Amigatankar – Moonstone

moonstone_01Min första dator var en Amiga 500+. Det var den modellen som hade en hel megabyte som RAM-minne istället för de 512kb som den vanliga icke plusmodellen hade. Denna maskin köpte jag 1991 nästan helt själv. Min morfar lade till några tusenlappar han ocksaå då jag inte hade råd med hela själv. Har för mig att hela kalaset kostade 4495 kronor.

Ett av spelen som jag minns särskilt väl var Moonstone – A hard days knight. Detta var olikt något annat spel jag någonsin hade Moonstone-2spelat. På den tiden var det mest enkla NES-spel och söta SNES-spel jag hade lirat. Det närmaste jag hade kommit var väl antagligen Zelda. Jag skulle kalla spelet ett Action-RPG. Jag kommer inte ihåg åldersgränsen för det här spelet men jag skulle tippa på att den låg på 18 år. Det var otroligt blodiga scener som utspelade sig framför mina ögon. Och jag älskade det!

2Man spelade ute på en stor karta som man kunde spela mot 3 andra spelare. Med ett svagt svärd och egentligen inget annat så gav man sig ut på äventyr mot diverse monster och andra riddare. Kontrollerna i spelet minns jag som att de var väldigt oprecisa och ett litet misstag innebar oftast döden innan du hann tänka att du gjorde fel.   

Moonstone - A Hard Days Knight_1

 

 

 

 

 

Det som jag fastnade för först var inte det otriliga gameplayet. Nä, det var den sjukt snygga grafiken i introscenen. Den kunde jag se om och om igen hur många gånger som helst. Att sådant här var möjligt fanns inte i min världsbild. Helt sjukt!

Jag klarade tyvärr aldrig spelet då det var alldeles för svårt. Däremot hade jag och ett antal kompisar sjukt roligt åt det och skadeglädjen när någon fick sitt huvud avkapat var stor.

Spelet var så bra att jag än i dag rankar det klart lätt på min topp 10 lista över bästa spel någonsin. Väldigt många spel som kom under Amigaeran hör till mina absolut toppspel. Amigan var verkligen underbar och det är med sorg i halsen som jag tänker tillbaka på den dagen då jag skildes från den i utbyte mot en PC(486 50mhz SX2 4MB RAM). På senare år har jag dock införskaffat mig en Amiga 1200 i mycket fint skick. Nu är det bara en skärm som saknas, och givetvis platsen för skärmen. En A1084 hade suttit fint 😉

  Kategorier: Amiga, Retro

  Kommentarer