Årets grafik/design

Här har vi kategorin där min favoritplattform har chansen att glänsa rejält. Men det handlar inte bara om den tekniska biten där PCn givetvis alltid är vinnaren. Främst handlar det om designen av de grafiska elementen. För varför skulle jag annars tycka att World of Warcraft är ett snyggt spel? Det är inte direkt tekniskt snyggt utan det handlar bara om bra designval.

ARETS9

Årets grafik kommer jag ge till The Settlers 7 eftersom det levererar både funktionell grafik för dess banor samt att det är precis så där mysigt Settlersaktigt som jag med fantasi upplevde att Settlers 1 en gång var på Amigan. Men vad är egentligen bra grafik om inte spelet i sig levererar? Enligt mig är det absolut ingenting. Som tur så levererade Settlers 7 och jag skrev lite mer utförligt om själva spelet här då vi vidare i det här inlägget enbart skall inrikta oss på grafiken.

The-Settlers-7-Razor19112

Grafiken i Settlers 7 är levande och som i så många andra strategispel med avancerad grafik väldigt krävande. Här behövs en riktig monsterdator för att driva det på de högsta inställningarna. Men det ser vackert ut även om man spelar på lite lägre. Men jag skulle inte rekommendera det till någon som har en medelmåttig dator. Vänta hellre tills du skaffat en snabbare dator än att förstöra spelupplevelsen med en hackande bilduppdatering.

the-settlers-7-paths-to-a-kingdom-20100204003946248

Den som minns en av de stora försäljningsargumenten från Black and White kommer känna igen sig lite här. Man kan nämligen zooma in en rejäl bit utifrån ända in på skinnet på de små settlerserna som springer runt och arbetar så fort de kan. Visst, du kanske inte kan zooma in till att se en mask som äter ur ett äpple som var Black and Whites paradnummer, men ändock ganska rejält. Och det ser helt fantastiskt ut medan du gör det. Från bilden ovan och in till bilden nedanför. Allt är taget direkt ur spelet och handlar alltså om grafiken man spelar i.

settlers-7-screenshot-25

Visst är det svårt att spela när man är i inzoomat lägen men det är ändå lite av charmen i Settlersspelen att kunna luta sig tillbaka och bara titta på när sin by byggs upp. Ytterligare en sak som gör att atmosfären är på topp är de höga bergen som omfamnar ens by i de flesta kartor. Det ger en känsla av hur liten människan är mot de stora bergen. Det känns verkligen som att man bygger upp sin by till en mysig liten alpby någonstans i Österrike.

Det här inlägget är en del av den gemensamma satsningen ”Årets spel enligt svenska spelbloggar”, där varje dag, fram till julafton, deltagande spelbloggar var för sig utser en vinnare i en förutbestämd kategori. Idag har följande bloggar utsett vinnaren i kategorin ’Årets grafik/design’: Aftonstjaerna, Ariez, BitGarden, EmmyZ, Familjenspel, Kraid, Lunandrez, Megastorm, Onlajn, Pixelviking, Savepunkt, Spel på allvar, Spel-Malmer, Spelgubben, Spelografi, Victoria Saade och Xboxflickan & Nikke.

  Kategorier: Årets spel, Bloggserie, PC

  Kommentarer

9 kommentarer to “Årets grafik/design”

 1. Lunandrez den 9 december 2010 10:35

  Kul och annorlunda val, av bilderna att döma ser det i alla fall ut att ha en skön och mysig stil!

 2. Aftonstjaerna den 9 december 2010 17:10

  Mysig är nyckelordet i settlersserien 😉

 3. Holmberg den 9 december 2010 10:53

  Har inte funderat så noga på vilket som är årets design men får ge Settlers 7 bra betyg iaf med tanke på att jag hela tiden sen det kom ut varit sugen på att spela det fastän jag inte direkt hört något om det eller fattat riktigt vad det är för typ av spel. (aldrig spelat något settlers)

  Är ju riktigt snyggt iaf och ser sådär skönt o soft ut men sen vet man ju inte om gameplayen är det men får kanske dra ner demot o testa det.

 4. Aftonstjaerna den 9 december 2010 17:13

  Gillar du Anno 1404 så kommer du gillar Settlers! Jag tycker Settlers är bättre än Anno eftersom det inte är 1000 olika byggnader som skall byggas för att få ett fungerande samhälle. Så har du inte testat det måste du dra ner demot iaf! Hela spelet bör sedan kunna köpas för knappa hundralappen nu 😉

 5. Oskar Källner den 9 december 2010 11:30

  Kul och lite otippat bidrag. Jag har själv inte spelat Settlers 7. (Det var nog tvåan jag körde senast i den serien. 😉 ) Men det ser verkligen mysigt ut.

 6. Aftonstjaerna den 9 december 2010 17:16

  De tre första spelen är ju helt klart de bästa i serien! Sedan gick det lite utför med fyran för att falla pladask rejält med femman och sexan. Därför är det så roligt att känslan i det här är samma som de första spelen även om spelsystemet är helt nytt 😉

 7. Ercarret den 9 december 2010 13:57

  Jag har alltid gillat Settlers design, även om jag inte spelat något av spelen. Men de verkar så mysiga. Så jag kan verkligen förstå valet, även om jag personligen inte skulle ha valt det.

 8. pixelviking den 9 december 2010 14:17

  Åh! Kul med någon som inte väljer samma som alla oss andra. Du har ju helt rätt ang Settlers 7. Jättecharmig grafik! Stor mysfaktor på den. 🙂

 9. Aftonstjaerna den 9 december 2010 17:20

  Jasså har ingen annan valt Settlers 7? 😛 Jag har varit och är fortfarande i skolan till sent i dag så har inte hunnit läsa någon annans inlägg ännu. Ska bli spännande att se vad det kan vara för spel som "alla" andra har valt 😉