Varför PCn är bättre än konsol

ibm-pc-xt-502Tidigare i dag blossade det upp ett storskaligt krig på twitter där ena ringhörnan bestod av glada PC-ägare och i andra ringhörnan glada konsolägare. Nu kunde det här ha slutat riktigt sliskigt med pajkastning och rejäla glåpord. Men Ni förstår, tjusningen med Twitter är att man själv väljer de man vill argumentera mot och de är oftast mycket schysta personer. På forum kan ju vilka anonyma troll som helst blanda sig in i diskussionerna. Säger jag kanske Ni nu tänker som själv inte öppet sprider vem jag är. Men skillnaden här är att det gör jag för att jag vill att mina åsikter är de som skall räknas och inte vilket kön, hudfärg, ögonfärg, hårfärg, tjocklek och andra fysiska attribut jag blivit skapad med.

Men nu åter till huvudtanken här. Med ett par korta väl valda ord berätta för världen det de egentligen redan vet. Att PC är på alla sätt bättre än vilken konsol som helst. Jag radar här upp fördelarna.

Fördelarna med PC som spelmaskin

 • Snyggare grafik
 • Bättre spelkontroll
 • Alltid minst 60 FPS i full HD
 • Billigare spel
 • Steam och andra onlinetjänster är bättre än Live/PSN
 • Diablo 3

Nackdelarna med PC som spelmaskin

 • Inga?

Den här uppställningen är givetvis min egna och vad jag personligen anser. Det finns inga absoluta sanningar men jag anser att jag i alla fall får lov att utrycka mig då jag har samtliga stationära konsoler den här generationen.

Tänkte att jag skulle kommentera de olika punkterna när jag ändå håller på. Att det är snyggare grafik på PC är väl kanske ingen punkt direkt att debattera. När hårdvaran hela tiden uppdateras så är det inte konstigt att det blir snyggare spel, punkt slut.

Med bättre spelkontroll menar jag givetvis tangentbord och mus framför gamepads. De enda spel jag kan komma på just nu som spelas bättre med gamepads är sportspel såsom NHL och Fifa. Alla FPS och 3personsskjutare spelas allra bäst med mus och tangentbord. Men eftersom PCn inte är lika inlåst som konsoler kan man givetvis stoppa in en gamepad i den också för de som vill. Då kan man givetvis även passa på att flytta den till TVn för att de som har det som argument skall bli nöjda.

Eftersom spelen till PCn är skalbara i grafikinställningar så kan man alltid (oftast) se till att man får minst 60fps vilket är den magiska gränsen för ett flytande mjukt spel. Att sätta ner grafiken innebär dock inte alltid att punkt nummer ett med snyggare grafik går förlorad. Nej, eftersom nedsatt grafik på en PC fortfarande är bättre än på en 4-5 års gammal konsol så har man sitt på det torra även där.

Billigare spel är heller ingen punkt direkt som är öppen för diskussion. Det är billigare spel på PC eftersom det inte finns någon ägare till plattformen som tar in pengar för att utgivare skall få lov att sälja sina spel på deras plattform.

Jag är en flitig användare av Steam men även andra onlinetjänster såsom Impulse, Direct2Drive, GoG.com och gamersgate. Fördelen med PC här är givetvis möjligheten att kunna välja butik själv. Det jag gillar med Steam är den enkelheten att man kan få hem kompletta spel och inte behöva tänka på att installera dem själva. Det bara fungerar. Sedan i jämförelse med PSN/Live så kan man faktiskt köpa kompletta spel här och inte bara enkla billiga “indie”-spel. Sedan skall vi inte snacka om alla de reor som alla dessa onlinebutiker har både på sommaren och vid jul. Då pressar de verkligen priserna rejält. Nyligen var tex Tales of Monkey Island nedsatt 86%! När hade Microsoft någon sådan rea? De brukar väl oftast kapa priset från 800 points till 560? Rätta mig gärna om jag har fel, men jag har inte sett någon bättre rea.

