Årets utvecklare/spelpersonlighet

Här finns det en rad olika som jag har haft i åtanke innan jag kom fram till vem jag ville framhäva i den här kategorin. Blizzard var givetvis även dom med i beräkningarna här och kan nog ses som en god tvåa i alla fall. Men det är faktiskt en ensam person som jag har valt ut till årets spelpersonlighet och även utvecklare för delen. Det handlar om ett spel som förvisso släpptes i en tidig version redan förra året men som verkligen har blommat ut i år.

ARETS5

Jag snackar givetvis om Markus Persson och hans Minecraft! Spelet som i dag har nått statusen alpha och kostar ungefär en hundralapp är inte ett färdigt spel än. Det kommer snart nå betastatus och kommer då höjas till 150 kronor vilket inte heller det är något högt pris för vad du får. Men vad är det du får då kanske Ni som ännu inte testat det frågar? Jo, Ni får en blandning mellan legobyggande och förstapersonsvyn från det första Dungeon Keeper. Det här är en stor sandlåda där du kan bygga i princip vad du vill. Det är bara din fantasi som sätter stopp. Spelet består av ett antal olika stora block som man kan hugga sönder och spara i sin ryggsäck. När du har huggit ner mängder av block kan du börja bygga med dem. Och det är här det roliga börjar. Man kan bygga på höjden, man kan gräva ner sig och skapa ett otroligt stort grottsystem med massor av lönngångar.

FNxYI

Som vanligt när det kommer till PC-spel så kan man givetvis modda spelet så att det passar en själv. I bilden ovan har jag lagt till ett texturpaket som för tankarna till Zelda – A Link to the past. Det gör spelet betydligt snyggare även om originalgrafiken har en stor charm redan som den är. Men samtidigt tycker jag att finns möjligheterna att modda så skall man givetvis utnyttja dem innan vi alla faller för konsolernas DLC hysteri där alla små ändringar kan kosta 45 kronor.

newsample_8

Markus Persson som nu vann den här utmärkelsen har nu tack vare god försäljning av spelet kunnat anställa ett antal personer som kommer hjälpa honom att bygga klart Minecraft. Man blir så glad att en ensam person kan lyckas så bra med ett spel. Jag kommer fortsätta att stödja innovativa människor och deras skapelser när de ger så mycket tillbaka till oss spelare. Minecraft är ren och skär spelglädje och har du inte spelat det ännu så tycker jag att du skall ta dig till www.minecraft.net och köpa det med en gång. Det finns även en gratisversion som kallas classic som man kan spela i webbläsaren. Det här är dock en gammal version och gör inte dagens alphakod rättvisa men man kan ändå få en liten hint om vad man har att vänta sig.

Det här inlägget är en del av den gemensamma satsningen ”Årets spel enligt svenska spelbloggar”, där varje dag, fram till julafton, deltagande spelbloggar var för sig utser en vinnare i en förutbestämd kategori. Idag har följande bloggar utsett vinnaren i kategorin ’Årets utvecklare’: Aftonstjaerna, Ariez, BitGarden, Bloggonoid, EmmyZ, Familjenspel, Gamingmama, Kraid, Lunandrez, Megastorm, Munins skärvor, Pixelviking, Savepunkt, Spel på allvar, Spel-Malmer, Spelgubben, Spelografi, Spelvärldspareringar och Xboxflickan & Nikke.

  Kategorier: Årets spel, Bloggserie, PC

  Kommentarer

20 kommentarer to “Årets utvecklare/spelpersonlighet”

 1. Christian den 5 december 2010 10:37

  Bra val, det är en brist i spelvärlden på folk som vågar tänka kreativt. Inte för att alla måste uppfinna hjulet igen. Men det är tyvärr nästan ingen som vågar göra något nytt överhuvudtaget.

 2. Aftonstjaerna den 5 december 2010 12:42

  Precis! I en tidsålder där det kommer väldigt mycket uppföljare är det en frisk fläkt att få se sådana här nytänkande utvecklare! Spelet i sig är rena rama spelglädjen! Hoppas att det sätter igång en rejäl våg av nytänkande inom branschen nu!

 3. Henke (spelgubben) den 5 december 2010 11:29

  Jag känner mig lite utanför i spelvärlden och som om jag har bott under en sten. Jag vet knappt vad minecraft är för något :S Ska man skämmas då?

 4. Aftonstjaerna den 5 december 2010 12:43

  Beror på, med ett nick som spelgubben så kanske ja 😛 Men det är ju aldrig för sent att ta upp! http://www.minecraft.net får du i läxa 😉

 5. Holmberg den 5 december 2010 11:33

  Välförtjänt vinnare tycker jag. Med Minecraft har han på något sätt lyckats digitalisera LEGO-fenomenet och det här tror jag är en "ny" spelgenre som vi kommer få se kopieras framöver.

