Årets rollfigur

Det här är egentligen en ganska svår kategori för mig att bedöma eftersom jag i princip sätter berättandet i spel längst ner på listan av viktiga aspekter för ett bra spel. Men jag har verkligen grävt mig ner och försökt komma ihåg den person som jag tyckte var minst ointressant i en hel kavalkad av ointressanta personer i totalt ointressanta berättelser. Men tillslut hittade jag en stark kvinna som jag valde till årets rollfigur.

ARETS6

Hon bär namnet Lightning och återfinns i PS3-spelet Final Fantasy 13. Jag har valt henne eftersom hon är en förebild för alla kvinnliga spelkaraktärer eftersom hon framställs just som en stark fristående kvinna. Inte en kvinna som är där för att behaga männen. Inte en kvinna som är totalt hjälplös och måste räddas av en stark man. Hon är tuff, smart, stark, snygg, självständig och hon vet vad hon vill ha.

finalfantasy13_lighting_01

Så Lightning är mitt självklara val för årets rollfigur. Jag tror inte att jag kommer vara ensam i det valet då det inte känns som att någon annan har kommit i närheten av henne. Men det är ju det som är så roligt med spelbloggar. Alla har olika åsikter och alla är lika rätt som någon annans åsikt. Så fortsätt att läs om årets rollfigur i de andra bloggarna som är med i det här projektet mot Årets spel 2010.

Det här inlägget är en del av den gemensamma satsningen ”Årets spel enligt svenska spelbloggar”, där varje dag, fram till julafton, deltagande spelbloggar var för sig utser en vinnare i en förutbestämd kategori. Idag har följande bloggar utsett vinnaren i kategorin ’Årets rollfigur’: Aftonstjaerna, Ariez, BitGarden, Bloggonoid, EmmyZ, Familjenspel, Gamingmama, Kraid, Lunandrez, Megastorm, Munins skärvor, Onlajn, Pixelviking, Spel på allvar, Spel-Malmer, Spelgubben, Spelografi, Spelvärldspareringar, Victoria Saade och Xboxflickan & Nikke.

  Kategorier: Årets spel, Bloggserie, Playstation

  Kommentarer

13 kommentarer to “Årets rollfigur”

 1. Oskar Källner den 6 december 2010 10:08

  Jag har bara spelat lite FFXIII. Det står i hyllan, men jag har liksom inte haft tiden att lägga ner på det, så det har fått bli stående.

  Men det lilla jag sett av Lightning är ganska slående. Och det är verkligen skönt med lite starka kvinnliga karaktärer. (Min favorit är dock fortfarande Jade i Beyond Good and Evil.)

  Men det är ett riktigt bra val! Tummen upp! 🙂

 2. Aftonstjaerna den 6 december 2010 15:38

  Ja fast Beyond good and evil kom ju inte ut i år 😛 Men faktum är att jag aldrig spelat det men tänkte ge mig i kast med det om den här nyutgivningen kommer till PC, har inte orkat kolla upp om så är fallet dock 😉

 3. Elin (Ariez) den 6 december 2010 10:09

  Lightning är awesome! Bra val 🙂

 4. Aftonstjaerna den 6 december 2010 15:39

  I know! 😉 Tack!

 5. Ercarret den 6 december 2010 13:20

  Bra val, jag gillar henne också. Inte mest under året, kanske, men hon platsar förmodligen på min topp 5 i alla fall. Men det sköna med henne är att även hennes svårigheter hanteras på ett bra sätt. Även när hon råkar ut för saker och börjar misströsta, så sker det fortfarande på hennes karaktärs villkor. Utan att ha spelat det (eller något annat spel i serien) så verkar det ju som att det motsatta var fallet i senaste Metroid-spelet, där karaktärens velande inte gick ihop med karaktären som sådan. I Lightnings fall så gör de korta infallen av tvivel det, kan jag tycka, och det känns mer som en logisk följd av hennes erfarenheter än som någonting påklistrat. Hon blir en komplex individ, och inte ett skelett som olika känslor bara hängts på.

 6. Aftonstjaerna den 6 december 2010 15:39

  Du beskrev det bättre än jag någonsin kunde göra 😉 Och jag håller med till fullo!

 7. Jonas Andreasson den 6 december 2010 13:35

  Gillar henne utan namnet. Vem kom på det? Sämsta namnet jag sett. Men annars verkar det vara en djup person. Ett bra val, kanske inte mitt förstaval men ganska långt upp på listan.

  Fanns det inga rollfigurer på PCn som lockade?

 8. Ercarret den 6 december 2010 13:54

  Hon har ju ett "riktigt" namn också, och det finns en story bakom varför hon kallar sig själv just Lightning. Så jag har inga problem med det.

 9. Jonas Andreasson den 7 december 2010 01:50

  Okej, men jag tycker fortfarande att de flesta namnen i spelet känns lite krystande. Men det är bara min personliga åsikt 🙂 Karaktären känns som ett bra val annars!

 10. Aftonstjaerna den 6 december 2010 15:42

  Faktum är att det gjorde det faktiskt inte. Inte som var intressanta att ta fram här. Jag spelar många bra spel, men skiter oftast i karaktärerna i spelen. Därför har jag inte med tex Shepard(spelade pcversionen) eftersom spelet i sig var dåligt. Starcraft 2 var det ingen intressant i och Civ 5 är jag förvisso lite kär i Montezuma men… nä 😉

 11. Lunandrez den 6 december 2010 15:58

  Hmm, bra val, faktiskt. Tänkte först "Huh?" när jag såg bilden men sedan läste jag din poäng och konstaterade att ja, det här var ju inte fel person att ta hem det här på någon blogg, trots allt. Hon framställs ju faktiskt väldigt annorlunda jämfört med många andra kvinnliga spelkaraktär, bra att det är så.

 12. Mattias Andersson (O den 6 december 2010 19:16

  Ett fint val i dagens kategori tycker jag! En riktigt bra karaktär och rollfigur som dessutom påminner mig om att spela klart spelet! Det ska bli ett av mina jul-måsten. Tack för ett bra inlägg och för påminnelsen! 🙂

 13. Micke den 8 december 2010 17:37

  Lightning förtjänar verkligen en plats i på en prispall, en stark, inte översexualiserad kvinnlig huvudperson i ett japanskt rollspel? Vad är oddsen för det? Överlag tycker jag FFXIII har en kul och intressant rollfigursuppsättning, tycker det verkar lovande för kommande FF-spel.