Diablo 3 tog jag mest med som en riktig killerapp som inte har något motstycke på konsol. Några kanske ropar Halo andra God of War, men i samma klass som Diablo 3 kommer de aldrig att komma upp. Det baserar jag på det tidigare spelet Diablo 2. Och om så bara Diablo 3 blir hälften så bra så står mitt påstående sig fortfarande.

Nu blev kanske inte den här texten så liten som jag utlovade i rubriken men det är helt enkelt eftersom det finns så mycket att skriva om den här saken och jag har bara skrapat lite på ytan. Och diskussionen är inte slut med det här inlägget. Den kommer att fortsätta eftersom alla har sitt sätt att se på saken. Inget sätt är fel utan det handlar mycket om tycke och smak. Ja förutom vissa tekniska aspekter och prissättningen på spelen. Det är den enda faktan jag lagt fram, resten är bara mitt tyckande. Även om jag tycker att alla andra också borde tycka så Ler med tungan ute

  Kategorier: Åsikt, Nintendo, PC, Playstation, Xbox

  Kommentarer

19 kommentarer to “Varför PCn är bättre än konsol”

 1. Jesper aka hadirajan den 20 oktober 2010 21:08

  Håller med till fullo på alla punkter… Dock så skär det lite in mitt nyfrälsta Mac hjärta att inte Mac omnämns. Det är klart en plattform på uppgång och jag önskar och hoppas att man i framtiden benämner det PC/Mac… inte bara PC 🙂

 2. Aftonstjaerna den 20 oktober 2010 21:14

  Sant! Jag borde nämna Mac:ens uppgång i och med Steams intåg på den plattformen. Min nästa dator kommer med all säkerhet bli en Mac, fast jag kommer nog ändå ha kvar IBM PCn för att kunna ta del av samtliga spel 😉

 3. GAMER-KVÄLL den 24 oktober 2010 10:08

  Du kan installera Windows på din Mac också om vill. Jag själv kör med både OSX och Windows XP på min Macbook pro. Spela gör jag i Windows, resten gör jag i OSX 🙂

 4. Jesper aka @hadiraja den 29 oktober 2010 09:08

  Har precis bootcampat min Mac med Win 7 faktiskt.
  Måste säga att jag är grymt imponerad över att Mac OS innehåller ett nativ program för att få in ett annat OS på Mac:en, snacka om självdistans.. den som säger att Mac är avskränkt är helt fel ute.

  Kör gärna Steam eller Blizzard(de är de enda utvecklare som verkligen tänker Mac) titlar i Mac OS, går hur bra som helst, dock saknas en del och då bootar man bara upp Win 7 istället.

 5. Kristian Johansson den 20 oktober 2010 21:22

  Hehe, men problemet är att du, med undantag för Diablo 3, pratar om potential. Jag behöver bara säga "bra, exklusiva spel" så har alla andra fördelar i princip ingen betydelse längre. 😛

  Fast det vore ju trist om det tog slut redan här! Så jag skriver lite till.
  Jag gillar att det långsamt börjar växa fram en standard på PC för handkontroll (360-kontrollern) och det är verkligen skönt att bara kunna koppla in en handkontroll och köra.
  Tyvärr är det ju inte så i alla PC-spel, vilket jag stör mig på (även om jag kan förstå varför). Jag orkar inte sitta och mejsla med nåt externt handkontrollsprogram heller.

  Och 60 FPS i Full HD (och max på allt, givetvis!) är en prisfråga, det är ju inget man får gratis. 🙁

  Angående priser så är väl ändå App Store ofta betydligt billigare än Steam (fast då handlar det såklart återigen om personliga preferenser vad gäller utbudet)? 😛
  Men jämfört med konsoler är PC-spel mycket riktigt billigare vid release, priserna brukar dock rent generellt dala så mycket att skillnaden några månader senare är marginell.

