Läckström

Kommentarer 6

 1. Angelica

  Jag menar inte på att Steam är dåligt, men att utvecklare och förlag väljer att använda Steamworks som så hårt knyter fast spelarna till Steam gör att man väljer bort många alternativa försäljningskanaler.

  Tänk ett spel som bara säljs hos en aktör… hur motiverade tror du butiken är att sänka priset på spelet, eller fixa schyssta erbjudanden? Aktören får också stor makt över hur spelet marknadsförs, eller ens syns alls.

  Sen är det ju faktiskt så att en del spel som enbart utkommer i Steamworks-versioner inte går att spela om man inte installerar Steam. Det blir ett tvång att dels koppla upp sig mot nätet (även om man köpt spelet i butik!) och installera en klient. T.ex. Civ 5 är ett sådant spel.

  Jag förstår din poäng med att du tycker det är smidigt, men jag tycker att det är superviktigt att det finns friare alternativ för dom som inte vill använda sig av klienter.

  Att diskutera hurvida Steam är bra eller inte är att missrikta hela diskussionen.

  • Aftonstjaerna

   Nä jag förstod att det var integreringen av steamworks i tex Civ 5 som var problemet och det håller jag helt och hållet med om samtidigt som att jag föredrar det framför företags egna lösningar, typ BFBC2.

   Och det är en väldigt svår balansgång, eftersom reorna är då jag som student köper spelen är fantastiska på samtliga butiker och dessa skulle som du säger inte existera utan kokurans. Friheten är jättebra för oss som är hardcoregamer(även om jag har blivit lat på sistone) men för casualgamers så tror jag faktiskt att de föredrar Steam och Impulse framför gog.com/gamersgate och direct2drive. Varför inte kombinera en klient för dem som vill samtidigt som man kan få ladda ner spelen som man vill på samma tjänst? Något för gamersgate? Det vore ju den bästa lösningen för alla, tror jag ;)

 2. Jesper aka hadirajan

  Håller med till fullo även om det som sagt är väldigt oroväckande när någon börjar få monopol..

  Personligen så köper jag alla mina spel på Steam numera, om de finns där… Är otroligt smidigt för någon som mig som bor i obygden där vi inte har någon spelbutik.

  Är väldigt glad över att Mac representeras där också, om nu bara företagen får tummen ur att släppa sina Mac versioner där..

  • Aftonstjaerna

   Jag är till och med så dum ibland att jag köper om spelen på Steam även om jag har de på DVD redan bara för att det är så smidigt :P

   Och det med Mac är ett riktigt bra steg i rätt ordning, hoppas ryktena om linux någongång kommer att bli sanna för då kan vi börja snacka ordentligt ;)

 3. Holmberg

  Jag tänker vara så slätstruken så jag håller med alla i den här debatten. (lite grann iaf)

  Steam funkar jättebra och är riktigt smidigt och jag har mängder av spel via den tjänsten. Datorer är iofs ändå datorer och installationsproblem har jag haft med Steam spel med. Men man kan inte säga annat än att downloads är framtiden.

  En sak som dock ställer till det för mig som har en 12-åring hemma är att köper man ett spel via steam så är det knutet till ens konto och man måste vara inloggad på kontot för att spela. Dvs trots att vi kanske vill sitta vid varsin dator och spela helt olika spel samtidigt så kan vi inte det… för man kan bara vara inloggad på en klient åt gången. Helt bisarrt att det ska vara så anser jag.

  Ett konto för alla ens spel fungerar inte så bra när man är fler än 1 spelare i hushållet.

  Sen har vi ju även Steamworks-aspekten då. Den gillar jag inte heller. Mycket pga samma anledningar som uttryckts redan. Jag gillar inte att bli påtvingad vilken tjänst jag ska använda till ett visst spel och jag förstår inte riktigt att man som utvecklare vill knyta ihop sin produkt så tight med en tjänst man inte har någon kontroll över. Men det är klart… 29 miljoner användare lockar säkert (eller vad det nu är).

  Så inte för att fjäska för Angelica direkt men numera köper jag nästan alla spel jag köper via Gamersgate. Mest för att jag uppskattar Gamersgate/Paradox inställning till sina kunder. Priserna är ju så gott som samma som hos Steam ändå med den skillnaden att köper jag via Gamersgate kan jag spela ett spel medans grabben provar/spelar något annat.

  Hmm kanske skulle skriva ett blogginlägg själv istället, hehe.

  • Aftonstjaerna

   hehe, ja varför inte! ;)

   Kände att jag behövde svara på det där med att vara inloggad samtidigt. Jag vet inte men det kanske beror på spelen. Jag vet att Ubisofts spel inte godkänner det. Men det gick iaf i somras att logga in på en dator och starta ett spel som inte kräver Steamworks då, i mitt exempel var det Civ4 som startades. Därefter stängde jag av Steam och loggade in på den andra datorn för att starta ett annat spel och vi kunde då spela samtidigt :)

   Har inte testat sedan dess så vet inte hur det funkar nu :)

Lämna en kommentar

%d bloggare gillar detta: