Cdon har svarat!

Jag har fått svar från Cdon på mitt inlägg angående varför de delar upp spelen i flick och pojkspel. Jag bifogar härmed svaret i sin helhet så att Ni alla vet varför Cdon delar in spelen i dessa kategorier.

cdon_greenplate_v2_cmyk_print

Vi håller med dig om att det finns många bra argument för att kategorisera julklappstips på annat sätt, t ex på intresseområden. Vår bedömning blev ändå att de flesta trots allt letar julklappar till en viss person (som tillhör ett visst kön och har en viss ålder) istället för att man letar efter julklappar som passar ett specifikt intresse. Men vi kommer att ta upp detta till diskussion igen nästa år.

Med ovan som grund så inser vi givetvis att ett julklappstips som är så brett (’till henne’ osv) inte kommer att passa alla tjejer/kvinnor, men det hade ju varit ett konstigt tips om vi visade en produkt som vi vet träffar målgruppen dåligt. För att ta ett exempel så vet vi via vår försäljningsstatistik att vissa spel säljer mer till tjejer än till killar och vice versa oavsett hur vi visar spelet på siten (ett neutralt exempel är via en textlänk på vår startsida). Därmed är det spelet ett bättre julklappstips till en tjej (generellt, gäller givetvis inte alla tjejer) än till en kille. Detta kan t ex jämföras med att det är mer reklam riktad till män/produkter som tilltalar i första hand män i tidningarnas sportsidor osv. Trots att det givetvis finns massor med tjejer/kvinnor som läser sportsidorna.

Med vänliga hälsningar

Andreas Stighäll
Marknadschef

Det här är enligt mig inget annat än ett bevis på att man handlar som man tror något ser ut. Och dessa förutfattade meningarna får man dels från sin uppväxt och vad jag förstår så är svårt att komma ifrån dem. Det är därför ännu viktigare att man tänker noga på hur man uppfostrar sina barn och hur man bemöter andras barn i vårt samhälle.

Jag väljer att köpa mina julklappar från någon annan butik tills dess att Cdon har kommit på bättre tankar. Jag hoppas att fler följer i mina fotsteg och att de nästa år har kommit underfund med att vi då lever år 2011 och att det är dags att vakna. Tills dess…

  Kategorier: Åsikt

  Kommentarer

23 kommentarer to “Cdon har svarat!”

 1. Ina den 25 november 2010 09:53

  Vilket skitsvar!
  Så för att samhället är snett och fel så ska de också vara det? Blir riktigt besviken faktiskt.

  Föregå med gott exempel vore väl nåt, kan man tycka. Att kategorisera efter intressen vore SÅ mycket bättre. Då skulle inte spel som Gears of War komma upp om man valde att man söker spel till en person som gillar bilar. Spel som Rock Band 3 och Singstar skulle dela på platsen under musikspel, utan annan stämpel än just musikspel.

  *sliter mitt hår*

 2. Aftonstjaerna den 25 november 2010 10:06

  Håller med dig Ina! Att föregå med ett gott exempel verkar ibland som att det är en bristvara i samhället… 🙁

 3. Hanna den 25 november 2010 11:52

  Men det är väl DU som surfar på hemsidan och ser kategorierna? Inte dina stackars formbara barn.
  Stick iväg och gnäll på netonnet när du ändå är igång. de rekommenderar en rostfri blender till "flickvännen".
  HERRE GUD!!!!!!!!!!

 4. Aftonstjaerna den 25 november 2010 14:02

  🙂

  Du har alldeles rätt Hanna, det är jag som surfar på cdons webbplats och ser kategorierna. Eftersom jag har tagit del av en hel del genusforskning och är en tänkande människa (viktigast här) så kommer inte jag att köpa några produkter som cdon säljer.

  Min erfarenhet av butiksjobb (ca 7-8 år) har gett mig en liten insyn hur många föräldrar tänker. Jag tog ett exempel i ett tidigare inlägg men tar det lite kort igen. En dotter hittade ett par skor hon ville ha och mamman frågade efter en låda att ta dem i. Jag hämtade en svart Bakuganlåda som dottern blev jätteglad i. Mamman sa till mig ”-Har du ingen rosa låda?” Vände sig sedan till dottern och frågade, är inte rosa mycket finare? Jag hämtade en Hello Kittylåda som var rosa. Dottern ville inte ha den, men mamman i princip tvingade på dottern den rosa lådan.

  Vad vill jag ha sagt med det då? Jo, att alla i samhället är inte som dig och mig utan köper det som samhället prackar på dem.

  Ha en fortsatt trevlig dag 😉

 5. Robert den 25 november 2010 21:03

  Ser fortfarande inte något fel med detta. Låt modern uppfostra sitt barn som hon vill…

 6. Aftonstjaerna den 25 november 2010 22:09

  Ser du verkligen inget fel i att ett barn som har hittat något som hon tycker om inte får denna sak eftersom hon tillhör "fel" kön för just den här saken? Hon har alltså själv valt en kartong med Bakugan eftersom hon tyckte om den. Mamman anser att det är ett pojkmotiv på den och tvingar flickan att ta med sig sina skor i en hello kittylåda.

  Stämmer det eller har jag missuppfattat dig?

 7. Robert den 26 november 2010 18:19

  Haha. Du skriver det på ett fint vinklat sätt… men JA. På ett ungefär är det så jag menar. Jag tycker visserligen att det kan vara extremt att tvinga barn att klä sig efter sitt kön, men det är ändå kvinnans val. Barnet är inte myndig och har inte kontroll över ekonomin. Detta är knappast något som den lilla flickan kommer lida men över. Föräldern förväntas veta bäst för sitt barn…
  Personligen så skulle jag låta mina barn välja fritt inom den prisklass som passar oss. Sedan måste man alltid som förälder styra.

 8. Holmberg den 25 november 2010 12:25

  "Vår bedömning blev ändå att de flesta trots allt letar julklappar till en viss person (som tillhör ett visst kön och har en viss ålder) istället för att man letar efter julklappar som passar ett specifikt intresse."

  Gör man? När jag köper julklappar till folk i min närhet så brukar jag försöka köpa sådant jag tror att den är intresserad av? Men det är klart, om folk köper pga kön o inte intresse så förklarar det ju byteshysterin veckan efter jul.

  Och ja..dålig motivering det där med försäljningsstatistiken. Min fru har köpt grejer till mig och sin son via CDON.. så statistiken visar ju bara vem som betalar inte vem som är konsument heller. Speciellt i julklappstider fattar dom väl att vem som köper saker inte visar vem som använder dom.

  Däremot skulle man ju kunna säga att det är väldigt sannolikt att någon som gillar sportspel vill ha fifa11 i julklapp, men nu måste istället jag oroa mig för att få skiten för att jag är kille hehe.

  Tänket kan dock appliseras på fler ställen:

  "Eftersom statistiken visar att kvinnor ofta väljer jobb med lägre lön och oregelbunden arbetstid så är vår bedömning ändå att många kvinnor (inte alla såklart) vill ha lägre lön och deltidsjobb och därmed finns ingen anledning att ändra något. "

 9. Ina den 25 november 2010 13:12

  Mycket vettigt skrivet! 🙂

 10. L7-erik den 25 november 2010 13:45

  Men suck, vad tröttsamt med sådant ogenomtänkt bakåtsträvande.

  Bra att du påpekade det!

  Jag hittar dock inte var på Cdon de har delat upp spelen – kan någon länka (jag lovar att inte handla)?

 11. Aftonstjaerna den 25 november 2010 14:00

  http://cdon.se/jul_2010/till_honom/spel/

  Jag skulle givetvis länkat i inlägget men jag gjorde det i förra inlägget i ämnet så glömde bort det, mitt slarv 😉

 12. Essie den 27 februari 2014 05:46

  I never thought I would find such an everyday topic so entgrallinh!

 13. Jonas Andreasson den 25 november 2010 13:52

  Herregud, de verkar ha fått något om bakfoten. Jag håller mig bort från CDON i fortsättningen. Tills de kommer på bättre tankar, precis som du säger! Det handlar väl om pengar som vanligt!