  Ett annat argument för PC kan ju vara kvantitet också, så länge de lite äldre spelen fungerar. Det är ju ingen plattform som läggs ner och ersätts av någon annan, så att säga (möjligen om man snackar OS då). Dessutom är ju de flesta sköna indie-spel vanligtvis tillgängliga exklusivt för PC (om vi inte snackar flashspel som faktiskt fungerar i någon konsolbrowser), ofta helt gratis också. 🙂

  Och bara för att klargöra, jag gillar både PC och konsol (och bärbart), tycker det finns fördelar och nackdelar med samtliga plattformar. 😉

 6. Aftonstjaerna den 20 oktober 2010 21:35

  Mycket bra inlägg i debatten!

  Men visst kunde listan på bra exklusiva spel fortsätta långt bortom Diablo 3 😉 Vi testar, Settlers 7, Civilization 5, Starcraft 2, WoW, Heroes of Might and Magic-serien, Total War-serien, Company of Heroes osv osv, aja det var bara ett litet smakprov 😉

  360-kontrollen ligger här bredvid och är perfekt att ta i hand när det tex skall flygas i BFBC2 och andra liknande spel. Då får man det bästa av båda världarna.

  Och App Store är ju givetvis billigare 😉 Men nu jämförde jag de stationära maskinerna 😉 Och Tales of monkey island för 46 kronor kommer nog aldrig hända på de andra maskinerna även om de kommer närmare, men det blir oftast aldrig så billigt att man köper spelen igen bara för att dom är så billiga (som jag gjorde i steamfallet bara för att få tillgång till dem därifrån).

  Sedan är som du säger bakåtkompatibilitet något som konsolerna gärna tar med som något positivt även om de verkligen inte levererar (förutom Wii). Där är PCn outstanding igen! Borde tänkt på det 😛

 7. Henrik Blomgren den 20 oktober 2010 21:45

  Om din dator är för "bra" för äldre spel fungerar de inte. En PC är endast optimerad för de spel som släpptes i samband med komponenterna.

  Annars så är det hög chans att spelen inte fungerar. Så det är ingen fördel. Det är närmare en nackdel att man tvingas begränsa sitt spelande till det nyaste hela tiden och ej kan plocka fram gamla godbitar.

  Varför Sony insisterade på att plocka bort bakåtkompabiliteten förstår jag inte. Men jag är fruktansvärt nöjd med min PS3 som faktiskt har kvar så jag kan spela allt från PS1 till PS3 spel på en och samma maskin.

  Det kan jag inte göra med vissa av mina PC spel. Om jag inte lyckas emulera en tidigare version av windows som spelen var gjorda till. Visst har det blivit bättre. Men det är fortfarande sanning att vissa spel inte fungerar och ju nyare ens PC blir desto större chans är det att äldre spel inte fungerar.

 8. Aftonstjaerna den 20 oktober 2010 22:00

  Det är ju här gog.com kommer in och förgyller alla retrospelare på PC 😉

 9. Ola den 20 oktober 2010 21:29

  Att mus plus tangentbord är bättre är ingen sanning, det är en åsikt. Själv tycker jag precis tvärtom.

  Men den allra största fördelen med konsol så som jag ser det är att du alltid vet att spelen du köper är optimerade för just din maskin och att dom kommer att fungera fläckfritt och med fint med bra ljud, bra grafik och så vidare…

  Mitt spelande togs till en helt ny, skönare, roligare och allmänt bättre nivå när jag äntligen gav upp att hålla en PC uppgraderad och körde på konsolspåret istället.

 10. Aftonstjaerna den 20 oktober 2010 21:39

  Nä, tangentbord+mus är precis som jag också skriver en fråga om tycke och smak och ingen sanning. De enda sanningarna jag skriver är att prissättningen är bättre och grafiken är snyggare (rent tekniskt).

  Självklart är det bekvämt att spelen bara funkar på konsol. Där har PC lite till kvar innan det blir perfekt. Steam är dock på god väg tycker jag och inga spel jag köpt där har annat än bara fungerat precis som det skall vara och är på konsol idag 😉 Så det kanske jag borde lägga till på konsolernas fördel egentligen?

 11. Henrik Blomgren den 20 oktober 2010 21:31

  Hm. Intressant.

