Årets spel: 1:a plats

Det är nu dags att runda av den här nedräkningen till det bästa spelet under 2010. Vi har nu kommit fram till julafton och spelet som slog alla andra på fingrarna. Jag tror att många som känner mig hade förväntat sig det andra stora Blizzardspelet här, nämligen Starcraft 2. Men det placerade sig precis utanför min topp 5 lista i förmån för de spelen jag räknat upp tidigare men även för det här fantastiska lilla spelet från Tyskland (andra spelet på topplistan från Tyskland).

ARETS24

Årets bästa spel alla kategorier heter The Settlers 7 – Paths to a Kingdom. Spelet är som säkert många vet ett RTS i en mysig medeltidsmiljö. Men till skillnad från andra RTS så ligger inte huvuddelen av spelandet på krigsföring mot andra, utan det hela handlar om byggande. Det är inte så olikt Anno 1404 som hade en expansion som kvalificerade in på fjärde placeringen av årets bästa spel här på bloggen. Skillnaden ligger dock i mysigheten och att Settlers inte är lika komplext och man låser inte in sig så mycket som man lätt gör i Anno-spelen där det materialet man skall ha alltid finns på en ö som man inte har tillgång till.

ss_3b77047051cfce9b03616797643d723fa808ba0e.1920x1080

The Settlers har nu kommit i 7 utgåvor och även i den här serien (liksom Civilization) har jag följt med sedan första delen på Amigan. Jag har sett hur en av mina favoritspelserier har gått från att vara ett sjukt bra spel till att bli ännu bättre men för att därefter gå ner i en rejäl svacka. Och det är precis i den här svackan vi stod innan spel nummer 7 släpptes. För dem som är intresserade av att spela igenom de gamla spelen innan de ger sig i kast med sjuan bör hoppa över femman och sexan. De är riktigt usla och man mår dåligt när man ser att det faktiskt står Settlers på dem.

77123_Settlers7-DLC1-06_normal

För några år sedan så släpptes dock The Settlers 2 10th anniversity och alla i Settlersvärlden fick en chock när de fick se att Blue Byte faktiskt kunde skapa riktigt bra spel. Jag vet inte, men jag tror att efter den succén med återutgivningen av Settlers 2 fick de verkligen höra att det var ett sådant här Settlers fansen ville ha. Sagt och gjort, tillslut kom spelet som tog Settlersserien tillbaka till de första spelen. Där glädjen och den speciella settlerskänslan infinner sig.

settlers7-1

Det finns en stor anledning till att jag i det här inlägget trycker in mängder av bilder. Jo, för spelet är inte bara årets bästa spel, utan det är även det vackraste av dem alla som släppts i år. Det vann min bloggs grafikkategori på knockout. Och grafiken är ganska viktig i ett sådant här spel. För emellan att man satt sina settlers på att börja hyvla plankorna och hugga ner mer träd så är det just grafiken som talar. Man sitter och zoomar in på sina settlers för att se att dom sköter sig. Man njuter av att se sitt samhälle byggas upp och fungera.

ss_8029be7e6e9e31d8901ff44fcfcaa57a69b35a38.1920x1080

Att få sitt samhälle att fungera är dock inte alltid det lättaste. Man behöver mängder av naturresurser för att få det att gå runt. Men det gäller att vara smart, att bygga en liten miniby i byn där dom helt och hållet sköter allt som har med skog och planktillverkning är ett bra tips. Att satsa på en massa sådana här småbyar som massproducerar vissa varor gör att ditt samhälle kommer att växa lite lättare. För det handlar även om transportion av alla varorna. Att frakta timmer över halva riket för att få ned dem till plankor är inget tidseffektivt tillvägagångssätt och ditt samhälle kommer att stanna upp då plankbristen sätter in sina spår. Och det är med liknande avvägande beslut som hela Settlers är uppbyggt runt. Du bestämmer hur bra ditt samhälle skall fungera. Är du dålig på att planera, så får du ett dåligt fungerande samhälle.

settlers0420t7

Men så finns det även dina fiender som du vill besegra för att de inte skall få ett bättre och finare samhälle än dig. Modellen man slåss på påminner väldigt mycket om den i The Settlers 3. Man väljer bara antalet soldater man vill anfalla med och klickar vart man vill anfalla och så sköter de resten själv. Inriktningen är som sagt inte på krig, men spelet har ändå en fullt fungerande krigsföringsmekanik som väl täcker de behoven man eventuellt har om man måste ta över en mark från en fiende. Ja, man kan ju inte låta sin granne ha det där fina berget fullt med guld i.

