Stunt Car Racer på Amiga givetvis! ;)

1989 släpptes ett av de bästa bilspelen någonsin. Och det är fortfarande inte många bilspel som är bättre än Stunt Car Racer. Det var kanske inte direkt känt för att vara speciellt verklighetstroget. Men var man ute efter ett dåtida Grand Tourismo så var man helt fel ute. Det här är bilracing på höga träbanor utan räcken. Man fick balansera bäst man kunde på de smala vägarna och ramlade man av fick man snällt vänta på en kran som lyfte upp en på banan igen.

stuntcar_001

Man kunde spela både singleplayer och multiplayer (med hjälp av en nollmodemskabel). I singleplayer gick tävlade man i olika serier (4 totalt). Kontrollen var med hjälp av en Tac-2 sticka total och jag kommer ihåg att jag nästan kände skakningar i stickan på samma sätt som rumble fungerar i dag. Givetvis kändes det ingenting utan det var antagligen bara en känsla av total kontroll i kurvorna och hoppen. En sak till som jag tyckte var hur cool som helst var att när man kraschade bilen så syntes det hål i glaset liksom på TV-rutan. Ja alltså typ som i Gears of War när det skvätter blod eller som i Unreal Tournement 3 då det kommer vatten på “kameran”. Stunt Car Racer var tidigt ute med den här effekten!

stuntcar_002

Spelet släpptes på en mängd olika datorer men som vanligt vid den här tiden så var Amigaversionen överlägsen PC’ns dassiga EGA grafik. Utvecklare och utgivare var inga andra än MicroProse (MicroStyle UK) som alla vet är en legendarisk utvecklare/utgivare med spelserier som Civilization, UFO – Enemy Unknown(Xcom), Railroad Tycoon, Pirates! med flera på sitt samvete.

  Kategorier: Amiga, Retro

  Kommentarer

2 kommentarer to “Stunt Car Racer på Amiga givetvis! ;)”

  1. Jonas Andreasson den 8 oktober 2010 18:29

    Å! Ett av de bästa någonsin! Minns den hissnade känslan man fick när man körde i loppen och hoppade på det stora hoppet…mums!

  2. Micke den 8 oktober 2010 19:26

    Verkligen ett suveränt spel! Måste väl vara en av de första racer-spelen med någon form av fysikmotor i botten.