Jag saknar Little big adventure

Det här var ett av de absolut första spelen jag spelade på PC efter att jag sålde min Amiga. Ja kan Ni tänka Er, jag ångrar än att jag sålde den, men det spelar ingen roll nu när jag köpt en ny. Little Big Adventure var ett spel som spelades från ett 3D-isometriskt perspektiv. Jag minns det som väldigt stort och vackert spel. Jag skulle klassa det som ett äventyrsspel där man blandade lite pusseltänkande med upptäckarlust.

LBA1

Man kunde gå in i olika sätt att vara. Lite som Crysis har det när man växlar mellan stark och snabb. Här kunde man också växla för att klara av att springa snabbare och något läge användes när man behövde slåss. Det kom även en uppföljare som hette just Little big adventure 2 och som var minst lika bra som ettan, enligt mig, men med lite uppdaterad 3D-grafik. Det första var inte riktig 3D.

lba2beta01

Jag har inte lyckats hitta mina gamla skivor, eller om jag kanske till och med hade ettan på disketter. Så jag vet inte om det går att spela det här i dag. Jag vet att det har funnits projekt som har försökt att återskapa det till Windows, men att den sidan sedan länge är nedlagd. Men utan orginalskivorna spelar det ingen roll. Men jag skulle mer än gärna se en modern tappning av det här som Little big adventure 3. Snälla make it happen!

  Kategorier: PC, Retro

  Kommentarer

5 kommentarer to “Jag saknar Little big adventure”

 1. Peter den 17 november 2010 11:17

  Jag älskar LBA 2 (har inte spelat ettan)
  Jag har skivan kvar hemma men har man ett nyare operativsystem går det inte att spela. Om man inte hackar, fixar och donar och sånt, då skall det tydligen funka att spela. Men det vet jag inte hur man gör.

  Enklaste är väl kanske att försöka få tag i en gammal dator och köra det därifrån.
  Jag älskade det här spelet.
  Mellansekvenserna var helt underbara.
  Och stämningen och storyn och karaktärerna och ja, allting var helt kanon.
  Jag skulle mer än gärna se en remake eller uppföljare.

  Men antagligen får vi inte se nåt sånt.
  Men hoppas kan man ju alltid.

 2. Aftonstjaerna den 17 november 2010 13:35

  Ja man kan nog köra det genom dosbox också, men det har jag ju heller inte kunnat testat. Skall leta lite extra här och se om jag hittar det, i så fall återkommer jag, men förvänta inga underverk 😛

  Hoppet är det sista som överger en längtande retrogamer 😛

 3. Oskar Källner den 18 november 2010 08:49

  Dosbox fungerar jättebra. Jag har inte kört just LBA i det, men väl Wing Commander 3, och massor av gamla klassiska Sierra och Lucas Arts spel.

  Dosbox är verkligen hur bra som helst.

 4. Teddy den 18 november 2010 17:39

  Oj, det här spelet måste jag ta och lira igen. Minns att jag avgudade demot till playstation tror jag. Mindes dock inte att det var faktiskt 3D-grafik i det. Tack påminnelsen!

 5. Aftonstjaerna den 19 november 2010 13:52

  Det var så lite så 😉 Om du testar det får du gärna återkoppla hur det spelas idag i fall jag fortfarande inte hittar min kopia i källaren någonstans 😉