275_1

The Settlers 7 är en värdig vinnare av årets spel just eftersom det förmedlar en spelglädje som många spel i dag saknar. Det är ett hantverk som är skapat med kärlek och det lyser igenom och smittar av sig på den som spelar. The Settlers 7 ger mig kärlek och jag ger det kärlek. Det är e
n ömsesidig kärlekshistoria som kommer att pågå i hela dess livslängd. PCn behöver fler spel som det här för att sticka ut och bevisa att spel säljer bra även på PC. Vi behöver inte en massa multiplattformspel som är dåligt klonade, nä vi behöver bra spel som är skapade av PC-spelare som brinner för formatet. Från PC-spelare som älskar att spela på PC och vet vad som är unikt med plattformen och utnyttjar det till fulla. Tack Blue Byte och välkommen tillbaka i matchen!

Det här inlägget är en del av den gemensamma satsningen ”Årets spel enligt svenska spelbloggar”, där varje dag, fram till julafton, deltagande spelbloggar var för sig utser en vinnare i en förutbestämd kategori. Idag har följande bloggar utsett vinnaren i kategorin ’Årets spel. 1:a plats’: Aftonstjaerna, Ariez, BitGarden, Bloggonoid, EmmyZ, Familjenspel, Gaminggrannar, Kraid, Lunandrez, Megastorm, Munins skärvor, n00b schoolbus, Onlajn, Pixelviking, Savepunkt, Spel på allvar, Spel-Malmer, Spelgubben, Spelografi, Spelvärldspareringar, Victoria Saade och Xboxflickan & Nikke.

  Kategorier: Årets spel, Bloggserie, PC

  Kommentarer

11 kommentarer to “Årets spel: 1:a plats”

 1. Lunandrez den 24 december 2010 11:04

  Minsann, jag var helt hundra på att det skulle vara Starcraft II på förstaplatsen. Att istället se Settlers 7 var en stor överraskning. Borde se närmre på hela Settlers-serien, har nog aldrig testat den. 🙂

 2. Aftonstjaerna den 24 december 2010 11:09

  Oj, ja då har du mycket glädje att se framemot! 😉 Som sagt, hoppa 5an och 6an bara för allt i världen 😛 God Jul!

 3. Holmberg den 24 december 2010 11:08

  Du hade sålt in det redan med förra inlägget 🙂

  Känns lite kul att ha missat en hel spelserie såhär så jag ska definitivt ta och skaffa Settlers 7. Spanat in mig på Gold versionen på Gamersgate men den här månaden gäller det att ha plånboken redo för reorna hehe.

  Har inte testat demot (vill inte när jag bestämt mig för att köpa) så tänkte fråga om det är lite soft i tempot eller är det mer hektiskt som ett time-management spel?

  God Jul med!

 4. Aftonstjaerna den 24 december 2010 11:12

  😉

  Ja och vem vet om det kanske dyker upp på reorna också! Spelet är väldigt soft och man sitter ganska ofta och bara njuter av sina settlers som går runt och bygger i sin egna takt! I kampanjen finns det dock lite tävlingsmoment mot andra spelare där man inte vill att de skall hinna till en plats före en själv, och då gäller det att bygga på lite snabbare för att nå fram. Däremot när man väl satt ut alla byggritningar så är det inte så mycket mer att göra än att se när plankor och stenar bärs till plats för att sedan byggas upp. Så ändå ganska soft 😉 God jul!

 5. Micke den 24 december 2010 11:15

  Jag hade köpt detta spelet omedelbart om det inte vore för den idiotiska DRM-lösningen. Jag vill spela detta på min laptop när jag sitter och har tråkigt och då har jag sällan internet.

 6. Oskar Källner den 24 december 2010 11:28

  Ojoj.. oväntat! Men kul! 🙂

 7. Familjenspel den 24 december 2010 13:17

  Ja jag trodde Starcraft 2 eller FIFA 11 men tji fick man 😉

 8. NuYu den 25 december 2010 01:43

  Visste inte alls vad jag skulle förvänta mig men det här kom som en trevlig överraskning! Jag är lite osäker på hur det kommer funka för mig med den där DRM-lösningen som Micke nämner, men om inte annat vet jag att det här är ett spel jag bör kika in någon gång i framtiden.

  God jul!

 9. Aftonstjaerna den 25 december 2010 18:33

  Jo det är ju lite dumt det här med Ubisofts PC-spel och deras DRM-skit. Jag har dock aldrig haft något problem med det, men då har jag bara varit i stan när jag spelat. Skulle jag åka ut till sommarstugan så hade det vart jobbigt eftersom jag betalar kontantkort på 3G-modemet och vill jag inte betala just en vecka kan jag ju heller inte spela spelet 🙁

 10. Joakim af Spelbr&oum den 25 december 2010 12:48

  The Settlers 7 som årets spel? Minst sagt otippat. Har nog inte testat något spel i serien sedan fyran… får väl ge sjuan ett försök efter här inlägget. 🙂

  God fortsättning!

 11. Aftonstjaerna den 25 december 2010 18:33

  Tack detsamma!

  Japp, jag tycker absolut du skall ge sjuan ett försök, det är en värdig uppföljare även om tvåan och trean är svårslagna 😉