  Varför ska PC användare hävda att bättre grafik är något bättre? Jag ser hellre att utvecklare lär sig hantera ett systems grafik och pushar det till max än att behöva uppdatera mitt grafikkort 12ggr/år för att ha det allra senaste och för att få uppleva denna "bättre" grafik.

  Det säger mer om personen i fråga än huruvida PC är bättre än konsol. Om grafiken är så förbaskat viktigt att man ska kolla på den för att bestämma vad som är "bättre" så undrar jag varför man spelar över huvud taget? Visual novels är små underverk som har taskig, rent av dålig grafik. Dock så fungerar de otroligt bra. På grund av sina dåliga specifikationer behöver man inte en överklockad i7 985 Intel, 32GB RAM och dubbla GTX 495/HD5970 för att få ut en bra upplevelse av spelet.

  Den "bättre" grafiken är närmare något negativt som hela tiden tvingar dig att uppdatera din hårdvara.

  Och som jag skrev ovan. Det är bättre att lära sig systemet och utveckla underbar grafik till en konsol och pusha den istället för att hela tiden behöva lära sig nya system.

  Kollar man på de första titlarna till PS och sedan på magiska FFIX så ser man en distinkt klar skillnad. Det räcker att kolla på FFVIII och FFIX så ser man hur mycket bättre de hanterar grafiksystemen.

  PS2 är likadan. Ta i princip valfritt spel från release och jämför sedan med spel som kom senare. Persona 4 har underbar grafik. Som än idag slår det mesta annat.

  Vad som representerar "snyggt" är någonting som är subjektivt. Visst, jag spelade igenom demot på Enslaved, miljöer och allt vad snyggt uppbyggda, trots detta så kändes då man flydde från planet i Chrono Trigger som en bättre upplevelse.

  Givetvis en subjektiv åsikt det också.

  Pris ser jag inte som någon fördel. Om jag måste betala en mängd pengar för att få mitt spel i handen med massor av extra godbitar så gör jag det. Jag är emot denna stora hets mot att allt ska finnas online.

  Om Diablo 3 är något som vad de tidigare Diablo spelen är så visst, sure killerapp om man gillar att gå runt i en dåligt illustrerad värld och döda monster där man inte ens ser hur ens karaktär ser ut.

  Åter igen en subjektiv sida. Jag längtar fram emot den dag då Ar Tonelico 3 släpps. Det kommer krossa allting som tidigare gjorts. Samt innehålla den humor som jag vill åt att fler spelskapare ska våga använda sig av.

  Catherine kommer förhoppningsvis snart. Yay för thriller spel om demoniska får och mystiska tjejer och drömmar.

  Finns det något sådant på PC? Hm nej. Eller jo, men då är vi inne på visual novels område som enligt vissa inte kan räknas som spel alls.

  Kontroll är subjektivt. Jag spelar hellre Last Remnant med kontroll än med tangentbord. Jag sitter hellre med min Dual Shock 3 och spelar Disgaea än att jag spelar någonting med tangentbord och mus. Vissa tangentbord klarar inte av att man trycker in för många knappar samtidigt. Är det någonting bra?

  Ditt argument om att man kan koppla in gamepads till en PC stämmer. Man kan även koppla in tangentbord till konsolerna då de stödjer USB. Mus vet jag inte. Känns inte som att det behövs då kontrollen förhoppningsvis har fått så pass mycket tanke bakom sig att den är gjord för konsolspelande.

  Hur kan du spela spel via Steam utan att installera de? Först måste du ladda hem de. Sedan första gången du startar spelet måste du installera det. Sedan om du har tur och inte en för svag PC kan du börja spela. Klarar din PC inte av spelet är det bara att öppna plånboken och köpa nya delar.

  På konsol får du spelet, lägger i det i din konsol, trycker på ON och du är igång. Nu då de av någon anledning tycker att en konsol ska göra allting måste du välja att starta spelet. Om du inte har det inställt att konsolen ska starta spelet automatiskt.

