Årets spel: 2:a plats

Vi har nu kommit till ett av de absolut bästa spelen i år. Jag vågar nog till och med säga att det här spelet tillhör en av de bästa och finaste spelserierna någonsin. Många förväntade sig nog att jag skulle placera det här spelet på första plats i år, vilket jag också länge tänkte göra. Det är nämligen väldigt svårt att särskilja de båda bästa spelen i år så att det blev så här handlade nog mer om dagsformen än om något annat. Delad förstaplats var aldrig något alternativ så därför fick det bli så här.

ARETS23

Mannen bakom spelet heter Sid Meier och är även en av världens största spelskapare någonsin. Vilka andra spelskapare kan och vågar sätta sitt eget namn på ett spel? Det är några få förunnat, och ta ett tag och sug på denna titeln: Sid Meiers Civilization 5. Det låter bara så rätt och hur skönt som helst. Jag funderar lite på hur Bleszinskis Gears of War 2 skulle låta men nä, det hör Ni ju hur fel det låter. Civilization är en serie jag har följt sedan första delen släpptes 1991. Det är nästan 20 år sedan och det är skrämmande att tänka att så många år har gått sedan jag första gången satte in diskett 1 i min Amiga och fick njuta av det fantastiska introt och musiken som tillhörde Sid Meiers Civilization.

civ5

Civilization 5 fortsätter i dess föregångares fotspår och gör allt lite mer lättillgängligt utan att fördumma det för mycket som så många andra tillverkare av spel har en dålig vana att göra. En sak är att skapa ett lättillgängligt UI för nybörjare men att det fortfarande finns ett djup i spelet. En annan sak är att fördumma samtliga delar i ett spel så att det skall kunna spelas med en gamepad med ett begränsat antal knappar. Nu var Sid Meier och rotade lite i den förenklade konsolvärlden för 2 år sedan och många med mig var nog rädda att han skulle fastna där eftersom det finns mycket pengar att hämta där. Samtidigt kanske det är en fördom, men konsolspelare anser jag går med på mycket mer än PC-spelare gör. De tycker det är ok att lägga ut 1200 MSP för 3 nya banor och några gamla för ett FPS till exempel. Så jag förstår tillverkare som bara ser pengar att de gärna vill stanna där pengarna finns. Men kärleken, den finns på PC och om Sid Meier fortsätter att ge Pcn kärlek kommer hans spel att få kärlek tillbaka.

chichen-itza

Med det sagt så känns det lite smått tråkigt att det bara är ett inlägg kvar att skriva i den här underbara bloggsatsningen. Ett spel kvar som står över alla andra i år. Jag vill vara lite förutseende och försöka mig på en kvalificerad tippning på vilket spel som kommer pryda de flesta andra bloggarna i morgon. Jag tror nämligen att Biowares Mass Effect 2, i och för sig ganska oförtjänt kommer att ta hem förstaplatsen. Varför, ja det kan inte jag svara på utan det får Ni läsa hos dem som motiverat det. Vi får se om jag har rätt eller fel, på min lista är det dock ett helt annat spel som väntar i morgon. Ett spel som tillsammans med Civilization 5 bjudit på sjukt mycket kvalitet och en sanslös spelkontroll under året som gått. I morgon får Ni veta vilket det är!

Det här inlägget är en del av den gemensamma satsningen ”Årets spel enligt svenska spelbloggar”, där varje dag, fram till julafton, deltagande spelbloggar var för sig utser en vinnare i en förutbestämd kategori. Idag har följande bloggar utsett vinnaren i kategorin ’Årets spel. 2:a plats’: Aftonstjaerna, Ariez, BitGarden, Bloggonoid, EmmyZ, Familjenspel, Kraid, Lunandrez, Megastorm, Munins skärvor, n00b schoolbus, Onlajn, Pixelviking, Savepunkt, Spel på allvar, Spel-Malmer, Spelgubben, Spelografi och Spelvärldspareringar.