  Att dessutom lyckas skapa det och slå sähär ensam är extra coolt.

  Sen måste jag säga att spelet i sig är ju fascinerande. När jag läste om det och kollade på youtube-videor måste jag säga att det verkade rätt trist men när man spelar det själv sen och "bara ska fixa lite till" på sin byggnation inser man storheten.

 6. Aftonstjaerna den 5 december 2010 12:47

  Jag håller absolut med dig. Jag var lite tveksam i början också när man tittade på screenshots och videos. Jag vill inte erkänna det men grafik har blivit mer och mer ett försäljningsargument för mig. Det gör ont i mitt retrohjärta att erkänna det, men men…

  Jag ångrar inte för en sekund att jag tog mitt förnuft till fånga och betalade den här futtiga 100-lappen som i princip nästan går direkt till Markus plånbok. Det känns befriande att kunna betala direkt till honom så man vet att pengarna går till den som skall ha dem!

 7. Aglet den 5 december 2010 12:37

  Dagens bästa "bästa utvecklare".

  Spelgubben ska skämmas. Notch ska vara stolt (och rik). NetDevil kan dra något gammalt över sig.

  Och det här spelet ska spelas på en server i glada vänners lag. Fisatan vad bra det blir då.

 8. Aftonstjaerna den 5 december 2010 12:48

  Tackar 😉

  Och som sagt, på en server bland vänner är det här som bäst! Det känns ibland lite som gamla rollspel som man gjorde själva. Inte de förutbestämda ur böcker. En värld som man själv bestämmer vad och hur man skall spela. Underbart!

 9. Elin (Ariez) den 5 december 2010 13:55

  Kul att se en svensk uppmärksammas! Har haft lite planer på att titta närmare på Minecraft men det har inte blivit av ännu. Får se detta som en knuff i baken och att det är dags nu.

 10. Aftonstjaerna den 5 december 2010 14:55

  Jag hoppas att knuffen är tillräcklig så att du kan mysa med det här fantastiska spelet i mellandagarna 😉 Ett perfekt mellandagsspel! 😉

 11. Mattias Andersson (O den 5 december 2010 15:43

  Nu var ju inte Onlajn.se med och skrev om dagens ämne. Men så här i efterhand så känns ju Markus Persson som en självklar kandidat till årets utvecklare. Inte för att jag själv testat Minecraft men framgången talar ju för sig själv.

 12. Aftonstjaerna den 6 december 2010 00:53

  Jo för mig kändes det nästan lite tråkigt självklart om man nu får säga så 😛 Lite för förutsebart menar jag nog 😉

 13. Lunandrez den 5 december 2010 17:59

  Markus Persson är givetvis en av de stora kandidaterna till den här titeln i år, inget snack om saken. Jag har aldrig spelat Minecraft själv men har sett många vänner hålla på med och/eller prata om det. Enmannaprojekt som blir så här populära är det alltid svårt att inte bli oerhört imponerad av, och vem vet, någongång kanske jag också fastnar i Minecraft-träsket, om jag skulle börja att spela det. Det har lekfullheten som gör att man lätt kan sitta där i all oändlighet, trots allt, det är bara att kolla på vad personer har åstadkommit.

 14. Aftonstjaerna den 6 december 2010 00:54

  Som på den goda David Braben-tiden när spel skapades av ensamma eldsjälar 😉 Man smälter nästan av tanken bara!

 15. Familjenspel den 5 december 2010 19:04

  Ja känns som ett bra val såhär i efterhand, jag har inte spelat det själv så det var inget som "poppade" upp i mitt huvud. Hans framgång är riktigt häftig!

 16. Aftonstjaerna den 6 december 2010 00:55

  Det lär lätt flyta på din bärbara arbetsdator iaf! Så bara att testa på 😛

 17. Jonas Andreasson den 5 december 2010 19:20

  Givetvis årets utvecklare/spelpersonlighet, ett självklart val. Kom från ingenstans och gjorde något så nyskapande som Minecraft. Helt själv. Inte dåligt!

 18. Aftonstjaerna den 6 december 2010 00:57

  Jag är lika imponerad som alla andra här!

 19. Oskar Källner den 5 december 2010 23:57

  Verkligen en värdig kandidat! Har inte testat minecraft ännu själv, men det står på min "Måste se till att testa det där" lista. 🙂

 20. Aftonstjaerna den 6 december 2010 00:56

  Nästan så att vi skulle fixa en twitterserver för minecraft 😉 Om nu någon har den möjligheten vill säga 😉