  Kort sagt, det är enklare att spela ett spel på en konsol än vad det är på PC.

  FPS ger jag mig inte in i då jag inte har någon som helst kunskap om varför 60FPS är bättre än 30. Bryr mig inte heller. Ge mig ett spel som jag kan spela och njuta av så räcker det för mig.

  Diskussionen är onödig. Båda formaten har fördelar och nackdelar. Många av dessa är enormt subjektiva och kan därmed egentligen inte användas. Då vi alla tycker olika.

  Priset är som sagt egentligen den enda punkten som jag kan hålla med dig på. Och ändå så har konsolspel sjunkit så pass mycket i spel att de ligger på i princip samma nivå.

  Och nu pratar vi om spel som man köper med box och allt. Inte bara slänger iväg en beställning på via någon onlinetjänst.

  Snackar vi onlinetjänster och nerladdningsbara spel till konsol/PC så ligger de även där på liknande priser. Så det är på den fronten egentligen inget argument då de är lika billiga.

  Helt beroende på tillverkningskostnader givetvis. Agarest kostar tror det var 49.95US då det släpptes som nerladdningsbart spel på PSN. Steam har sina högoddsare också på en 39.96EU som ju är mer värda än dollarn.

  Så en PC är inte bättre. Den gör saker och ting på andra sätt. Men ingen av systemen är bättre än den andra. Det torde vara dags för folket att förstå det. Man tillhör inte någon "elit" bara för att man äger det ena eller det andra.

  Det viktigaste är att man har kul då man spelar. Inte på vilket format man gör det på.

  Tack för mig.

 12. Aftonstjaerna den 20 oktober 2010 21:58

  Jag håller med dig angående att tillverkarna borde satsa mer på annat än grafiken då den redan idag är tillräckligt bra. Men när man håller i samma spel till olika plattformar så väljer man ändå det som ser snyggast ut när det är exakt samma spel? Så fungerar jag iaf, och i mitt fall blir det oftast PC då möjligheten finns. Dels för att jag får samma spel billigare och att det ser bättre ut och flyter bättre. Och då måste jag ju tillägga att jag mer än gärna sätter mig och spelar något gammalt amigaspel just eftersom jag älskar kontrollen, spelen och musiken i dessa spel.

  Nu låter det som att det vore ett stort problem med att man inte kan trycka in många knappar samtidigt på ett tangentbord. De allra flesta gamingtangentborden kan man trycka in mer knappar samtidigt än vad det finns knappar på en gamepad samt att man kan använda musen på samma gång 😛 Här vinner dock inte konsolerna eftersom gamepadsen lika väl går att använda på pc, så minst oavgjort måste det ju bli.

  När jag pratar om att installera spel så menade jag, kanske lite otydligt, att man som ovan användare inte behöver välja vart spelet skall installeras, vilka val man måste göra osv. Det är bara att tanka och sedan spela. Spelet är installerat när det kommer ner, förutom vissa kringapplikationer som behövs som installeras utan att du behöver göra något mer än trycka på play game. Men det är fortfarande enklare på konsol helt klart, men med Steam är PC i hasorna!

  Angående priserna så är de ungefär samma vid nyrelease ja, men det var på reorna som jag prisade PCns alternativ över konsolernas då de knappt har något som kallas rea värt att nämna. Som exemplet med 86% rabatt på TOMI.

  Att PC är bättre rent tekniskt är ju inget konstigt, att den är bättre för dig som spelare är ju tydligt att den inte är. Och att man skulle tillhöra någon slags elit bara för att man har den ena eller andra är inget jag har nämnt iaf eftersom det går emot hela min person om att alla människor är lika värda.

  Ditt inlägg var ju värd ett eget inlägg så bra som det var 😉

  Mitt inlägg var min åsikt som ägare av samtliga maskiner jag skrivit om. Den är baserad på mina upplevelser av dessa maskiner och enbart av vad jag tycker. Om någon har tagit illa upp av mina åsikter så ber jag om ursäkt då det aldrig var min mening. Allas åsikter är givetvis lika mycket värda och inget tyckande är bättre än det andra 😉

 13. Henrik Blomgren den 20 oktober 2010 21:51

  Bara som referenspunkt: Är det här en av anledningarna till att PC är "bättre" än konsolspel?