  Kategorier: Årets spel, Bloggserie, PC

  Kommentarer

15 kommentarer to “Årets spel: 2:a plats”

 1. Gwellmyn den 23 december 2010 10:05

  Åh, så fel du kan ha ;P

 2. Familjenspel den 23 december 2010 10:10

  Ja jag hade gissat att Civ 5 skulle vara med på topp 2, inte oväntat med andra ord 😛

 3. Aftonstjaerna den 23 december 2010 11:58

  Nix, det var en bra gissning, men du gissade fel placering 😉

 4. Oskar Källner den 23 december 2010 10:47

  Jag spelade det första civilization helt sönder och samman. Vet inte hur många hundratals timmar jag spenderade i jakten på världsherravälde, och den där sista resan till Alpha Centauri.

  Spelade en hel del Colonization också, när det kom.

  Sedan har jag faktiskt inte rört civilizationspelen. Mina vänner sa alltid att de inte nådde upp till ettan, så varför förstöra minnet av det goda som var. Men nu blir jag faktiskt sugen på att ta upp och testa femman. Skönt att de inte har fördummat det. Just fördumning är ett stort problem idag. Många av de mest komplicerade spel jag spelat kom under tidigt 90-tal. Sedan dess har allt för mycket blivit allt för streamlineat.

  Så mer kärlek till PCn och mer kärlek till djup med spelmekaniskt djup! 🙂

 5. Aftonstjaerna den 23 december 2010 11:59

  Oj vilka taskiga vänner 😛 2an är det absolut bästa i hela serien så där har du verkligen missat något! Men det är aldrig för sent att spela igenom gamla spel än i dag! Som tur är 😉

 6. Oskar Källner den 23 december 2010 10:48

  "Så mer kärlek till PCn och mer kärlek till *SPEL* med spelmekaniskt djup"
  ska det så klart vara. 😉

 7. Lunandrez den 23 december 2010 11:06

  Att vi hittade det här spelet så här högt hos Aftonstjaerna var ingen överraskning, känner på mig att det lär vara grymt högt hos flera andra också. Har själv aldrig fastnat för Civilization dock, men kan se varför folk tycker om det. 🙂

 8. Aftonstjaerna den 23 december 2010 12:01

  Utan att ha läst någon annans blogg än så har jag en känsla att ingen kommer att ha Civilization 5 med på deras topplistor. Men jag hoppas att jag har fel 😉

 9. Lunandrez den 23 december 2010 13:41

  Inbillade mig att det skulle vara med hos någon annan också, men jag hade visst fel. Kanske på plats ett då hos någon annan? 😉

 10. Jonas Andreasson den 23 december 2010 13:55

  Top 10 kommer det absolut med på, men årets andra bästa, nja…Ett bra spel men inte riktigt lika bra som det förra tycker jag. Tyvärr :/

 11. Aftonstjaerna den 23 december 2010 14:58

  Tur att förra spelet inte var i år då 😉

 12. Aftonstjaerna den 23 december 2010 15:00

  Och jag tycker nog faktiskt att femman är bättre än fyran nu när jag tänker på det. Tvåan håller jag fortfarande som bäst, men sen står det mellan trean och femman att knipa andra placeringen. Ettan lever på gamla meriter och är inte lika bra i dag som man minns det, därför hamnar den nog sist på min interna lista iaf 😉

 13. NuYu den 23 december 2010 17:57

  Förväntade mig faktiskt något helt annat. Spännande att se vad du väljer högst upp. Har ingen aning nu ju (Nu Yu, haha).

  Jag diggar verkligen din blogg. Du får mig att öppna upp ögonen för spelserier jag annars inte skulle ge någon tid, kanske kommer jag till och med införskaffa något av spelen du tipsat om. Kanske detta, rent utav.

 14. Aftonstjaerna den 23 december 2010 22:48

  Tackar, dina ord värmer! 😉

  Jag tycker absolut du skall ta en närmare titt på Civilization 5 eller varför inte morgondagens vinnare? Ingen nyhet om man känner mig men jag är ganska säker på att ingen annan valt det 😉

 15. Karl den 21 december 2017 14:30

  Jag hade också förväntat mig något helt annat! Spännande att se vad du tycker. Jag skriver också om spel klicka här

  Ha det gott!