 14. Louise den 25 november 2010 20:38

  Men herregud, om Singstar är det enda de säljer till tjejer så har de problem. xD

 15. niklas (megastorm) den 25 november 2010 20:57

  Vilket skämt! Men det är klart, CDON har väl inget ansvar för att driva på jämställdhetsfrågor utan att sälja så mycket som möjligt!
  Men det är likväl trist… massa andra butiker listar inte någonting alls och jag tror dem säljer ganska bra under jul i alla fall 😉

 16. GD den 25 november 2010 21:38

  Jag måste ju då ifrågasätta, efter att ha läst delar av din blogg, hur du kan tipsa om spel som t ex Assassins Creed 2?

  Det spelet har ju en ganska vrickad syn på jämställdheten?

  Den starka modiga mannen och alla de svaga kvinnorna.

  Alla kvinnor på 1600 talet hade enorma bröst, klädde sig givetvis i små väldigt avslöjande korsetter och ville ligga runt för pengar.

  Ser även att du verkar gilla Duke Nukem 3D, vad lärde de barnen? lärde det barn att kvinnor gärna strippar och visar brösten bara de får pengar? Eller att som man ska man vara sjukligt steoridpumpad och macho och hela tiden?

  När jag läser dina inlägg, så får jag intrycket av att du gillar jämställdhet, men på dina villkor?

  Nog för att det är viktigt med Jämställdhets debatten men du får åtminstone vara konsekvent i vad du skriver och tycker?

  Du och ena sidan hyllar spel som sätter männen i en makt position och kvinnorna i en svag "hej kom och hjälp mig jag är kvinna och klarar inte det här själv" position, men förkastar CDON för att de erbjuder julklappar som tydligen är baserade på marknads undersökningar?

  Det är inte CDON det är fel på, det är hela spelindustin som inte tar jämställdhets debatten på allvar, som fortsätter ställa kvinnan i dålig dager, jag ber dig t ex att nämna tre kvinnliga huvudkaraktärer som inte spelar huvudrollen för att de har stora bröst och anspelar på ett sexappeal.

  Rätt mig om jag har fel, men det intrycket jag får är att det här med genus är inte så viktigt när det handlar om saker du gillar?

 17. Aftonstjaerna den 25 november 2010 22:48

  Jag är på inte något sätt den perfekta människan som gör rätt val när det kommer till genus i alla fall. Jag är som alla andra formade av samhället och dess värderingar när det kommer till genus och annat. Men jag har i vuxna år börjat ifrågasätta varför man gör vissa val utan att egentligen reflektera över vad det kan få för konsekvenser. Varför köper man per automatik vissa leksaker till barn bara för att det är en flicka eller pojke?

  Varför jag tipsar om AC2 och avråder till köp av Mafia 2 handlar enbart om synsättet (som jag är medveten om, kan dock ha missat något) tillverkarna har när de marknadsför spelen, inte vad spelen i sig innehåller, för i dessa två fallen har jag inget som helst problem med det även om samlarbilderna kändes något onödiga i Mafia 2.

  Angående Duke Nukem 3D handlar det enbart om nostalgiska värden för mig. Duke Nukem Forever känns däremot rejält smaklöst av det vi hittills har sett. För visst har det hänt massor på dessa 13-14 år när det kommer till genusmedvetenhet?

  Sedan tycker jag det är skillnad på en spelskildring som visar 1400-talet och hur mycket(läs:lite) kvinnor var värda då (att alla har extremt stora bröst är förstås onödigt) mot ett Svenskt företag 2010 (Sverige är ett av världens mest jämställda länder) som rekommenderar spel till olika kön som om det vore sagt att det ett visst kön gillar vissa spel mer än andra bara på grund av dess kön. Man reflekterar inte ens varför ett visst spel säljer mer till ett visst kön? Kanske beror det på att väldigt många använder sig av samma mall där de rekommenderar vissa spel till ett visst kön. Moment 22. Utan att någon bryter mönstret så kommer vi aldrig ur det, som att spelsmak skulle vara något genetiskt och inte något socialt betingat.

  Cdon är en del av spelindustrin och den aktör som ligger närmast konsumenten. De har lika stort ansvar som alla andra människor har.

  Tyvärr är det väldigt svårt att komma på tre kvinnliga huvudkaraktärer som inte spelar på sexappeal och med stora bröst. De jag kommer på så här på rak arm är Faith i Mirrors Edge och Lightning i Final Fantasy 13. Det är sjukt att jag måste ens fundera för att komma på dessa två.