  Fallout New Vegas intro bug


  För humorvärdet i hur dåligt spelen är kodade trots att de säljs som "färdiga"?

 14. Aftonstjaerna den 20 oktober 2010 22:03

  hehe, japp! Se vad skoj det är att spela spel på PC 😛

 15. Ercarret den 20 oktober 2010 23:08

  Sådana här diskussioner tycker jag till stor del är ganska onödiga. Det är ganska stor skillnad på datorer och konsoler, som jag tycker gör dem svåra att jämföra. Låt mig ta ett exempel. Jag har både PC (laptop) och X360, och vilken av de plattformarna jag spelat på har till stor del berott på vad för spel jag haft.

  Nu gick min dator sönder (kaffespill) och jag fick låna en extradator som min farsa hade tills dess att jag fått min antingen reparerad eller jag köpt en ny. Vi kan väl bara säga att den är långt ifrån speloptimerad, och jag tror inte att jag skulle kunna spela mer än Harpan och MS Röj eller, på sin höjd, senaste Worms-spelet. Således är det bara 360 som gäller nu för min del.

  Datorer är mer än spelmaskiner, utan är en helt öppen plattform som kan optimeras efter behov. Konsolerna är tvärtom färdigoptimerade för just spelande, men är inte tänkta att uppgraderas nämnvärt under sin livscykel (undantaget Slim-varianternas mindre förändringar). Valfriheten kan gynna PC:n när det kommer till spelande, men behöver inte göra det om optimeringsfokus ligger på något annat. Som min pappas, som är en jobbdator.

  Datorer är öppnare, vilket kan vara både bra och dåligt.

  Bra exempel: Valve och Steam, och hur de har hållit liv i PC-Team Fortress 2 på ett helt annat sätt än konsol-TF2. Jag har spelat spelet både på PC och 360, och det är verkligen en enorm skillnad i PC:ns favör. Här förhindrade Microsofts stenhårda kontroll över sitt system spelet från att blomstra såsom det kunnat göra.

  Dåligt exempel: EA och Steam, och hur de lyckades slaktade min upplevelse av Dragon Age: Origins totalt med sitt helt värdelösa implementerande av EA Servers. Det fungerade inte alls ihop och gjorde spelet ospelbart gång på gång på gång, vilket Microsoft aldrig skulle ha tillåtit över Live. Här hade deras stenhårda koll på sitt system kunnat komma till nytta.

  Gällande spelkontroll så kan jag till viss del hålla med – som sagt, jag har spelat (bland annat) TF2 på både PC och konsol, och det är en enorm skillnad i hur det hanteras. Samtidigt så är PC-kontrollerna precis som allting annat med PC:n beroende av vad man har för utrustning. Det finns de som har spelmöss och -tangentbord, och så finns det de som jag som har trådlösa möss utan musmatta och laptoptangentbord. De två uppsättningarna skulle förmodligen skilja sig en del åt.

  Min poäng är att konsolerna är tänkta att ge en unison upplevelse på alla plan, medan både styrkan och svagheten hos datorer är att det där sällan finns någonting som heter "unison upplevelse". Det finns så mycket att sitta och tweaka att alla har sina egna upplevelser, och vet man vad man gör så kan det vara väldigt positivt. Är man däremot lite datordum så kan det väldigt lätt också bli svåröverskådligt, och jag talar av personlig erfarenhet (trasig dator, som sagt) när jag säger att det kan vara väldigt svårt att se någon skillnad mellan olika grafikkort; för att inte tala om moderkort; för att inte tala om … ja, vad som helst, egentligen.

  En sak som kan vara värd att ha i åtanke gällande exempelvis Steams reor jämfört med XBL:s eller PSN:s är att Microsoft och Sony är betydligt mer beroende av Gamestop och Walmart(-aktiga butiker) än vad Valve är. Steam är tvärtom en direkt konkurrent till de butikerna, vilket Microsoft och Sony förmodligen inte har vare sig intresse av eller råd att vara.

