Årets nedladdningsbara

De som känner mig lite vet att jag inte gillar DLC. Speciellt när det kommer till DLC som innebär att jag skall betala för det. Jag anser att lite kartor och kostymer och liknande bör man få som en fanservice från företagen. Eller så kan de lika gärna låta bli. Men det är min egna åsikt som säkert inte många håller med om. Men åter till kategorin! Det här är ytterligare en sådan här kategori som egentligen inte hade några direkta utmanare. Det fanns bara ett spel som för mig kunde bli årets nedladdningsbara.

ARETS13

Årets nedladdningsbara spel är enligt mig Amnesia the dark descent som är skapat av den svenska studion Frictional Games som har sitt säte i Helsingborg. Spelet i sig är ganska likt deras tidigare spelserie Penumbra. Det handlar alltså om ett skräckspel. Och nu snackar vi riktigt skräckspel och inte den actionskräcken som vi bland annat kunde se i Dead Space. I spelet spelar man en ung man som heter Daniel som förstås inte minns något mer än hans namn. Men via böcker och andra ledtrådar som han hittar i slottet, där spelet utspelar sig, ju mer minns han vad som har hänt.

frictional-games-project-untitled-20080926030131004

Daniel är ensam i slottet. Och slottet är väldigt mörkt. Att vara ensam i ett mörkt slott där det ständigt låter som att det pågår något i väggarna är väldigt skrämmande. Och det är på det här sättet som Frictional Games skrämmer livet ur mig. Jag är ganska lättskrämd när det knarrar i mitt eget hem men spel brukar ha väldigt svårt för att skrämma mig.

amnesia-_the_dark_descent_patch-408159-1285639136

Varken Dead Space eller något Resident Evil-spel har lyckats. Jag tror att senast jag blev riktigt skrämd var när ett litet odjur hoppade upp ur en låda i Unreal 1. Det var 1998, nu är det 2010 och jag har blivit skrämd av ett spel igen. Inte bara en gång, utan igen och igen och igen. Det här spelet är fenomenalt bra på att skrämma livet ur dess spelare. Lova mig bara att om ni skall spela det så gör ni det i ett nedsläckt och med hörlurar på.

Det här inlägget är en del av den gemensamma satsningen ”Årets spel enligt svenska spelbloggar”, där varje dag, fram till julafton, deltagande spelbloggar var för sig utser en vinnare i en förutbestämd kategori. Idag har följande bloggar utsett vinnaren i kategorin ’Årets nedladdningsbara’: Aftonstjaerna, Ariez, BitGarden, Bloggonoid, EmmyZ, Familjenspel, Gaminggrannar, Kraid, Lunandrez, Megastorm, Munins skärvor, n00b schoolbus, Onlajn, Pixelviking, Savepunkt, Spel på allvar, Spel-Malmer, Spelgubben, Spelografi, Spelvärldspareringar, Victoria Saade och Xboxflickan & Nikke.

  Kategorier: Årets spel, Bloggserie, PC

  Kommentarer

11 kommentarer to “Årets nedladdningsbara”

 1. Oskar Källner den 13 december 2010 11:04

  Det låter jättekul! 🙂

  Var kan man tanka ner det från? Är det PC-baserat, d.v.s. steam el dyl? eller finns det till konsol?

 2. Aftonstjaerna den 13 december 2010 23:10

  Steam som Holmberg skrev och det är PC-exklusivt 😉

 3. Oskar Källner den 14 december 2010 21:48

  Det låter verkligen jättekul. Får se till att testa det. Man får så många bra tips under det här GOTY-projektet. Blir svårt att hinna spela allt. (Vilket otroligt I-lands problem egentligen. Helt sjukt. ) 🙂

 4. Holmberg den 13 december 2010 11:12

  Oskar: Steam eller Gamersgate har det bland annat. Klart värt pengarna (runt 150kr) och klart värdig vinnare i den här kategorin med 🙂

  Det är dock nästan så det bör spelas med vuxenblöja på. Tror det var Zero Punctuation som kallade det för "oöverträffat laxermedel" i sin recension, hehe

 5. Familjenspel den 13 december 2010 11:28

  Drog hem demot igår och det verkar sjukt läskigt måste jag säga! Jag som inte kunde sova när jag spelar Dead Space… brrr..

 6. Aftonstjaerna den 13 december 2010 23:10

  Härligt att höra! Ja att du drog hem demot alltså 😉 Frivilligt?!

 7. Jonas Andreasson den 13 december 2010 14:18

  Det här har jag inte hunnit testa i år. Älskar skräck spel, men tiden har inte funnits. Bakläxa!

 8. Lunandrez den 13 december 2010 15:37

  De är ifrån Helsingborg och jag känner inte till dem som kommer ifrån en liten ort strax utanför, dålig stil av mig får man säga. 😉 Hört talas om spelet så smått men inte mer än att jag hört namnet tror jag, låter hur som helst intressant, får titta närmre. 🙂

 9. NuYu den 13 december 2010 17:08

  Står högt upp på införskaffarlistan, men största problemet är bristen på kreditkort. Och jobb, förstås. Låter i alla fall guld!

 10. Elin (Ariez) den 13 december 2010 21:46

  Sjuttsingen, det här blev jag ju alldeles för sugen på att spela på. Jag som får psykiska men av läskiga spel.

 11. Aftonstjaerna den 13 december 2010 23:11

  Lätt ett av de läskigaste jag spelat någonsin, och då är jag ändå vuxen nu 😛