  Som avslutning, genus är en otroligt viktig fråga för mig, men jag har vissa värderingar med mig sedan barnsben som sitter i ryggraden. Dessa är något jag måste aktivt tänka på hela tiden så att jag inte rent instinktivt handlar felaktigt rent genusmässigt. Men det är svårt. Väldigt svårt. Jag försöker dra mitt strå till stacken för ett jämställt samhälle och en jämställd spelbransch och jag tror att mitt brev till Cdon hjälpte något mer än mitt tips om Assassins Creed 2 stjälpte.

 18. GD den 26 november 2010 00:49

  Så är det ju tyvärr ofta, och det är svårt för oss som konsumenter att egentligen göra något, jag måste dock säga att jag tycker att Cdon tog sitt ansvar och gav dig ett bra svar, bara att de kommer ta upp det för diskution är väl en seger i sig?

  Det finns flera sidor, inte bara inom spelbranschen som delar upp klapparna på detta sättet, visst är det vidrigt och svårt att ändra på, men en liten sten och så vidare.

  Jag vet precis som du hur svårt det är att bli av med ryggradserfarenheterna, de sitter liksom där varesig man vill det eller ej, man kan bara jobba på att arbeta bort det så gott det går, i bland går det bra, i bland mindre bra, som gamer hamnar det tyvärr ganska ofta i den senare kategorin.

  Jag tror dock inte att det är rätt "källa" som du attackera, det är nog snarare spelutvecklarna som behöver väckas, och spelarna, det är en ännu svårare fråga, men kanske är det det målet som vi måste kämpa mot?

  Jag var bara lite kritisk då jag ville veta vart du stod i frågan, tvärtom så är jag med dig på många punkter, de flesta faktiskt, jämställdheten är en viktig fråga, inom alla sektorer.

  För att nämna en tredje (och jag vet det är svårt) så är Jade från Beyond Good & Evil en väldigt fin karaktär i det sammanhanget, samma sak med Samus i de tidigare Metroid spelen.

  Men tänk på spel som Zelda eller Mario, där det ständigt är den klassiska "man räddar kvinna" situationen, det är två av våra mest älskade spelserier och till och med där kan man se tecken på den patriarkala ordningen som råder.

  Sen måste man ju alltid ta i akt att företagen ofta göra marknadsundersökningar på hur och till vem spelen säljer, och sedan riktar sin marknadsföring till den målgrupp som det passar, det vore väl konstigt om de rekommenderade Starcraft 2 till tjejer om de bara haft 10% kvinnor som köpt spelet?

  Jag säger inte att det är rätt, jag säger bara att jag kan se det ur deras ögon.

  Kanske är det bättre att i stället för att kritisera dem för hur de delat upp det, komma med konstruktiv kritik på hur de skulle göra istället, för julklapps tips vill väl de flesta ha 😉

  Kort fattat, så tycker jag du har en poäng och många bra åsikter, jag ville bara ifrågasätta lite för det är sån jag är 🙂

 19. Aftonstjaerna den 26 november 2010 06:52

  Ja visst är det ett steg i rätt riktning iaf!

  Och varför det blev Cdon var bara för att jag råkade komma in på den sidan och såg detta, kunde tyvärr säkert varit ett par andra också…

  Och man måste ju ifrågasätta för att samhället ska kunna gå vidare, så fortsätt med det! 😉

 20. Holmberg den 26 november 2010 10:46

  Misstänker att konceptet kommer vara vanligt den närmsta månaden.

  http://www.spelbutiken.se/catalog/minisite/julkla

 21. Name den 29 november 2010 00:05

  att du bara orkar skriva ett så löjligt brev till ett företag

 22. Aftonstjaerna den 29 november 2010 00:29

  Jag skulle nu kunna skriva något om hur du bara orkar skriva ett svar på ett inlägg som handlar om ett sådant löjligt brev, men jag låter bli och säger som så många andra här i samhället gör "orka" och så fortsätter jag att klia mig i naveln 😛

 23. Nerdphilia den 29 november 2010 01:59

  åhhhh jag kokar, fy cdon!
  Bra att du skrev till dom men dom borde veta bättre, de här är ju heeeelt galet!