  Om MS började ta in fler och modernare GoD-titlar och dessutom började pressa priserna på dessa, skulle det förmodligen bli ett ganska rejält motsvar från fysiska återförsäljare. Gamestop är en ganska vital del i spels marknadsföring, men tonen skulle nog inte bli lika vänlig om MS eller Sony blev en direkt konkurrent gentemot dem.

  Ett intressant alternativ skulle vara om någon av konsoltillverkarna öppnade upp för digitala återförsäljare via de olika nättjänsterna. Föreställ er Steam eller GamersGate på XBL eller PSN. Det kommer inte att hända den här konsolgenerationen, antar jag, men inför nästa så skulle jag inte bli förvånad över om vi ser det.

 16. Ercarret den 20 oktober 2010 23:18

  *språknazist*
  *läser min text*
  *ryser*

  Jag borde ha korrekturläst en extra gång. 🙁

 17. Aftonstjaerna den 21 oktober 2010 08:05

  Äh korrekturläsa är mesigt 😛

  Jag tycker det här inlägget var viktigt i min värld där jag omsveps av härliga vänner på twitter men där tyngdpunkten alltid har legat på konsol. PC nämns knappas som ett dugligt alternativ. Jag känner mig som en minoritet och därför kände jag att det här behövdes för min egen skull. Att få ut det jag själv tycker så att alla vet att vi som spelar PC fortfarande finns 🙂

  Och fördelen med konsol är som sagt precis som du säger. Alla kommer få exakt samma upplevelse och online så har alla samma förutsättningar. Visst det finns andra gamepads att köpa med dessa är av egen erfarenhet sämre (förutom arkadstickorna till fightingspel då).

  Sen verkar min jämförelse med Steam och dess "motsvarigheter" på konsoler ha varit en het potatis 😛 Vad det beror på att spelen är dyrare är inte så intressant för mig som konsument. Jag bara noterar att samma spel är dyrare på tex PSN än Steam (OBS! under reorna alltså). Sedan vill jag ha möjligheten att köpa fulla spel på releasedagen online. Xbox är närmast här där man kan köpa många spel online men det är knappast på releasedagen. PSN trodde jag var på god väg men där verkar det inte hända så mycket längre. God of War 1-2 är väl det senaste som är intressant. Men annars hörs det inte mycket. Vilket är synd på en konsol där man lätt kan sätta in billiga hårddiskar i.

  Den "konsolen" jag spår att du pratar om som har flera olika butiker i sig är i framtiden en öppen PC där de "problem" med kompatibilitet osv är bortblåsta. Jag tror att PC och konsolerna kommer att närma sig och tillslut bli ett. Eller rättare sagt, jag hoppas 😉 Det var ju lite det som CD-i, eller var det 3DO var inne på med en plattform som flera kunde tillverka? Aja, den floppade ju och jag minns inte ens vilken det var 😛

  Skulle inte Steam cloud in på PSN iaf? Det är ju ett steg i rätt riktning även om det inte är Steam i sig som kommer dit.

  Som slutsats för en gamer för att få den bästa spelupplevelsen totalt är givetvis att äga alla maskinerna så att man kan välja vad man vill spela och var man vill spela det. 😉

 18. Mattias den 22 oktober 2010 08:36

  Du för goda argument och skriver väl måste jag säga. Samtidigt kan jag också känna att diskussionen är en smula oväsentlig. Oavsett plattform du väljer kommer du få uppleva fantastiska spel som både är snygga och bjuder på enorm spelglädje. Vilket är det viktigaste i slutändan.

 19. Några timmar in i Fallout: New Vegas den 24 oktober 2010 19:57

  […] Vegas på PCn..  för jag gillar PC som spelplattform. Jag kanske inte är lika inbiten som tex Aftonstjaerna även om jag håller med om många av argumenten. Att det blev Xbox360 versionen av New Vegas […]