Spela Dark Forces i 1080P

Star Wars – Dark Forces är ett FPS som släpptes 1995 och som jag bara har spelat högst sporadiskt när det begav sig. Det var Doom och Rise of the triads som gick för fulla muggar hemma hos en ung Aftonstjaerna på den tiden. Jag tänkte dock ge Dark Forces en ny chans och som vanligt är det tur att spelet i fråga släppte på PC. Detta eftersom det på PC förekommer moddar som gör att spelen ser och spelas bättre än de från början var tänkta.

DarkXL 2011-01-02 11-05-17-10

I fallet med Dark Forces så baseras det på jedimotorn som till skillnad mot motorn som drev Doom inte är Open Source (Tack ID Software för kärleken). Det här gör att skapandet av en ny motor med ny grafik betydligt svårare (texturerna är lågupplösta). Jag ser att skillnaden mellan alla motorer till Doom och att de är betydligt mer avancerade än den här motorn. Men förutom att du nu kan avnjuta spelet i full HD kan du nu även styra med musen. Det är även tillagt lite fler ljuseffekter, på objekt och liknande. Men den största vinsten av dem alla är att spelet flyter på helt underbart i jämförelse mot när jag testade spelet genom Dosbox.

DarkXL 2011-01-02 11-08-55-89

Modden du skall tanka ner för att köra Dark Forces i Full HD heter DarkXL och tankas ner helt utan någon extra kostnad (läs MS Points, PSN-points whatever) här. Jag kommer att fortsätta spela Dark Forces genom den här nya motorn och förhoppningsvis någon gång klara av spelet jag aldrig spelade tillräckligt mycket under mitten av 90-talet.

  Kategorier: PC, Retro

  Kommentarer

5 kommentarer to “Spela Dark Forces i 1080P”

 1. Thomas den 2 januari 2011 15:16

  Trevligt. Själv spelade jag igenom hela spelet då det begav sig, liksom Rise of the triad. Doom har jag däremot inte klarat men det berodde mer på att jag hade tillgång till dessa två men inte Doom (hur konstigt det än kan låta).

  Ska ta en titt på den här modden när jag är klar med Duke Nukem som definitivt är en angenäm upplevelse tillsammans med Eduke. Kolla gärna in den om de ska spela Duke inför släppet av DNF.

 2. Aftonstjaerna den 2 januari 2011 17:20

  Aah, skall absolut kolla in Eduke! Tack för tipset! Jag har tidigare skrivit om HRP till Duke 3D som gjorde en hel del skillnad oxå!

  Doom måste ju vara nästa att klara då tycker jag! 😉

  Bägge skrev jag lite om här http://www.aftonstjaerna.se/spela-doom-1-som-om-d

  Kika in doomdelen så du får spelat dem snarast, det håller lätt än i dag! 😉

 3. Jesper aka @hadiraja den 2 januari 2011 15:51

  Själv var jag lyrisk över Dark forces när det kom. Man hade klarat Doom 1&2 och alla andra FPS wanna be's var inte mycket att hänga i granen, ja förutom ROTT då. Plus att detta slog an en gammal Star wars nerv.. ja man var i himmeln helt enkelt.
  Story, lite nya typer av vapen plus Star wars gjorde detta till favorit utan tvekan.

  Dock blev det inte långvarigt då Duke och Quake kom ganska tätt inpå 🙂

 4. Aftonstjaerna den 2 januari 2011 17:22

  Ja jag var nog också fast i Doom och alla de moddar och tillägg som fanns ända fram till Duke3D och Quake släpptes. Så det här var aldrig något jag egentligen spelade mer än sporadiskt. Men nu ska jag ge det en rejäl chans iaf! 😉

 5. Oskar Källner den 4 januari 2011 00:32

  Ahh, minnenas aveny. Dark Forces var en helt fantastisk upplevelse! 😀

  Jag minns när jag såg det för första gången hemma hos min bästa kompis. Vi satt tillsammans och mejade ner stormtroopers hela kvällen.

  Körde även igenom uppföljarna, och där trivdes jag bäst med Jedi Knight 2: Outcast. Men det är i mycket en smaksak. Grymt bra spel de här gamla liren. Faktiskt bättre än mycket som kommer ut idag.