli besviken på. Hörde tex att översiktsläget är borta och det är ju en stor förlust isf.

  Men det stora problemet med såna här spel är ju att dom är så jäkla långa.. 1an var ju nästan 100h om man gjorde kringquestar. När ska man hinna spela det? 🙂

  Vilket ju för mig in på frågan: Hur gick det med Divinity II? 🙂

 6. Aftonstjaerna den 23 februari 2011 11:07

  hehe, jag fastnade på den där bossen som man möter runt level 30 eller så. Försökte grinda upp mig ett par levlar men fick tokspö igen. Jag älskade spelet men det tog slut för tidigt för mig 🙁 Ville spela längre, men fick inte för att jag är för dålig eller nått 😉

  Jag gör sällan kringquester förutom om det är av misstag 😛 Så jag har för mig att jag drog igenom DA1 på runt 30 timmar, vilket är ganska mastigt ändå. Och som du säger så har de tagit bort översiktsläget och satsar nu enbart på ett actionläge så att alla kan vara med och spela utan att behöva bry sig om någon taktik. Skönt för God of War:arna som "stängts ute" från tidigare spel med mer taktik över fingerfärdighet. Kul för dem, men känns som dom redan har tillräckligt många spel tycker jag. Aja, tur man har retro och moddmöjligheter på PCn som fixar till det mesta 😉

 7. hawk den 24 februari 2011 08:54

  Nu är det väl dock oklart även efter demot om det specifikt är att översiktsläget är borta eller om det dessutom, som du säger, är så att man kommer klara sig utan att bry sig om taktik.

  Demot var ju trots allt bara ett par lösryckta sekvenser som de limmat ihop och som man fick köra på någon lätt svårighetsgrad utan möjlighet att spara.

  Efter allt man läst på förhand om förändringarna så upplever jag dock demot som positivt jämfört de mycket måttliga förväntningarna som försnacket lett till.

 8. Aftonstjaerna den 24 februari 2011 09:01

  Det kommer säkert sluta med att jag kommer köpa spelet i vilket fall som helst. Jag älskar ju RPGn så jag köper det mesta jag kommer över oavsett kvaliteten på spelen. Och Dragon Age 2 lär absolut inte hamna bland de sämsta där oavsett. Det är i vilket fall som helst en väldigt påkostad produktion.

  Huruvida spelet kommer bli bra eller inte har väldigt mycket med hur högt ställda förväntningar man har, och med demot så har de för mig sänkts en del och då kanske tack vare det så kommer fulla spelet ändå kanske bli ok 😉