Spel som diskriminerar mig

Antingen använder man sig av inverterad muskontroll/gamepadkontroll eller så gör man det inte. För mig har alltid inverterad varit det normala så jag förstod aldrig riktigt när det normala övergick till det onormala. För visst var det så att förr var alla spel inverterade och man fick ställa om till det som i dag kallas normal? I vilket fall, vad jag vill säga med det här inlägget är att jag blir så förbannad på speltillverkare som inte lägger in den enkla kodraden det kan krävas för att kunna få välja hur man spelar sitt spel.

the_void_15

Jag tänker så att när jag vill titta uppåt så lutar man ju huvudet bakåt, man drar alltså musen bakåt (mot en) för att titta uppåt. Det här är helt naturligt i flygsimulatorer och appliceras självklart i vanliga spel likaså. Det känns helt galet för mig att dra musen/joysticken från mig för att titta upp. I vilket fall som helst så beror ju detta på vad man är van vid. För mig blir det här ett handikapp dock eftersom de spelen som inte erbjuder inverterad y-axel är helt och hållet ospelbara för mig.

Spel som skiter i oss som spelar med inverterad y-axel är bland annat:

 • The Void
 • N.O.V.A
 • Sniper Elite

Det finns säkert betydligt fler exempel på spel som diskriminerar oss “bakvända” människor, men de här var de jag kom på just nu. På PC brukar det kunna gå att hacka till spelet så att man ändå kan köra med inverterad y-axel , men på konsol så har man ett oanvändbart spel.

  Kategorier: Åsikt

  Kommentarer

4 kommentarer to “Spel som diskriminerar mig”

 1. Holmberg den 30 december 2010 14:21

  Hmm ha kontrollen upp o ner så blir det spegelvänt med.. 2 fel blir rätt eller nåt sånt 🙂

 2. Aftonstjaerna den 30 december 2010 15:13

  Om det ändå vore så lätt 😉 Jobbigt med musen att klicka med handflatan bara och inverterad X-axel istället 😛

 3. Johan den 30 december 2010 16:23

  Jag kör samma som du inverterad y-axel. Vi som har vart med från början blev då vana vid detta då inverterad kontroll var standard förr i tiden, alla gamla fps spel och liknande spel hade allt detta som default. Vet tex att GoldenEye till n64:an bara har inverterad kontroll i multiplayer läget, vilket inte går att ändra, bra för mig som kör med det men mina polare blir galna på det 🙂 (däremot går det att ändra i singleplayer så det är troligen en miss från utvecklarna)

  Av någon konstig anledning ändrades den inverterade kontrollen till det som nu kallas "normal" idag. Jag har själv inte testat dessa spelen du nämnde, men det låter ju helt sjukt att dom inte har med val för att ändra till inverterad kontroll. får skicka lite mail och klaga på dom!

 4. Aftonstjaerna den 30 december 2010 18:19

  Ja men då mindes jag rätt i alla fall. Hade för mig att det var så förr i tiden, ja på den gamla goda tiden 😉

  Ja nä det är jättekonstigt att det inte är med i dessa spelen, kan ju inte ta mer än några minuter att implementera den funktionen tycker jag.